Ρώσοι πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης υποδέχτηκαν με περιφρονητικά σχόλια τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, Λιζ Τρας, προβλέποντας ότι η άνοδός της στην εξουσία δεν θα βελτιώσει την πολύ κακή σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Λίγες ώρες μετά τη νίκη και την ανάδειξή της στην ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού κόμματος, η Τρας υποβλήθηκε σε μη κολακευτικές συγκρίσεις με το πρότυπό της Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ πολλοί έσπευσαν να προβλέψουν ότι δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση.
Ο εθνικιστής βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι ανέφερε ότι πιθανότατα θα πρέπει να πει στους Βρετανούς να «σβήσουν τα φώτα», καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας ανεβαίνουν στα ύψη. «Δεν φταίει η Ρωσία και ο πρόεδρός της, αλλά η απερίσκεπτη πολιτική κυρώσεων της Ντάουνινγκ Στριτ», έγραψε στο Telegram ο Σλούτσκι.
Ο Κονσταντίν Κοσάτσεφ, μέλος της άνω βουλής της Μόσχας, σχολίασε ότι η Τρας προσπαθούσε να φορέσει τον μανδύα της «Σιδηράς Κυρίας» της Θάτσερ, ωστόσο, «δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό ότι τα σιδερένια επιχειρήματα της νέας πρωθυπουργού θα είναι για τον πληθυσμό».
Η εφημερίδα Komsomolskaya Pravda θύμισε στους αναγνώστες της την γκάφα της Τρας σε ταξίδι της στη Μόσχα τον περασμένο Φεβρουάριο ως υπουργός Εξωτερικών τότε και ανέφερε ότι, σε σύγκριση μαζί της, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον «μοιάζει με πραγματικό γίγαντα της σκέψης».
Η Τρας είχε γίνει στόχος σχολίων στη Μόσχα από τότε που επισκέφτηκε τη ρωσική πρωτεύουσα στο πλαίσιο άκαρπης προσπάθειας δυτικών πολιτικών να αποτρέψουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε σχολιάσει τότε ότι τα γεγονότα. Ρωσική εφημερίδα ανέφερε ότι είχε πει κατά λάθος στον Λαβρόφ ότι η Βρετανία δεν θα αναγνώριζε ποτέ την κυριαρχία της Μόσχας σε δύο ρωσικές πόλεις, το Ροστόφ και το Βορόνεζ, και ότι την διόρθωσε ο πρεσβευτής της.
Το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό δείχνει την κακή κατανόηση των γεωπολιτικών πραγματικοτήτων από τους δυτικούς ηγέτες, ωστόσο η Βρετανία απάντησε πως η Τρας απλώς δεν είχε ακούσει καλά ερώτηση του Λαβρόφ.
«Δώρο» στο Κρεμλίνο
Η Τατιάνα Στανοβάγια, ιδρύτρια της εταιρείας πολιτικής ανάλυσης R.Politik, ανέφερε ότι το περιστατικό συνέβαλε στη διαμόρφωση της στάσης της Ρωσίας.
«Η Τρας παρουσιάζεται στο Κρεμλίνο ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς επιφανειακών δυτικών πολιτικών», είπε. «Ήταν τόσο χαρούμενοι όταν έκανε αυτό το λάθος. Ήταν ένα δώρο που χρησιμοποιήθηκε αμέσως εναντίον της», σχολίασε η Στανοβάγια.
Μέρες πριν από την γκάφα, η Τρας είχε μπερδέψει τη Μαύρη με τη Βαλτική Θάλασσα, επιτρέποντας στην εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα να κάνει λόγο για «βλακεία και άγνοια των Αγγλοσαξόνων πολιτικών».
Μιλώντας σήμερα Δευτέρα λίγο πριν τα νέα για τη νίκη της Τρας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι οι σχέσεις με το Λονδίνο ενδέχεται να επιδεινωθούν περαιτέρω, παρόλο που «είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς κάτι χειρότερο».
Οι πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι η Τρας θα διατηρήσει τη στάση της Βρετανίας ως ένας από τους πιο ενεργούς και ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να προμηθεύει το Κίεβο με όπλα και να του προσφέρει στρατιωτική εκπαίδευση.
Πάντως, η ρωσική εχθρότητα δεν αποκλείεται να αποδειχθεί χρήσιμη για την Τρας, η οποία επιδιώκει να χτίσει την εικόνα της ισχυρής ηγέτη που αντιμετωπίζει τη Μόσχα.
Παρά την γκάφα της κατά τη διάρκεια της επίσκεψης τον Φεβρουάριο, έδειξε ότι μπορεί να αντισταθεί στον πολύ πιο έμπειρο Λαβρόφ αμφισβητώντας δημόσια τον ισχυρισμό του ότι η Ρωσία δεν απειλούσε κανέναν με την τεράστια στρατιωτική της συγκέντρωση στα σύνορα με την Ουκρανία. Δύο εβδομάδες αργότερα, η Ρωσία εισέβαλε στη γείτονά της.