Την ώρα που η αριστερή αντιπολίτευση στη Γαλλία ζητά να φορολογηθούν τα «υπερκέρδη» των εταιρειών ενέργειας λόγω της κρίσης - φθάνοντας μάλιστα σε σημείο να απαιτούν δημοψήφισμα για το θέμα - ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απαντά με ευρωπαϊκή προσέγγιση.
Όπως αναφέρει η Le Μonde ο Μακρόν, λίγες ώρες μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, για τα ενεργειακά, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ ενός «ευρωπαϊκού μηχανισμού συνεισφοράς», ο οποίος θα μπορούσε στη συνέχεια να επιστραφεί στα κράτη μέλη για να χρηματοδοτήσουν τα στοχευμένα εθνικά μέτρα τους.
«Αυτή είναι η προσέγγιση που υποστηρίζουν η Γαλλία και η Γερμανία, είναι η πιο συνεκτική για την αποφυγή στρεβλώσεων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, είναι η πιο δίκαιη και θα ήταν η πιο αποτελεσματική», είπε, ενώ η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη δείξει προθυμία να συνταχθεί με αυτή την άποψη.
Γαλλογερμανική αλληλεγγύη
Μακρόν και Σολτς συμφώνησαν σε μια «γαλλογερμανική αλληλεγγύη» ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα. Σε περίπτωση ελλείψεων στον τομέα της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αυτό τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα υποστηρίξουν η μία την άλλη. «Η Γερμανία χρειάζεται το δικό μας φυσικό αέριο και η Γαλλία χρειάζεται ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία», ανέφερε ο Μακρόν.
Μεταρρύθμιση της αγοράς
Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμη ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να μεταρρυθμιστεί μεσοπρόθεσμα, ιδίως προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τιμές ευθυγραμμίζονται περισσότερο με το πραγματικό κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ, οι τιμές καθορίζονται από το κόστος ενέργειας των τελευταίων σταθμών παραγωγής, οι οποίες είναι συχνά μονάδες φυσικού αερίου.
Υπέρ της επιβολής πλαφόν
Επιπλέον, τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται μέσω αγωγών. «Αν η Κομισιόν αποφασίσει να βάλει πλαφόν στην τιμή του αερίου που αγοράζεται μέσω των αγωγών από τη Ρωσία, η Γαλλία θα στηρίξει αυτό το μέτρο», είπε. Επίσης, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της αγοράς αερίου «από κοινού» με τις άλλες χώρες της ΕΕ ώστε να καταβάλλεται μικρότερο τίμημα.
Αναφερόμενος στην κατασκευή νέου αγωγού που θα συνδέει την Ισπανία με τη Γαλλία, ο Μακρόν τόνισε ότι η χώρα του θέλει να αναπτύξει όλες τις ενεργειακές διασυνδέσεις που «έχουν νόημα» αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει ανάγκη για ακόμη έναν αγωγό.
Σημείωσε μάλιστα ότι τις τελευταίες εβδομάδες ο αγωγός Ισπανίας - Γαλλίας λειτουργεί στο μισό των δυνατοτήτων του και ότι η Γαλλία είναι που εξάγει αέριο στην Ισπανία.