Την πεποίθησή του ότι είναι πιθανό να σχηματιστεί μια πλειοψηφία, ικανή να φέρει σε πέρας την μεταρρυθμιστική ατζέντα, εξέφρασε στο διάγγελμά του προς το γαλλικό λαό, ο Εμανουέλ Μακρόν, απορρίπτοντας παράλληλα το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας «που δεν δικαιολογείται από τη συγκυρία».
«Οι περισσότεροι επικεφαλής κομμάτων απέκλεισαν μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος που πρόσθεσε ότι «πρέπει να μάθουμε να κυβερνούμε και να νομοθετούμε διαφορετικά».
Η Μαρίν Λεπέν ισχυρίστηκε σήμερα σε δηλώσεις της ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
«Ναι», απάντησε ο αρχηγός των βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος όταν ρωτήθηκε για αυτό το θέμα, όπως τουλάχιστον ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πάντως, ερωτηθείσα κατά την άφιξή της την Τετάρτη στην Εθνοσυνέλευση, επικεφαλής της ομάδας της Εθνικής Συσπείρωσης, σχετικά με μια πιθανή συμμετοχή σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η Μαρίν Λεπέν απλώς απάντησε: «Νομίζω ότι η κατάσταση δεν το δικαιολογεί».
Ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ, ο οποίος είναι μέρος της συμμαχίας NUPES και είχε συνομιλίες με τον Μακρόν την Τρίτη, δήλωσε επίσης, μετά τη συνάντηση ότι ο πρόεδρος αναφέρθηκε σε μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» ως διέξοδο.
Δημοσκόπηση του Elabe που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη έδειξε ότι το 44% των Γάλλων υποστήριξε την ιδέα των διαπραγματεύσεων κατά περίπτωση ενώ λιγότερο από το 20% ενέκρινε την ιδέα ενός συνασπισμού ή μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μια πρόταση που φέρεται να έκανε ο Μακρόν σε ορισμένους από τους αρχηγούς των κομμάτων.
Μετά τις συνόδους κορυφής ΕΕ και ΝΑΤΟ οι εξελίξεις
Διευκρίνισε πάντως ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης «τόνισαν ότι σέβονται τους θεσμούς και δεν θέλουν πολιτικό αδιέξοδο» και δήλωσαν την ετοιμότητα τους να συνεργαστούν με την κυβέρνηση στα βασικά ζητήματα «όπως το κόστος διαβίωσης, η εργασία, η ενέργεια, το κλίμα και η υγεία»
«Πρέπει τα πολιτικά κόμματα να πουν με κάθε διαφάνεια μέχρι που είναι έτοιμα να φτάσουν», είπε με νόημα ο Μακρόν.
«Πρέπει να χτίσουμε συμβιβασμούς, με θέληση ενότητας και δράσης για το έθνος», προσέθεσε ενώ τούς έδωσε ορίζοντα 48 ωρών να κοινοποιήσουν τις αποφάσεις τους.
Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος έδειξε ότι αφήνει το περιθώριο χρόνου για τις δικές του πολιτικές αποφάσεις, αναφέροντας ότι «θέλω να κάνω πρόοδο στο θέμα της βουλευτικής πλειοψηφίας τις επόμενες εβδομάδες» καταλήγοντας ότι μετά την επιστροφή του από τις συνόδους κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα αξιολογήσει το μερίδιο της ευθύνης που δηλώνει ότι είναι διατεθειμένη να αναλάβει η κάθε πολιτική παράταξη με στόχο την διακυβέρνηση της Γαλλίας.
«Με εκλέξατε τον Απρίλιο επί τη βάσει ενός ξεκάθαρου προγράμματος» δήλωσε ο Mακρόν ο οποίος αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές ανέφερε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τις σημαντικές πολιτικές διαφορές που αναδείχθηκαν, ούτε όμως και το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό της αποχής.
Συνεχίζοντας, ο Μακρόν ανέφερε ότι όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχει στη Γαλλία απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενός κόμματος και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πολιτικής συνεννόησης. Ο Εμάνουελ Μακρόν δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να διευρύνει την παράταξη του αλλά και να υιοθετεί αποφάσεις που κατά περίπτωση θα συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Αυτό δεν σημαίνει ακινησία, σημαίνει επίτευξη συμφωνιών μέσα από τον διάλογο» είπε ο Μακρόν.
Οι κόκκινες γραμμές των Μακρονικών
Πάντως, μεταξύ των συμμάχων του Μακρόν, έχουν προκύψει διαφωνίες σχετικά με το εάν η κεντρώα συμμαχία του θα έπρεπε να αποκλείσει οποιαδήποτε συμφωνία με ακροδεξιούς βουλευτές ή να συνεργαστεί μαζί τους σε ad hoc βάση. Μερικοί από τους υπουργούς του Μακρόν ήταν κατηγορηματικοί σχετικά με τη μη συνεργασία με το Εθνικό Συλλαλητήριο (RN) της Μαρίν Λεπέν, το οποίο εξασφάλισε το μεγαλύτερο σύνολο βουλευτών στην ιστορία του και είναι τώρα το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στην κάτω βουλή του κοινοβουλίου. "Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως σαφής, δεν μπορεί να υπάρξει καμία συμμαχία, έστω και περιστασιακή, με το Εθνικό Συλλαλητήριο. Δεν έχουμε κοινές ιδέες ", δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμντ Μπον στο ραδιόφωνο Europe 1 την Τετάρτη.
Άλλοι, όπως ο Φρανσουά Μπαϊρού, στενός σύμμαχος της κεντροδεξιάς, ήταν λιγότερο ξεκάθαροι. "Υπάρχουν άνθρωποι στα δεξιά, στα αριστερά, στο κέντρο, στα άκρα. Έχουν το δικαίωμα να είναι εκεί, δεν υπάρχει τίποτα παράνομο. Πρέπει να βρούμε μια αρμονία ώστε όλες αυτές οι ευαισθησίες να μπουν στη συμφωνία που είναι η δημοκρατία», είπε στο ραδιόφωνο France Inter.
Μέτρα μες στο καλοκαίρι
«Από αυτό το καλοκαίρι, θα πρέπει να λάβουμε έκτακτα μέτρα για να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας και της καθημερινότητάς σας: νόμος για την αγοραστική δύναμη και για την καλύτερη αμοιβή της εργασίας. Πρώτες αποφάσεις για να προχωρήσουμε στην πλήρη απασχόληση. Όλη αυτή η «πρόοδος», συνέχισε ο Μακρόν στο διάγγελμα, «δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί ούτε από περισσότερους φόρους ούτε από περισσότερα δημοσιονομικά και οικολογικά χρέη».