Η σύνοδος του ΝΑΤΟ βρήκε τον Ερντογάν να επιστρέφει στην Τουρκία με την αποδοχή των πεπραγμένων του στις βαλίτσες του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεώρησαν πως θα έπρεπε να προσεγγίσουν πλέον με μεγαλύτερη ευμένεια την Τουρκία.
Ο Τζο Μπάιντεν, για παράδειγμα, δεν έφτασε σε μία συμφωνία με τον Ερντογάν για τους πυραύλους S400 που προμηθεύτηκε από τη Ρωσία και αποδέχθηκε την αφηρημένη συνέχιση του διαλόγου. Ο Ερντογάν δήλωσε με περισσό θράσος να μην περιμένει κάποιος διαφορετική στάση από την Τουρκία στο ζήτημα των εξοπλισμών.
Ο Ερντογάν την επομένη της συνόδου συνάντησε τον στενό σύμμαχο του Αζέρο πρόεδρο Αλίεφ στα Σούσα, την πόλη που κατέλαβε το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο του περασμένου φθινοπώρου με την Αρμενία.
Άλλωστε, η Τουρκία έχει ως βασικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής της την εκμετάλλευση των ταραχών σε όποια περιφέρεια προκύψει τέτοιο ζήτημα, όπως φαίνεται, εκτός από των άλλων, από τις παρεμβάσεις της στη Λιβύη και την Ουκρανία.
Ταυτόχρονα, συνεχίζει απρόσκοπτα τις επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων στο Ιράκ, αυξάνοντας τις στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, φτάνοντας μέχρι και σε αποδασώσεις, ώστε να μπορεί να καταδιώκει ευκολότερα τους Κούρδους αντάρτες.
Φαίνεται βέβαια πως η στάση της Ουάσιγκτον επηρεάζεται από τη σχέση της Τουρκίας με τη Ρωσία. Μετά από καιρό, υπάρχει μία μεγαλύτερη τάση στην τουρκική ελίτ να συνδέεται με τη Μόσχα. Ακόμα και το περασμένο διάστημα, που η Ρωσία έδειξε πως δυσανασχετεί με την προσπάθεια προσεταιρισμού της Ουκρανίας, η Τουρκία προσαρμόστηκε στις ρωσικές επιταγές.
Η υποδοχή του προέδρου Ζελένσκι στην Άγκυρα με σκοπό την πώληση όπλων ώθησε τη Ρωσία να αναστείλει την τουριστική σύνδεση των δύο χωρών, με πρόσχημα τον κορoνοϊό, ως μία προειδοποιητική βολή. Η Τουρκία ανέκρουσε πρύμναν, όταν είδε την αντίδραση της Μόσχας, όπως έχει κάνει άλλωστε και σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Αυτό το ανοικτό παράθυρο προς τη Μόσχα έχει παρατηρηθεί από την Ουάσιγκτον και προφανώς ο Μπάιντεν επιλέγει να προσπαθήσει να πείσει τον Ερντογάν να αλλάξει πορεία, παρά την πίεση από το αμερικανικό κογκρέσο και τη γερουσία που αναμένεται να αυξηθεί με τις σχεδιαζόμενες κυρώσεις.
Η προσεκτική αντιμετώπιση της Τουρκίας από τη Βορειoατλαντική Συμμαχία φαίνεται από την πολλαπλή εξάπλωση της τουρκικής επιρροής. Η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν έχει φέρει τη Δύση σε ένα αδιέξοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, η τουρκική παρουσία στη χώρα είναι σημαντική.
Οι περισσότεροι από 600 Τούρκοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν τη φέρνουν στην έβδομη θέση από όλη τη συμμαχία. Παράλληλα, η καλή σχέση της Άγκυρας με τους Ταλιμπάν έφερε προτάσεις στην επιφάνεια να αναλάβει η Τουρκία τη φύλαξη του αεροδρομίου της Καμπούλ, καθώς φαίνεται πως οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν την προέλαση τους, με την κατάληψη περιοχών, όπου αποσύρονται οι Αμερικάνοι.
Ωστόσο, οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν την Άγκυρα πως δεν αποδέχονται να αναλάβει ένοπλες αποστολές. Παρ΄ όλα αυτά, η Τουρκία διατηρεί την επιρροή της στη χώρα, έχοντας ολοκληρώσει παραπάνω από 1.000 πρότζεκτς στη χώρα, όπως εκπαίδευση και έργα υποδομών. Η παρουσία της μετράει για τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ.
Ταυτόχρονα, όμως παρατηρήθηκε και μία πιο προσεκτική προσέγγιση από τη Γαλλία απέναντι στην Τουρκία. Η υποδοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Παρίσι είναι ενδεικτική του καλύτερου κλίματος.
Ο Μακρόν, όπως αναφέρει το περιοδικό Politico, έχει σχεδιάσει ένα νέο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη Λιβύη, με επίκεντρο τους μαχητές από την Τουρκία και τη Ρωσία. Ή Γαλλία ωστόσο θα περιμένει άμεσα κάποια έστω ενδεικτική αποχώρηση από την Τουρκία, καταρχάς, ώστε να αποδείξει τις διαθέσεις της, καθώς στο δεύτερο πλάνο έρχονται και τα μισθοφορικά στρατεύματα που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία θα βρεθεί στη δεύτερη διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη. Η νέα μεταβατική αρχή στη Λιβύη υπήρξε το αποτέλεσμα της προσπάθειας της Δύσης για μία ομαλοποίηση στη χώρα, με ορίζοντα τις εκλογές που προγραμματίζονται για το Δεκέμβριο.
Η Τουρκία αναγνωρίζεται ως βασικός παίκτης στην περιοχή, έπειτα από την κομβική καιροσκοπική επέμβαση της στον εμφύλιο της Λιβύης. Βέβαια, η υπομονή της Δύσης ωστόσο δεν θα είναι ατελείωτη και είναι άγνωστο κατά πόσο θα ανέχονται όλοι αυτή τη στάση.
Η Γερμανία άλλωστε διαμήνυσε πως η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει πως η υποστήριξη της Ευρώπης είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της. Απομένει να δούμε εάν το Βερολίνο σχεδιάζει να το καταστήσει περισσότερο σαφές.
Διαβάστε ακόμα:
- Το βρώμικο παιχνίδι της Τουρκίας με τις πλάτες του Βερολίνου
- Διάσκεψη του Βερολίνου: Αποχώρηση ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη εισηγούνται ΗΠΑ και Γερμανία