Το κυβερνών κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Kι, που έχει επικριθεί πολύ από τη διεθνή κοινότητα για τη διαχείριση της κρίσης με τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια αλλά εξακολουθεί να απολαμβάνει την υποστήριξη της πλειονότητας του πληθυσμού, διεκδίκησε σήμερα μια «συντριπτική νίκη» στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Μιανμάρ.
Τα οριστικά αποτελέσματα δεν θα γίνουν γνωστά προτού περάσουν αρκετές ημέρες ακόμη, όμως «προβλέπουμε ότι θα καταρρίψουμε το ρεκόρ των 390 εδρών που είχαμε εξασφαλίσει το 2015», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μίο-Νιούντ, εκπρόσωπος του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (LND) κάνοντας λόγο για μια «συντριπτική νίκη».
Παρά την επιτάχυνση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα με ένα σύστημα υγείας που παρουσιάζει πολλές αδυναμίες (τουλάχιστον 60.000 περιστατικά μόλυνσης και σχεδόν 1.500 θάνατοι), εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν χθες, Κυριακή, στις κάλπες. Εκατοντάδες οπαδοί του LND γιόρτασαν ήδη τη νίκη, ανεμίζοντας την κόκκινη σημαία του κόμματος με το έμβλημά του, ένα παγώνι χρυσού χρώματος.
Ήταν οι δεύτερες βουλευτικές εκλογές από το 2011, έτος κατά το οποίο διαλύθηκε η χούντα που παρέμεινε στην εξουσία για μισό αιώνα.
Το 2015, ο LND είχε εξασφαλίσει μεγάλη πλειοψηφία. Ωστόσο είχε αναγκαστεί σε έναν λεπτό διαμοιρασμό της εξουσίας με τον στρατό που ελέγχει τρία σημαντικά υπουργεία (Εσωτερικών, Άμυνας και Συνόρων) και το 25% των εδρών του Κοινοβουλίου.
Η βραβευθείσα με Νόμπελ Ειρήνης (1991) Αούνγκ Σαν Σου Κι, που εξακολουθεί να απολαμβάνει μεγάλη εκτίμηση στη Μιανμάρ, ιδιαίτερα μεταξύ των Μπαμάρ, της πλειοψηφούσας βουδιστικής εθνότητας (περίπου 70% του πληθυσμού), έχει πέσει από το βάθρο της στα μάτια της διεθνούς κοινότητας.
Ο λόγος; Η παθητικότητά της στην κρίση με τους μουσουλμάνους Ροχίνγκια που διέφυγαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες στο Μπανγκλαντές, μια τραγωδία που οδήγησε την κυβέρνησή της ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, κατηγορούμενη για «γενοκτονία».
Διάφορες οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της χθεσινής ψηφοφορίας: οι εκλογές ακυρώθηκαν για «λόγους ασφαλείας» σε πολλές περιοχές όπου κόμματα εθνοτήτων είχαν πολλές πιθανότητες να κερδίσουν και οι 600.000 Ροχίνγκια που απέμειναν στη χώρα, στους οποίους το κράτος αρνείται να δώσει τη βιρμανική υπηκοότητα, επίσης δεν μπόρεσαν να προσέλθουν στις κάλπες.
«Η καθολική ψηφοφορία είναι μια θεμελιώδης αρχή του διεθνούς δικαίου. Δεν είναι αυτό που συνέβη εδώ», δήλωσε ο Ισμαήλ Βολφ της μκο Fortify Rights.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους οι βουλευτές θα προχωρήσουν στην εκλογή προέδρου της Μιανμάρ.
Το Σύνταγμα απαγορεύει στην Αούνγκ Σαν Σου Κι να διεκδικήσει τον θώκο καθώς έχει παντρευτεί ξένο. Θα μπορούσε όμως και πάλι να διοριστεί «ειδική σύμβουλος του κράτους», μια θέση που δημιουργήθηκε προκειμένου να της επιτρέψει να διοικεί ντε φάκτο τη χώρα.