Μακρόν μετά την άτυπη σύνοδο στο Παρίσι: Θέλουμε ισχυρή και σταθερή ειρήνη στην Ουκρανία

Μακρόν μετά την άτυπη σύνοδο στο Παρίσι: Θέλουμε ισχυρή και σταθερή ειρήνη στην Ουκρανία

«Η θέση μας είναι σαφής και ενιαία: θέλουμε μία ισχυρή και σταθερή ειρήνη στην Ουκρανία». Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω Χ, λίγο μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης - τηλεδιάσκεψης για το Ουκρανικό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει ότι «είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας» και θα αναλάβουμε όλες τις ευθύνες που μας αναλογούν «για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη».

Ο Εμανουέλ Μακρόν σημειώνει επίσης ότι «έχουμε τον ίδιο στόχο με τον πρόεδρο Τραμπ, δηλαδή να θέσουμε τέλος στον επιθετικό, εδώ και τρία χρόνια, πόλεμο της Ρωσίας».

Συνεχίζοντας ο Γάλλος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση μίας ειρηνικής λύσης, «η Ουκρανία θα πρέπει να είναι παρούσα και τα δικαιώματά της σεβαστά». Αναφέρει επίσης ότι η επίτευξη της ειρήνης θα πρέπει να έχει διαρκή χαρακτήρα και να συνοδεύεται από ισχυρές και αξιόπιστες εγγυήσεις καθώς και ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ευρωπαϊκές ανησυχίες σε σχέση με την ασφάλεια.

Καταλήγοντας ο Γάλλος πρόεδρος επαναλαμβάνει ότι «είμαστε πεπεισμένοι για την ανάγκη αύξησης των αμυντικών δαπανών και ικανοτήτων μας», επισημαίνοντας ότι εντός των προσεχών ημερών και εβδομάδων θα ληφθούν αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον διπλωματικό και πολιτικό της λήθαργο

Νωρίτερα, αναφερόμενος στις συζητήσεις που έγιναν στη β' σύνοδο για το Ουκρανικό κατά τη διάρκεια συμμετοχής του στο πλαίσιο του «Thessaloniki Summit 2025» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι αυτές δεν αφορούσαν μόνο την Ουκρανία αλλά και τις τεκτονικές αλλαγές που αφορούν την Ευρώπη.

«Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον διπλωματικό και πολιτικό της λήθαργο. Πρέπει να κινηθούμε με μεγάλη ταχύτητα για τη συγκρότηση αμυντικής πολιτικής που δεν θα είναι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι από τα πιο κρίσιμα για αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις και να μην είμαστε ένα παρακολούθημα των εξελίξεων.»

Σημείωσε, επίσης, πως «χαίρομαι ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνώρισε πια επίσημα την ανάγκη να δοθεί περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη μέλη, ώστε να μπορούν να δαπανούν περισσότερους πόρους για την άμυνα». Όπως εξήγησε, «φτάσαμε στο σημείο η Ευρώπη επιτέλους να φαίνεται ότι θα κάνει κάτι για τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της ηπείρου μας».

«Τώρα που με αφορμή και τις εξελίξεις στην Ουκρανία, έχει έρθει η ώρα να πάρουμε αποφάσεις και εκτιμώ ότι το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, γιατί είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει και έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από το τακτικό Συμβούλιο του Μαρτίου, θα είναι από τα πιο κρίσιμα ευρωπαϊκά συμβούλια, διότι εκεί θα κληθούμε να επικυρώσουμε, να διαμορφώσουμε προτάσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες θα μας επιτρέψουν επιτέλους να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις για να μην είμαστε απλά ένα παρακολούθημα των εξελίξεων, αλλά να μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε την οικονομική μας ισχύ με το γεωπολιτικό μας αποτύπωμα», συνέχισε.

Ποιοι συμμετείχαν στην άτυπη σύνοδο

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από τη γαλλική πλευρά, στη συνάντηση κορυφής συμμετείχαν συνολικά 20 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Στο Παρίσι παραβρέθηκαν εκτός από τον πρόεδρο Μακρόν, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Ιλίε Μπολογιάν και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Λικ Φρίντεν, ενώ όλοι υπόλοιποι ηγέτες, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχαν στη συνάντηση μέσω βιντεοσύνδεσης.

Στη συνάντηση ακόμα συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί του Καναδά, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας, ενώ όλοι υπόλοιποι που έλαβαν μέρος είναι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Έως το τέλος της εβδομάδας ο πρόεδρος Μακρόν θα έχει συζητήσει με το σύνολο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ανέφεραν γαλλικές διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το Reuters.