Το Βέλγιο ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στην κατανάλωση ρεύματος στα δημόσια κτίρια και πρόταση για φορολόγηση των υπερκέρδους ενεργειακών εταιρειών όπως η Engie και η TotalEnergies.
Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρο δήλωσε ότι η θέρμανση στα δημόσια κτίρια θα περιοριστεί στους 19 βαθμούς Κελσίου και η χρήση του κλιματισμού θα μειωθεί, ενώ ο φωτισμός των γραφείων και των μνημείων θα σβήσει στις 7 μ.μ, καθώς και σε αυτοκινητόδρομους και σε πόλεις συγκεκριμένες ώρες.
«Εάν κάθε πολίτης εξοικονομήσει ενέργεια όταν είναι δυνατόν, θα ωφεληθεί από αυτό, αλλά και οι τιμές θα πέφτουν», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Συχνά, βλέπουμε ότι τα μικρά ρυάκια γίνονται μεγάλα ποτάμια», σημείωσε.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παρατείνει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια και έναν ειδικό συντελεστή ενέργειας για τους φτωχούς μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.
Είπε επίσης ότι θα παρουσιάσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου μια πρόταση για τη φορολόγηση των πλεοναζόντων κερδών των ενεργειακών εταιρειών.
Η βελγική κυβέρνηση ζήτησε επίσης την Τετάρτη από την Engie να εξετάσει την αναβολή της τελικής διακοπής λειτουργίας ενός από τους δύο παλαιότερους αντιδραστήρες της Tihange 2 έως τις 31 Μαρτίου 2023 το αργότερο, αν και η Engie είπε ότι ήταν αδύνατο.
Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, δήλωσε νωρίτερα φέτος το Βέλγιο είχε τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό στην ΕΕ και ότι η κυβέρνηση των Βρυξελλών έχει παρέμβει μόνο σε φόρους και δασμούς για να ανακουφίσει την πίεση των καταναλωτών.
Τα μέτρα που λαμβάνει η Γερμανία
Ποια είναι τα νέα μέτρα;
Τα πρώτα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας στα οποία προχωράει η Γερμανία είναι: 19 βαθμοί το ανώτατο όριο θέρμανσης σε δημόσια κτίρια, κλείσιμο το φωτισμού σε μνημεία και κτήρια όταν γίνεται για λόγους αισθητικής, οι ιδιωτικές πισίνες, κλειστές ή ανοιχτές, δεν θα πρέπει να θερμαίνονται με φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό, φωτιζόμενα διαφημιστικά πλακάτ ή συστήματα θα απενεργοποιούνται από τις 22:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί εφόσον δεν είναι απαραίτητο για την ασφάλεια, όπως σε σιδηροδρομικές υπόγειες διαβάσεις.
Επίσης, οι λιανοπωλητές θα πρέπει να κρατούν τις εξωτερικές πόρτες των καταστημάτων τους κλειστές, Μάλιστα ο κλάδος ξεκινά μια εκστρατεία ενημέρωσης με αφίσα που γράφει «πόρτες κλειστές, καταστήματα ανοιχτά». Με τον τρόπο αυτό θέλουν να αποφύγουν παρεξηγήσεις κατανόησης με τους πελάτες που θέλουν να μπουν στα καταστήματα.
Το δεύτερο πακέτο μέτρων αφορά σε δημόσια, εταιρικά και ιδιωτικά κτήρια και κατοικίες. Οι ετήσιοι έλεγχοι θέρμανσης για κτίρια με θέρμανση αερίου θα καταστούν υποχρεωτικοί. Για παράδειγμα, τα συστήματα θα πρέπει να ρυθμιστούν σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ροής και μείωσης της λειτουργίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αναποτελεσματικές αντλίες θέρμανσης με φυσικό αέριο πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο και να αντικαθίστανται εάν είναι χαλασμένες.
Οι εταιρείες με κατανάλωση ενέργειας 10 γιγαβατώρες ή περισσότερο ετησίως υποχρεούνται να λαμβάνουν μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε περίπτωση έχουν ήδη πραγματοποιήσει ενεργειακό έλεγχο, στον οποίο κατανέμονται η κατανάλωση και οι πιθανές εξοικονομήσεις.
Ισπανία: «Κόφτης» σε aircondition και θέρμανση
Η Ισπανία ανακοίνωσε νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων ορίων στις θερμοκρασίες κλιματισμού και θέρμανσης σε δημόσια και μεγάλα εμπορικά κτίρια, καθώς γίνεται η τελευταία ευρωπαϊκή χώρα που επιδιώκει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας και την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με διάταγμα που τίθεται σε ισχύ σε επτά ημέρες και ισχύει για δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, θέατρα, σιδηροδρομικούς σταθμούς και αεροδρόμια, η θέρμανση δεν πρέπει να τίθεται πάνω από 19 βαθμούς Κελσίου και ο κλιματισμός κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου. Οι πόρτες θα πρέπει να είναι κλειστές για να μην σπαταληθεί ενέργεια και τα φώτα στις βιτρίνες πρέπει να σβήνουν μετά τις 10 το βράδυ.
Όπως αναφέρει ο Guardian, οι εν λόγω εγκαταστάσεις θα πρέπει να εμφανίζουν πινακίδες ή οθόνες που εξηγούν τις πρωτοβουλίες εξοικονόμησης ενέργειας. Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ έως τον Νοέμβριο του 2023.
«[Αυτό] καθορίζει μια σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη χρήση της πιο αποτελεσματικά, τα οποία είναι επείγοντα και απαραίτητα όταν πρόκειται για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας γενικά και τη μείωση της εξάρτησής μας από την ενέργεια εκτός της ισπανικής οικονομίας», ανέφερε το διάταγμα.
Η υπουργός Περιβάλλοντος της Ισπανίας, Tερέσα Ριμπέρα, πρότεινε επίσης οι δημόσιες διοικήσεις και οι μεγάλες εταιρείες να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι για να εξοικονομήσουν ενέργεια στις μεταφορές και στα κτίρια.