Ο αριθμός των θυμάτων του φονικού σεισμού στο Μαρόκο αυξάνεται διαρκώς, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.
Ομάδες διασωστών από την Ισπανία, τη Βρετανία και το Κατάρ ένωσαν τις δυνάμεις τους με τις τοπικές υπηρεσίες σε μια προσπάθεια να βρουν και να ανασύρουν ανθρώπους που θάφτηκαν στα χαλάσματα όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 6,8 βαθμών στην οροσειρά του Άνω Άτλαντα, σε απόσταση 72 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Μαρακές.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 2.862, ενώ 2.562 είναι οι τραυματίες - πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.
Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 2.681 νεκρούς και 2.501 τραυματίες.
Ο σεισμός που συγκλόνισε το Μαρόκο το βράδυ της Παρασκευής (08/09), είναι ο φονικότερος στη χώρα από το 1960, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι, και ο ισχυρότερος από το 1900.
Βοήθεια στους επιζώντες
Οι επιζώντες που αναζητούν απεγνωσμένα καταφύγιο και εφόδια περιέγραφαν ως αργή την αντίδραση της κυβέρνησης, ωστόσο φαίνεται πως σήμερα τα πράγματα επιταχύνονται. Ο στρατός ανέφερε ότι ενισχύει τις ομάδες των διασωστών, ενώ στέλνει πόσιμο νερό και μοιράζει τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες στις πληγείσες περιοχές.
Από την Παρασκευή (08/09), ούτε ο βασιλιάς Μοχάμεντ ούτε ο πρωθυπουργός Αζίζ Αχανούς έχουν απευθυνθεί στο έθνος.
Το Μαρόκο δέχτηκε την προσφορά βοήθειας από την Ισπανία και τη Βρετανία - έστειλαν διασώστες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά– τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι αποδεσμεύει σε πρώτη φάση 1 εκατομμύριο ευρώ που θα διατεθούν σε μη κυβερνητικές υπηρεσίες αρωγής στο Μαρόκο.
Η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε, ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τις ανάγκες και τον συντονισμό των προσπαθειών παροχής βοήθειας στους πληγέντες και μπορεί να δεχτεί βοήθεια και από άλλες χώρες αργότερα.