Μεσανατολικό: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής
AP Photo/Lewis Joly
AP Photo/Lewis Joly

Μεσανατολικό: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής

Η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, υπέβαλε την παραίτησή της στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ.

«Δήλωσα την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο στις 20 Φεβρουαρίου και σήμερα την υποβάλλω γραπτώς», δήλωσε ο Στάγεχ από τη Ραμάλα, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται κυρίως «υπό το φως των εξελίξεων που συνδέονται με την επίθεση κατά της Γάζας».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός σημείωσε ότι παραιτείται ώστε να επιτραπεί η δημιουργία σχήματος ευρείας συναίνεσης μεταξύ των Παλαιστινίων σχετικά με τις πολιτικές ρυθμίσεις μετά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Όπως μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, σύμφωνα με αναφορές, θα μπορούσε να αντικατασταθεί από τον Μοχάμαντ Μουσταφά, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό και οικονομολόγο, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Παλαιστινιακού Επενδυτικού Ταμείου. 

Η κίνηση του Στάγεχ έρχεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τις ΗΠΑ στον Αμπάς να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς έχουν εντατικοποιηθεί οι διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να αρχίσουν διεργασίες για μια πολιτική δομή που θα κυβερνήσει τον παλαιστινιακό θύλακα μετά τον πόλεμο.

Η Παλαιστινιακή Αρχή συστάθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ως προσωρινή κυβέρνηση, μετά την υπογραφή των Συμφωνιών του Όσλο με το Ισραήλ από την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), με έδρα στην πόλη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.

Η κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχεί η Φατάχ, είχε τον διοικητικό έλεγχο της Γάζας μέχρι το 2007, όταν η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2006 και την εκδίωξε από τη Λωρίδα. Το Ισραήλ απέρριψε την προοπτική επιστροφής της ΠΑ στη Γάζα μετά τον πόλεμο, όπως και την ιδέα της δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους στα εδάφη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN, οι ΗΠΑ δεν απορρίπτουν μια «μεταρρυθμισμένη» ΠΑ που θα έχει τον έλεγχο τόσο της Δυτικής Όχθης όσο και της Γάζας ως μέρος ενός μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους.

Ο Στάγεχ, ο οποίος διορίστηκε πρωθυπουργός το 2019, δήλωσε στο CNN τον Οκτώβριο ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στη  σύγκρουση χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά πρόσθεσε ότι η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει την πολιτική βούληση να τερματίσει τη σύγκρουση.

Χαμάς: Ο Αμπάς θα διορίσει κάποιον ακόμη πιο διεφθαρμένο

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι η παραίτηση του Στάγεχ και της κυβέρνησής του πρέπει να ακολουθηθεί από μια ευρύτερη συμφωνία για τη διακυβέρνηση των Παλαιστινίων.

«Η παραίτηση της κυβέρνησης του Στάγεχ έχει νόημα μόνο εάν έρχεται στο πλαίσιο της εθνικής συναίνεσης σχετικά με τις ρυθμίσεις για την επόμενη φάση», δήλωσε στο Reuters ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.
Συμμετοχή της Χαμάς

«Ο Μοχάμεντ Στάγεχ θα παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού και ο [Μαχμούντ] Αμπάς θα διορίσει κάποιον ακόμη πιο διεφθαρμένο», δήλωσε πηγή της Χαμάς στο σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Al Arabiya την Κυριακή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος της Χαμάς είναι να σχηματιστεί μια «αμερόληπτη και εθνική κυβέρνηση» που θα σχηματίζεται με συναίνεση των παλαιστινιακών παρατάξεων, προσθέτοντας ότι οι επικείμενες συνομιλίες στη Μόσχα για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης ενότητας θα ισχύσουν μόνο για «μια συγκεκριμένη περίοδο με σαφή καθήκοντα».

Οι συνομιλίες για την ενότητα στη Μόσχα αναμένεται να διεξαχθούν τη Δευτέρα.

Με πληροφορίες από CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Jerusalem Post