Σημαντικά μέρη μεγαλουπόλεων θα μπορούσαν να είναι «υποθαλάσσια» μέχρι το 2100, σύμφωνα με νέα μελέτη που δείχνει ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας γίνεται πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο.
Η νέα μελέτη που συνδυάζει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όσο με τις φυσικές διακυμάνσεις των ωκεανών, δημιουργεί αυστηρές προειδοποιήσεις για αλλαγές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν εκατομμύρια ανθρώπους.
Ενώ πολλές ασιατικές μεγαλουπόλεις που βρίσκονται στην ακτογραμμή κινδυνεύουν ήδη από πλημμύρες, η μελέτη υποδηλώνει ότι οι προηγούμενες αναλύσεις υποεκτίμησαν τον βαθμό ανόδου της στάθμης της θάλασσας και τις επακόλουθες πλημμύρες που προκαλούνται από τις φυσικές διακυμάνσεις των ωκεανών.
Δεδομένου ότι οι φυσικές διακυμάνσεις έχουν υψηλό βαθμό μεταβλητότητας, ο αντίκτυπός τους είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί. Όμως, σύμφωνα με την Τάρα Σαμπραμάνιαμ και το CNN, η μελέτη έδειξε ότι με τη μέγιστη δυνατή επίπτωση από τις φυσικές διακυμάνσεις σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αρκετές μεγαλουπόλεις της Νοτιοανατολικής Ασίας θα αντιμετωπίσουν σημαντική άνοδο της στάθμης των υδάτων.
Στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, για παράδειγμα, η μελέτη προβλέπει ότι παράκτια πλημμυρικά φαινόμενα εντός του επόμενου αιώνα θα συμβαίνουν 18 φορές πιο συχνά από ό,τι πριν, αποκλειστικά και μόνο λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι αν συνυπολογιστούν οι φυσικές διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσας, η συχνότητα των παράκτιων πλημμυρών αυξάνεται έως και 96 φορές συχνότερα από ό,τι πριν.
Σύγχρονες Ατλαντίδες
Η Lourdes Tibig, σύμβουλος κλιματικής επιστήμης του Ινστιτούτου για το κλίμα και τις βιώσιμες πόλεις στις Φιλιππίνες, δήλωσε ότι τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
«Ο κόσμος πρέπει να δράσει για την κλιματική αλλαγή με πολύ πιο επείγοντα και φιλόδοξο τρόπο για να προστατεύσει τα εκατομμύρια που ζουν στις παράκτιες μεγαλουπόλεις μας», δήλωσε η Tibig.
Η Μανίλα, όπου ζουν περισσότερα από 13 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν είναι η μόνη πόλη που απειλείται.
Το 90% των πάγων γύρω από την Ανταρκτική έχει εξαφανιστεί σε λιγότερο από μια δεκαετία
Η μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS), του Πανεπιστημίου της Λα Ροσέλ στη Γαλλία και του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικών Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών (NCAR), διαπίστωσε ότι η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης Μπανγκόκ, η πόλη Χο Τσι Μινχ του Βιετνάμ και η Γιανγκόν της Μιανμάρ κινδυνεύουν ιδιαίτερα, μαζί με το Τσενάι και την Καλκούτα στην Ινδία, ορισμένα δυτικά τροπικά νησιά του Ειρηνικού και τον δυτικό Ινδικό Ωκεανό.
Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά μήκος των δυτικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας θα αυξηθεί επίσης, σύμφωνα με τη μελέτη.
Εκατομμύρια άνθρωποι κάτω από την θάλασσα
Μόνο στις ασιατικές μεγαλουπόλεις, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την υψηλότερη από την αναμενόμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας - σχεδόν 30 εκατομμύρια από αυτούς στην Ινδία.
Η Μπανγκόκ φιλοξενεί τουλάχιστον 11 εκατομμύρια ανθρώπους, το Χο Τσι Μινχ περισσότερα από 9 εκατομμύρια και η Γιανγκόν περίπου 5,6 εκατομμύρια.
Οι αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας που περιγράφονται λεπτομερώς στην έκθεση δεν είναι πιθανό να τεθούν σε ισχύ πριν από το τέλος του 21ου αιώνα. Ωστόσο, αν ο ρυθμός των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αυξηθεί, η απειλή γίνεται πιο άμεση, προειδοποίησαν οι συντάκτες.
Ο επιστήμονας του NCAR Aixue Hu, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, δήλωσε ότι τόσο οι φορείς χάραξης πολιτικής όσο και το ευρύ κοινό θα πρέπει να ανησυχούν για αυτές τις πιθανές απειλές.
«Από πολιτική άποψη, πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο», δήλωσε ο Hu.