Εστίες της γρίπης των πτηνών έχουν εντοπιστεί από τον περασμένο Μάιο σε περισσότερες από 40 χώρες, σε εκτροφεία και σε άγρια πουλιά, και «πολλαπλασιάζονται», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE).
O OIE κάλεσε όλες τις χώρες «να εντείνουν τις προσπάθειές τους» και να θέσουν σε εφαρμογή «αυστηρά μέτρα για τη βιοασφάλεια» σε αυτήν την περίοδο, μέχρι τον Απρίλιο, που θεωρείται «υψηλού κινδύνου». Ζήτησε επίσης «να ενημερώνουν εγκαίρως για τις νέες εστίες» ώστε να ανακόπτεται η εξάπλωση της ασθένειες.
Σημειώνεται ότι στη Γαλλία είχαν εντοπιστεί κρούσματα σε άγρια ζώα και σήμερα το υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι εντοπίστηκαν άρρωστα πτηνά σε ένα εκτροφείο ορνίθων ωοπαραγωγής.
Η ασθένεια συνιστά «απειλή» για την οικονομική σταθερότητα, τη διατροφική ασφάλεια και την επιβίωση πολλών πληθυσμών, τόνισε ο ΟΙΕ, ένας διακυβερνητικός οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι.
Υπενθυμίζεται ότι η γρίπη των πτηνών είναι μια ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια που πλήττει πολλά είδη, τόσο οικόσιτων όσο και άγριων πουλιών και, σπανίως, τους ανθρώπους. Ένας άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί αν έρθει σε στενή επαφή με μολυσμένα πτηνά. Δεν υπάρχει πάντως καμία ένδειξη ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης πουλερικών ή αυγών.
Οι παραλλαγές του ιού της γρίπης των πτηνών που κυκλοφορούν σήμερα σε παγκόσμια κλίμακα είναι οι H5N1, H5N3, H5N4, H5N5, H5N6 και H5N8. Η γρίπη των πτηνών είναι εποχιακή ασθένεια και, στο βόρειο ημισφαίριο, οι περισσότερες εστίες της εντοπίζονται κυρίως τον χειμώνα, μέχρι και τον Απρίλιο. Τον Οκτώβριο φέτος καταγράφηκαν περίπου 16.000 κρούσματα, κάτι που υποδηλώνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τη φετινή χρονιά.
Λόγω των επιπτώσεων που έχει η ασθένεια για τους πτηνοτρόφους και το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά και τον κίνδυνο μετάδοσης στους ανθρώπους, ο ΟΙΕ ζητά να ληφθούν αυστηρά μέτρα στα πτηνοτροφεία αλλά και στο εμπόριο και τις αγορές ζωντανών πτηνών.