Με τη δύναμη του Κέντρου η επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν
AP Photo/Jean-Francois Badias
AP Photo/Jean-Francois Badias

Με τη δύναμη του Κέντρου η επανεκλογή της Φον ντερ Λάιεν

Η επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ευρεία πλειοψηφία στην προεδρία της Κομισιόν επισφραγίζει την επικράτηση του πολιτικού Κέντρου ως κυρίαρχης δύναμης στην Ευρώπη, η οποία αποτυπώθηκε και στη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά τις ευρωεκλογές, παρά την ανησυχητική άνοδο που κατέγραψε η Άκρα Δεξιά σε επίπεδο κρατών-μελών. 

Επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε διατυπώσει αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι «είναι σημαντικό να 'κρατήσει' το δημοκρατικό Κέντρο στην Ευρώπη» απέναντι στην αναζωπύρωση των άκρων, καλώντας τα κατεστημένα κόμματα να ανταποκριθούν στις ανησυχίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Από την «εξίσωση» της χθεσινής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο βγήκε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, την οποία η κεντροδεξιά πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας εν τέλει δεν προσέλκυσε, τουλάχιστον προσώρας, «κερδίζοντας» όμως ως αντάλλαγμα τις ψήφους της ομάδας των Πρασίνων. 

Μετά την εκλογή της, η Φον ντερ Λάιεν δεν ευχαρίστησε μόνο την κεντρώα συμμαχία του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων της ομάδας Renew που την στήριξαν, αλλά έσπευσε να δηλώσει επίσης «πολύ ευγνώμων» στην ομάδα των Πρασίνων. Όπως είπε, «είχαμε διεξοδικές ανταλλαγές απόψεων για όλα τα θέματα και είναι καλό σημάδι ότι στο τέλος ψήφισαν 'ναι'». 

Στο χθεσινό της φύλλο η Corriere della Sera ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της πτήσης της από τη Λιβύη προς το Λονδίνο η Τζόρτζια Μελόνι είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην οποία, επί της ουσίας, φέρεται να μετέφερε: «Αν στην ομιλία σου υποχωρήσεις πολύ έναντι των απαιτήσεων των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων μας βάζεις σε μπελάδες, οι άνθρωποί μου δεν θα μπορούσαν να σε ψηφίσουν». Προφανώς η επιθυμία της Ιταλίδας πρωθυπουργού δεν ικανοποιήθηκε. Οι εφεδρείες που έψαχνε η πρόεδρος της Επιτροπής στην ομάδα της σκληρής δεξιάς των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), κύρια δύναμη της οποία είναι τα Αδέλφια της Ιταλίας (FdL), δεν βρέθηκαν και η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε μετά την ψηφοφορία «ευγνωμονούσα» στους Πράσινους.  

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Κάρλο Φιντάντσα του κόμματος της Μελόνι, «οι επιλογές των τελευταίων ημερών, η πολιτική πλατφόρμα, η αναζήτηση συναίνεσης από την Αριστερά μέχρι τους Πράσινους, κατέστησαν αδύνατη τη στήριξή μας στην επανεκλογή της προέδρου», καθώς όπως υποστήριξε «το ισχυρό μήνυμα της αλλαγής που βγήκε από την κάλπη στις 9 Ιουνίου δεν ακολουθείται».

Ωστόσο, ο Ιταλός ευρωβουλευτής σε συνέντευξή του δεν έκλεισε την πόρτα μελλοντικής συνεργασίας με την επικεφαλής της Κομισιόν. «Αυτό δεν επηρεάζει τη θεσμική σχέση εργασίας μας, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσει στον καθορισμό του κατάλληλου ρόλου στην επόμενη Επιτροπή που αξίζει στην Ιταλία», ανέφερε.

Το πολυδιάστατο παιχνίδι ισορροπιών της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τις ατέρμονες διαβουλεύσεις και το έντονο παρασκήνιο για να κερδίσει την πολυπόθητη δεύτερη θητεία της έδωσε τελικά καρπούς. Ψήφισαν υπέρ της 401 ευρωβουλευτές, 40 περισσότεροι από όσους χρειαζόταν για την απόλυτη πλειοψηφία των 361 ψήφων σε σύνολο 720. Το 2019 είχε εκλεγεί με 383 θετικές ψήφους, μόλις εννέα περισσότερες από όσες χρειαζόταν για να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. Οι διαρροές από τον κεντρώο συνασπισμό προήλθαν από τους Γάλλους Ρεπουμπλικανούς του ΕΛΚ, τους Γερμανούς και τους Ιρλανδούς από τους Φιλελεύθερους. 

Προ της ψηφοφορίας η Φον ντερ Λάιεν έδωσε στη δημοσιότητα πολιτική πρόταση 31 σελίδων, καθορίζοντας τις κατευθυντήριες γραμμές των δράσεων της προεδρίας της για τα επόμενα πέντε χρόνια. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να ελέγξει δικτάτορες και δημαγωγούς σε όλο τον κόσμο, αλλά μπορεί να επιλέξει να προστατεύσει τη δημοκρατία της. Η Ευρώπη δεν μπορεί να καθορίσει εκλογές σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά μπορεί να επιλέξει να επενδύσει στην ασφάλεια και την άμυνα της δικής της ηπείρου» είναι ο κεντρικός άξονας του προγράμματος που παρουσίασε. 

Ένα σημείο, με ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, είναι η πρόβλεψη για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης, με διορισμό επιτρόπου για την Άμυνα. Στο πλαίσιο της προτεινόμενης νέας αμυντικής ένωσης, τα κράτη-μέλη θα διατηρήσουν την ευθύνη για τα δικά τους στρατεύματα, αλλά θα συνεργάζονται στενότερα με άλλα κράτη για να «συντονίσουν τις προσπάθειες ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανικής βάσης». Προτείνει επίσης ένα πανευρωπαϊκό σύστημα αεράμυνας και μέτρα προστασίας στον κυβερνοχώρο. Αν και πρόκειται για προσπάθειες και ιδέες ετών στην ΕΕ, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η προοπτική μιας υποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών από την ευρωπαϊκή άμυνα σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, κάνουν επιτακτική την τάχιστη εφαρμογή των σχεδίων αυτών.

Εκτός από τη νέα θέση επιτρόπου της ΕΕ για την Άμυνα, στα σχέδια της Φον ντερ Λάιεν είναι και η δημιουργία άλλων δύο χαρτοφυλακίων, Μεσογειακής Περιφέρειας και Στέγασης, ενώ το χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου για τη Διεύρυνση και της Γειτονία γίνεται χαρτοφυλάκιο για τη Διεύρυνση μόνο.

Στο πρόγραμμά της, η πρόεδρος της Επιτροπής δεσμεύεται επίσης να διατηρήσει την πορεία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και να δρομολογήσει ένα «Σχέδιο για την Καθαρή Βιομηχανία» κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της. Αυτό, αναφέρει το έγγραφο, θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη του στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 90% έως το 2040, ένα σχέδιο που βρίσκει αντίθετες τις πιο συντηρητικές δυνάμεις στις δεξιές παρυφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Τέλος, υπόσχεται να «εκτοξεύσει τις επενδύσεις» που χρειάζονται οι ταμειακά ταλαιπωρημένες κυβερνήσεις της ΕΕ και όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τις δημόσιες επενδύσεις, η πρώτη προτεραιότητα θα είναι να διασφαλιστεί η χρήση των πόρων που διατίθενται από το Σχέδιο Ανάκαμψης της ΕΕ (Next Generation EU) και του τρέχοντος προϋπολογισμού. «Πρόκειται για μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή Επενδύσεων» επισημαίνει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και δεσμεύεται να υποβάλει προτάσεις για την απλούστευση, ενοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας.

Διαβάστε Περισσότερα