Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα την Ευρώπη, εκφράζοντας ανησυχίες για την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές, μεταναστευτικές και οικονομικές προκλήσεις της, με την ευκαιρία της 107ης και τελευταίας συνόδου κορυφής των «27» στην οποία συμμετείχε στις Βρυξέλλες.
«Αποχωρώ τώρα από αυτήν την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια κατάσταση που με ανησυχεί. Ξεπεράσαμε πολλές κρίσεις, με προσπάθειες για την εξεύρεση κοινών λύσεων, όμως έχουμε μια σειρά άλυτων προβλημάτων», σημείωσε.
Όσον αφορά το κράτος δικαίου (ανεξάρτητη δικαιοσύνη, ελευθερία των μέσων ενημέρωσης), ένα θέμα για το οποίο η Πολωνία βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο της ΕΕ, η καγκελάριος επανέλαβε ότι θα ήθελε να πέσουν οι τόνοι, ζητώντας διάλογο και μεγαλύτερη κατανόηση για την ιστορία της χώρας αυτή. «Πρέπει να έχουμε αλληλοσεβασμό. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό», επέμεινε.
Για το μεταναστευτικό, η ΕΕ «παραμένει ευάλωτη στο εξωτερικό», προειδοποίησε, σε μια περίοδο που η Λευκορωσία κατηγορείται από τις Βρυξέλλες ότι οδηγεί πρόσφυγες να περάσουν τα σύνορά της με την Ευρώπη, σε αντίποινα για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.
Η Μέρκελ εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την ανταγωνιστικότητα της γηραιάς ηπείρου, ιδίως στις νέες τεχνολογίες, όπως στην τεχνητή νοημοσύνη. «Η Ευρώπη δεν είναι η πιο καινοτόμα ήπειρος», είπε, εκτιμώντας ότι οι διάδοχοί της θα έχουν «μεγάλα έργα» να κάνουν.
Η 67χρονη καγκελάριος, στην αποχαιρετιστήρια για αυτήν σύνοδο κορυφής, δέχτηκε πολλούς επαίνους από νυν και πρώην ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο. Οι σύνοδοι των 27 «χωρίς την Άγγελα θα είναι σαν τη Ρώμη χωρίς το Βατικανό ή σαν το Παρίσι χωρίς τον Πύργο του Άιφελ», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Η αποχώρηση της Μέρκελ από την πολιτική σκηνή «θα αφήσει ένα μεγάλο κενό», εκτίμησε ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, επισημαίνοντας «τη μεγάλη επιρροή της στην εξέλιξη της ΕΕ».
«Είναι κάποια που επί 16 χρόνια σηματοδότησε την Ευρώπη και μας βοήθησε να λαμβάνουμε τις σωστές αποφάσεις, με μεγάλη ανθρωπιά σε στιγμές που ήταν δύσκολες», σχολίασε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρόο.
«Ήταν μια μηχανή συμβιβασμών (…) έβρισκε πάντα κάτι για να μας ενώσει και να πάμε παρακάτω», παρατήρησε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. «Θα μου λείψει. Θα λείψει στην Ευρώπη», πρόσθεσε.