Μακρόν από Αίγυπτο: Απορρίπτει κάθε μελλοντικό ρόλο της Χαμάς στη Γάζα
Mohammed Badra, Pool via AP
Mohammed Badra, Pool via AP

Μακρόν από Αίγυπτο: Απορρίπτει κάθε μελλοντικό ρόλο της Χαμάς στη Γάζα

Τη στήριξή του προς το αραβικό σχέδιο για τη Γάζα εξέφρασε τη Δευτέρα (07/04) ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, αντιτιθέμενος «σθεναρά στους εκτοπισμούς πληθυσμών» απέναντι στις φιλοδοξίες του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά έκανε επίσης και μια χειρονομία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες απορρίπτοντας κάθε μελλοντικό ρόλο της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στο πλευρό του Αιγύπτιου ομολόγου του Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι, ο Γάλλος πρόεδρος ξεδίπλωσε την πολιτική πτυχή αυτής της επίσκεψης στην Αίγυπτο που είναι κυρίως αφιερωμένη στον πόλεμο στη Γάζα.

«Η Αίγυπτος και η Γαλλία μοιράζονται σύγκλιση απόψεων», είπε.

Οι δύο ηγέτες κάλεσαν σε «άμεση επανάληψη της κατάπαυσης του πυρός» και επανάληψη της ανθρωπιστικής βοήθειας για τα 2,4 εκατομμύρια των Γαζαίων.

Μάλιστα, ο Εμανουέλ Μακρόν «χαιρέτισε τις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος» ως μία από τις μεσολαβήτριες χώρες για την εκεχειρία και την απελευθέρωση των ομήρων που εξακολουθεί να κρατάει η Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 εναντίον του Ισραήλ, που προκάλεσε τον πόλεμο.

Ο Γάλλος και ο Αιγύπτιος πρόεδρος, που συναντήθηκαν την Κυριακή για βόλτα και δείπνο στη διάσημο σουκ Χαν αλ Χαλίλι της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, συνάντησαν τη Δευτέρα τον βασιλιά Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας για μια συνάντηση κορυφής.

Για τη γαλλική διπλωματία, είναι ένας τρόπος να δείξει την αλληλεγγύη της με τις δύο χώρες που συνορεύουν με τη Λωρίδα της Γάζα και επηρεάζονται από το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις κάνοντας λόγο για ανάληψη του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να την ανοικοδομήσουν και να τη μετατρέψουν σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής». Για να γίνει αυτό, οι κάτοικοί της θα μπορούσαν να εκτοπιστούν στην Αίγυπτο και την Ιορδανία, που απέρριψαν κατηγορηματικά την επιλογή αυτή, αλλά αναμένεται να αντιμετωπίσουν πίεση από τις ΗΠΑ.

Εξέφρασε επίσης την υποστήριξη της Γαλλίας στο αραβικό σχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «ρεαλιστική οδό προς την ανοικοδόμηση της Γάζας», που εκπονήθηκε ως απάντηση στο σχέδιο Τραμπ. Η πρωτοβουλία αυτή, την οποία ετοίμασε η Αίγυπτος, προβλέπει ότι οι Γαζαίοι δεν πρόκειται να εκτοπιστούν.

Το Παρίσι εκτιμά ωστόσο ότι πρέπει να «ενισχυθεί περαιτέρω» το σχέδιο αυτό, κυρίως για «την ασφάλεια» και τη «διακυβέρνηση» του παλαιστινιακού θύλακα ώστε να καθησυχαστούν οι Αμερικανοί. Οι αραβικές χώρες προβλέπουν σταδιακή επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής σε βάρος της Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα από το 2007.

«Η Χαμάς δεν πρέπει να έχει κανένα μερίδιο στη διακυβέρνηση αυτή, δεν πρέπει πλέον να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ», επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν, λέγοντας ότι αυτό το θέμα είναι στην ημερήσια διάταξη των συναντήσεών του.

Την Τρίτη ο Μακρόν θα μεταβεί, συνοδευόμενος από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στην πόλη αλ Αρίς, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Σινά, σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από σημείο διέλευσης της Ράφα από το οποίο διέρχεται η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

Σε αυτό το λιμάνι στη Μεσόγειο, που χρησιμεύει ως βάση οπισθοφυλακής για τη βοήθεια, ο Γάλλος πρόεδρος θα συναντήσει προσωπικό γαλλικών ΜΚΟ, των Ηνωμένων Εθνών, της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου, σύμφωνα με πηγές.

Στο διμερές επίπεδο, πολλές οικονομικές συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν τη Δευτέρα στους τομείς των μεταφορών, της υγείας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πανεπιστημίων.