Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί διαφωνούν σχεδόν σε όλα, ωστόσο έχουν δείξει αξιοσημείωτη ενότητα μέχρι σήμερα σε ένα ζήτημα: την Ουκρανία.
Ωστόσο, καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές, οι άνεμοι αλλάζουν στην Ουάσιγκτον, όπου αυξανόμενος αριθμός βουλευτών και στις δύο πλευρές –ιδιαίτερα μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων– προειδοποιούν ότι θα πρέπει να μπει όριο στη βοήθεια, όπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο GZERO.
Πρόκειται για άσχημα νέα για την Ουκρανία, φυσικά, αλλά και για τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει επενδύσει πολλά στο ότι έχει καταφέρει να συσπειρώσει τη δυτική συμμαχία -περιλαμβανομένων των πολιτικά διχασμένων ΗΠΑ- ενάντια σε μια επιθετική Ρωσία.
Διάλογος με Κρεμλίνο
Ομάδα 30 προοδευτικών Δημοκρατικών έστειλε τη Δευτέρα επιστολή στον Λευκό Οίκο ζητώντας διάλογο με το Κρεμλίνο. Μετά από άγρια αντίδραση στο Δημοκρατικό Κόμμα, η ομάδα απέσυρε την επιστολή, κάνοντας λόγο για παλιά επιστολή που συντάχθηκε το καλοκαίρι και κυκλοφόρησε κατά λάθος.
Αν και αυτή η εξέλιξη είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται ο Μπάιντεν, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών, το σχίσμα εντός του Δημοκρατικού Κόμματος για την πολιτική στην Ουκρανία είναι αναμενόμενο, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα μπορούσαν να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και ίσως και της Γερουσίας.
Το τέλος της «λευκής επιταγής»
Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, Κέβιν ΜακΚάρθι δήλωσε πρόσφατα, σύμφωνα με το GZERO, ότι οι μέρες της «λευκής επιταγής» στην Ουκρανία έχουν τελειώσει.
Αν και ο ίδιος ο ΜακΚάρθι έχει υποστηρίξει μεγάλα πακέτα στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, όταν ρωτήθηκε για τις προοπτικές αποστολής περισσότερων (το Κογκρέσο έχει μέχρι στιγμής εγκρίνει τεράστιο ποσό 65 δισ. δολ. για την Ουκρανία), ανέφερε ότι «απλώς οι συνάδελφοί του δεν θα υπερψηφίσουν».
Οι επιλογές του Μπάιντεν
Μέχρι σήμερα, η μερίδα του λέοντος της υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία έχει διανεμηθεί μέσω του Κογκρέσου. Αλλά αν αλλάξουν οι συσχετισμοί και ψαλιδιστεί ο προϋπολογισμός για την Ουκρανία, ο Μπάιντεν θα έχει ακόμη επιλογές.
Πρώτον, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Λευκός Οίκος θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει τεράστιο πακέτο βοήθειας – αξίας έως και 50 δισ. δολ. – για την Ουκρανία προτού αναλάβει καθήκοντα η νέα ομάδα των Ρεπουμπλικανών τον Ιανουάριο.
Επιπλέον, ο Μπάιντεν θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει ενδιάμεσο κενό, γνωστό ως Lend-Lease Act, νομοσχέδιο που ψηφίστηκε νωρίτερα φέτος και επιτρέπει στον Λευκό Οίκο να διαθέσει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2023.
Μήνυμα στον Πούτιν
Αυτό θα επιτρέψει στο Κίεβο να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στον εξοπλισμό που χρειάζεται για ισχυρή άμυνα, ενώ θα στείλει επίσης μήνυμα στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι ΗΠΑ δεν υποχωρούν στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.
Προς το παρόν, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξοπλίσει την Ουκρανία. Ωστόσο, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου και των τροφίμων παραμένουν στα ύψη, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.