Δικαστήριο στην Αυστραλία αρνήθηκε να παρατείνει την προσωρινή εντολή για τον αποκλεισμό των βίντεο από την επίθεση με μαχαίρι σε εκκλησία του Σίδνεϊ στην πλατφόρμα X, κατόπιν προσφυγής του Ίλον Μασκ.
Δικαστής ομοσπονδιακού δικαστηρίου απέρριψε λοιπόν την αίτηση του eSafety Commissioner, του επιτηρητή διαδικτύου της Αυστραλίας, για παράταση της προσωρινής διαταγής για την αφαίρεση των αναρτήσεων στο X που έδειχναν τη βίαιη επίθεση σε έναν ιερέα τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο επίσκοπος Mαρ Μάρι Εμάνουελ μαχαιρώθηκε κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος που μεταδόθηκε μέσω live streaming και κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο, συγκεντρώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες προβολές.
Μετά το περιστατικό, ο Επίτροπος Ηλεκτρονικής Ασφάλειας της χώρας έλαβε προσωρινή δικαστική εντολή που διέταξε το X να αποκρύψει αναρτήσεις που έδειχναν πλάνα από την επίθεση.
Ο Μασκ αμφισβήτησε τη δικαστική εντολή ως «επίθεση στην ελευθερία του λόγου».
«Η ανησυχία μας είναι ότι αν ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ χώρα επιτρέπεται να λογοκρίνει το περιεχόμενο για ΟΛΕΣ τις χώρες, κάτι που απαιτεί ο Αυστραλός “επίτροπος ηλεκτρονικής ασφάλειας”, τότε τι εμποδίζει οποιαδήποτε χώρα να ελέγχει ολόκληρο το Διαδίκτυο;», έγραψε στο X ο Μασκ.
Our concern is that if ANY country is allowed to censor content for ALL countries, which is what the Australian “eSafety Commissar” is demanding, then what is to stop any country from controlling the entire Internet?
— Elon Musk (@elonmusk) April 22, 2024
We have already censored the content in question for… https://t.co/aca9E4uAB7
Το περιστατικό προκάλεσε σφοδρή σύγκρουση μεταξύ του γνωστού δισεκατομμυριούχου και της αυστραλιανής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανέζε.
Σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα, ο Aλμπανέζε είπε ότι ο Mασκ νομίζει ότι «είναι υπεράνω του νόμου» και τον κατηγόρησε για «αλαζονεία».
«Ο Επίτροπος για την ηλεκτρονική ασφάλεια εξέδωσε μια απόφαση. Οι άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης συμμορφώθηκαν όλες χωρίς καταγγελία. Πρόκειται για ένα μέτρο που έχει διακομματική υποστήριξη σε αυτή τη χώρα», δήλωσε τότε ο Aλμπανέζε.
«Δεν πρόκειται για λογοκρισία αλλά για «αξιοπρέπεια» και ο Μασκ πρέπει να δείξει λίγη», πρόσθεσε.
Σε απάντηση, ο Μασκ δημοσίευσε στο X: «Δεν νομίζω ότι είμαι υπεράνω του νόμου. Πιστεύει ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να έχει δικαιοδοσία σε όλη τη Γη;», είπε αναφερόμενος στον Αλμπανέζε.
«Αυτή η πλατφόρμα τηρεί τους νόμους των χωρών σε αυτές τις χώρες, αλλά θα ήταν ανάρμοστο να επεκτείνουμε τις αποφάσεις μιας χώρας σε άλλες χώρες», πρόσθεσε.
Σε δήλωσή της τον περασμένο μήνα σχετικά με το θέμα, η ρυθμιστική αρχή του διαδικτύου της Αυστραλίας ανέφερε ότι είναι δύσκολο να αφαιρεθεί εντελώς το επιζήμιο περιεχόμενο στο διαδίκτυο, ειδικά από τη στιγμή που οι χρήστες συνεχίζουν να το αναδημοσιεύουν.
Παρόλα αυτά, η διαδικτυακή ασφάλεια «απαιτεί από τις πλατφόρμες να κάνουν ό,τι είναι πρακτικό και λογικό για να ελαχιστοποιήσουν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσουν στους Αυστραλούς», πρόσθεσε ο Επίτροπος eSafety.