Τα ρωσικά στρατεύματα εισβάλλουν με στην Αβντίεβκα για περισσότερες από δύο εβδομάδες σε μια συνολική προσπάθεια να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις εκεί. Όντας αντιμέτωποι με έναν εχθρό με ανώτερο αριθμό στρατευμάτων και τεθωρακισμένων, οι Ουκρανοί υπερασπιστές αντέχουν με τη βοήθεια μικροσκοπικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πετούν χειριστές και τα οποία, για μερικές εκατοντάδες δολάρια, μπορούν να μεταφέρουν μια εκρηκτική γόμωση, ικανή να καταστρέψει ένα ρωσικό άρμα μάχης αξίας άνω των 2 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με το Politico, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV (First Person View – ελλ. Θέαση Πρώτου Προσώπου) που χρησιμοποιούνται σε τέτοιες επιθέσεις είναι εξοπλισμένα με μια ενσωματωμένη κάμερα που επιτρέπει σε εξειδικευμένους χειριστές να τα κατευθύνουν στο στόχο τους με ακρίβεια. Πριν από τον πόλεμο, ένας έφηβος θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα έπαιρνε ένα τέτοιο αεροσκάφος ως δώρο για την Πρωτοχρονιά. Τώρα χρησιμοποιούνται ως ευέλικτα όπλα που μπορούν να μεταμορφώσουν τα αποτελέσματα στο πεδίο της μάχης. Άλλοι παρακολουθούν, και μαθαίνουν, από μια τεχνολογία που δίνει στους πρώτους χρήστες ένα ασύμμετρο πλεονέκτημα έναντι των καθιερωμένων μεθόδων πολέμου.
Ένα τυπικό FPV ζυγίζει έως και ένα κιλό, έχει τέσσερις μικρούς κινητήρες, μια μπαταρία, ένα πλαίσιο και μια κάμερα συνδεδεμένη ασύρματα με γυαλιά που φοράει ο πιλότος που το χειρίζεται εξ αποστάσεως. Μπορεί να μεταφέρει έως και 2,5 κιλά εκρηκτικά και να πλήξει έναν στόχο με ταχύτητα έως και 150 χιλιόμετρα την ώρα.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά ως όπλα στην εκστρατεία του Αζερμπαϊτζάν για την ανακατάληψη της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τους Αρμένιους αυτονομιστές. Η χρήση τους επεκτάθηκε ραγδαία στον 20μηνο ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία.
Ουκρανοί εμπειρογνώμονες σε θέματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών είναι πεπεισμένοι ότι Ρώσοι ειδικοί έχουν εκπαιδεύσει τη Χαμάς στην τέχνη του πολέμου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη - αν και η Μόσχα το αρνείται.
Ενώ οι στρατοί του ΝΑΤΟ διστάζουν να χρησιμοποιήσουν drones που κατασκευάζονται ως επί το πλείστον στην Κίνα ή κατασκευάζονται από κινεζικά εξαρτήματα, ορισμένες δυτικές δημοκρατίες έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον να μάθουν από την εμπειρία της Ουκρανίας στον πόλεμο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.