Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, ο Σάιμον Κόβενι, συναντάται αύριο Κυριακή στην Τεχεράνη με τον πρόεδρο του Ιράν, τον Χασάν Ρουχανί, εντός των ορίων του ρόλου που του ανατέθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή να διευκολύνει τις επαφές όσον αφορά τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας που υπογράφτηκε με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015, επισήμως το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ).
Μέχρι τώρα, η Τεχεράνη αρνείται να δεχθεί την πρόταση να προσέλθει σε συνάντηση υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμετοχή των άλλων συμβαλλομένων μερών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, με σκοπό όλες οι πλευρές να επανέλθουν στην πλήρη τήρηση της συμφωνίας.
Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στην ΕΕ έκαναν λόγο τις τελευταίες ημέρες για θετικές ενδείξεις από πλευράς του Ιράν, που δέχθηκε να διεξαχθούν άτυπα συνομιλίες, αφού οι ευρωπαϊκές δυνάμεις προτίμησαν να αποφύγουν να επικρίνουν την Τεχεράνη στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) του ΟΗΕ.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που προγραμματίζεται επίσης να συναντηθεί με τον Σάιμον Κόβενι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, υποσχέθηκε χθες Παρασκευή πως η Τεχεράνη θα παρουσιάσει σύντομα μια «εποικοδομητική» πρόταση για την πορεία που πρέπει να ακολουθηθεί.
«Η Ιρλανδία είναι θερμός υποστηρικτής του ΚΟΣΔ» και, στο πλαίσιο του ρόλου που του ανατέθηκε, το Δουβλίνο θέλει να έχει «διάλογο με όλα τα μέρη και να τα ενθαρρύνει να επανέλθουν στην πλήρη συμμόρφωση προς τη συμφωνία», ανέφερε ο κ. Κόβενι, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.
Η Ιρλανδία, κράτος μέλος της ΕΕ, καταλαμβάνει από τον Ιανουάριο μια από τις 15 έδρες του ΣΑ του ΟΗΕ και της ανατέθηκε να διευκολύνει τις επαφές σχετικά με το ΚΟΣΔ.
Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να σκίσει τη συμφωνία, αποσύροντας μονομερώς τη χώρα του από αυτή και επιβάλλοντας σαρωτικές κυρώσεις στο Ιράν. Αφού ανέλαβε την εξουσία ο Δημοκρατικός νέος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, Ουάσινγκτον και Τεχεράνη διαφωνούν για το ποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα για να σωθεί το ΚΟΣΔ.
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία αποφάσισαν να αναστείλουν την υποβολή μιας απόφασης που επέκρινε το Ιράν στον ΔΟΑΕ την Πέμπτη, για να μην στενέψουν τα περιθώρια των διπλωματικών προσπαθειών, καθώς έκαναν λόγο για ορισμένες παραχωρήσεις από μέρους της Τεχεράνης όσον αφορά το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας.
Η πολιτική του Ιράν ως προς το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας σε τελευταία ανάλυση κρίνεται από τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τον Αγιατολά Αλί Χαμενεΐ, όχι από τον πρόεδρο και την κυβέρνησή του.
Η επίσκεψη του κ. Κόβενι ακολουθεί την ανακοίνωση του υπουργείου του αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζεται να ανοίξει ξανά η πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Τεχεράνη ως το 2023. Η ιρλανδική πρεσβεία έκλεισε το 2012, στο πλαίσιο ευρύτερων δημοσιονομικών περικοπών.
AP Photo/Vahid Salemi