Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έσπευσε να αποδώσει σε ουκρανικά drones, τις επιθέσεις σε δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις στο κεντρικό τμήμα της Ρωσίας, που οδήγησαν στον θάνατο τριών Ρώσων στρατιωτών. Ενώ υπήρχαν πληροφορίες για μία μεγάλη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η ρωσική ανακοίνωση, δίχως να επιβεβαιώνεται ή να διαψεύδεται από το Κίεβο, δίνει μία νέα διάσταση στον πόλεμο.
Οι εκρήξεις στις δύο ρωσικές αεροπορικές βάσεις στην κεντρική Ρωσία ήρθαν σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς οι μάχες στην Ουκρανία μαίνονταν αδιάκοπτα. Ειδικά τη στιγμή που η προσπάθεια κατάληψης βασικών θέσεων στο Ντονιέτσκ βρίσκεται σε εξέλιξη, η Ρωσία φαίνεται να δέχεται ένα μεγάλο πλήγμα στα μετόπισθεν.
Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν αναφορές πως σχεδιαζόταν μία αεροπορική επίθεση στην Ουκρανία μεγάλης κλίμακας, καθώς πλήθος βομβαρδιστικών είχαν συγκεντρωθεί στην αεροπορική βάση, κοντά στην πόλη Σαράτοφ. Η οπισθοχώρηση σε βορρά και νότο, καθώς κι η αδυναμία να εξασφαλίσει τον έλεγχο της Λεκάνης του Ντονμπάς έκανε το Κρεμλίνο να αναζητά τρόπους, ώστε να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Η μετακίνηση μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών για την εκτόξευση τους προς την Ουκρανία φαίνεται ωστόσο να ενέχει πολλούς κινδύνους για τη Ρωσία. Σε κάθε περίπτωση μένει να αποδειχθεί τι έχει συμβεί. Ωστόσο, εάν οι εκρήξεις οφείλονται σε ένα προληπτικό χτύπημα των Ουκρανών, το Κρεμλίνο αναμένεται να το χρησιμοποιήσει για να εντείνει τις επιθέσεις του στο ουκρανικό έδαφος.
Η Ρωσία έχει εξαπολύσει νέο γύρο πυραυλικών επιθέσεων κατά μήκος του μετώπου στην Ουκρανία, στοχεύοντας κυρίως, αλλά όχι μόνο, σε υποδομές ενέργειας, καθώς ο χειμώνας έχει αρχίσει να επικρατεί στη χώρα. Η στρατηγική περιοχή της Ζαπορίζια αποτέλεσε το επίκεντρο των ρωσικών επιθέσεων το τελευταίο διάστημα.
Το Κίεβο ωστόσο δεν επιθυμεί να καρπωθεί άμεσα την επιτυχία ενός τέτοιου χτυπήματος, όσο κι αν στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στο Κρεμλίνο, πως μπορεί να πλήξει τη ραχοκοκαλιά της ρωσικής ισχύος ή ότι διαθέτει τεχνολογική υπεροχή με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που διαθέτει.
Η επέκταση του πολέμου σε ρωσικό έδαφος αποτελεί κόκκινο πανί τόσο για τη διεθνή κοινότητα, όσο και για τους υποστηρικτές τους ακόμα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, η δυνατότητα της Ουκρανίας να μεταφέρει τον πόλεμο σε ρωσικό έδαφος δεν σημαίνει πως αυξάνονται οι πιθανότητες νίκης του Κιέβου, αλλά μπορεί ενδεχομένως να σημάνει τη μείωση της αποστολής οπλισμού προς την Ουκρανία.
Στην Ουάσιγκτον υπάρχει ανησυχία πως παρατεταμένες αποστολές εξοπλισμού διαιωνίζουν τον πόλεμο, παρά αποτελούν το κλειδί για το τέλος του. Γι’ αυτό άλλωστε η Ουκρανία προσπαθεί να μην αναλάβει την οποιαδήποτε ευθύνη για τέτοια συμβάντα, όσο κι αν τέτοιες εξελίξεις ενδεχομένως να φέρνουν σε δύσκολη θέση τη Μόσχα, δείχνοντας την αδυναμία της να ανταπεξέλθει σε ό,τι ξεκίνησε την 24η Φεβρουαρίου.