Οι Ούγγροι αγόρασαν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik με δική τους πρωτοβουλία και λένε ότι έχουν ήδη καταφέρει να εμβολιάσουν το 25% του συνολικού πληθυσμού. Οι Σλοβάκοι αγόρασαν κι αυτοί το Sputnik, ισχυρίζονται όμως ότι οι Ρώσοι τους έστειλαν ελαττωματικές παρτίδες. Στη Γερμανία το κρατίδιο της Βαυαρίας υπέγραψε προσύμφωνο για παραγωγή 2,5 εκατομμυρίων δόσεων του Sputnik από τοπική επιχείρηση, χωρίς καν να ρωτήσει τη Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού ή την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τι συμβαίνει τέλος πάντων με το ρωσικό εμβόλιο, το οποίο ελάχιστοι έπαιρναν σοβαρά στην αρχή, αλλά τώρα το βλέπουν ως μία καλή, συμπληρωματική λύση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις και οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, αναρωτιέται η DW.
Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) o Πέτερ Λίζε, ευρωβουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EΛΚ) για θέματα υγείας, εξηγεί την κατάσταση ως εξής: «Το πρόβλημα με το Sputnik ήταν ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε μία συγκροτημένη διαδικασία. Υποτίθεται ότι το εμβόλιο είχε εγκριθεί τον Αύγουστο του 2020, αλλά στην πραγματικότητα είχαν γίνει δοκιμές μόνο σε 100 άτομα και η κλινική έρευνα δεν ανταποκρινόταν στη διαδικασία που έχουμε προβλέψει και δικαίως περιμένουμε να εφαρμόζεται στην Ευρώπη όταν κυκλοφορεί ένα νέο εμβόλιο. Τώρα όμως υπάρχει μία συγκροτημένη διαδικασία με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), γίνονται έρευνες και θεωρώ ότι σε εύθετο χρόνο, ίσως τον Μάιο, αλλά μπορεί και τον Ιούνιο, ο EMA θα αποφανθεί οριστικά για το ρωσικό εμβόλιο».
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απορρίψουμε το Sputnik για πολιτικούς λόγους
Ιατρός στο επάγγελμα, με σπουδές στο πανεπιστήμιο της Βόννης, ο Πέτερ Λίζε εκλέγεται συνεχώς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 1994. Θεωρείται ένας από τους πλέον έμπειρους ευρωβουλευτές σε θέματα δημόσιας υγείας, αλλά και προστασίας του καταναλωτή, σημειώνει η DW. Επισημαίνει ότι η συζήτηση για το ρωσικό εμβόλιο δεν πρέπει να γίνεται με πολιτικά, αλλά αποκλειστικά με επιστημονικά κριτήρια. «Η πολιτική φιλολογία γύρω από το εμβόλιο δεν έχει θέση στην όλη συζήτηση» λέει ο Γερμανός ευρωβουλευτής. «Η Ρωσία διαθέτει καλούς ερευνητές, πρέπει όμως να ακολουθηθεί και η προβλεπόμενη διαδικασία. Με βάση τα σημερινά δεδομένα θεωρώ πιο πιθανή την έγκριση, παρά την απόρριψη του εμβολίου. Μετά θα δούμε, εάν οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να προμηθεύσουν τις απαραίτητες ποσότητες και να συμβάλουν στην καταπολέμηση του κορωνοϊού στην Ευρώπη. Δεν έχουμε απόλυτη σαφήνεια ως προς αυτό, αλλά θα το συζητήσουμε με τη ρωσική πλευρά».
Ο Πέτερ Λίζε θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι ούτως ή άλλως θα «ανεβάσουν ταχύτητα» στους εμβολιασμούς τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό οφείλεται στη βελτίωση του οργανωτικού πλαισίου, αλλά και στην κυκλοφορία ενός νέου σκευάσματος από την Johnson & Johnson μέσα στον Απρίλιο. Από εκεί και πέρα, επισημαίνει, κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, αλλά κατά προτίμηση στις αρχές του καλοκαιριού και αυτό ισχύει και για το Sputnik: «Αν μπορούν να μας στείλουν 50 εκατομμύρια δόσεις στις αρχές του καλοκαιριού, αυτό θα μας βοηθήσει να επισπεύσουμε τους εμβολιασμούς. Αν μας στείλουν δέκα εκατομμύρια δόσεις τον Σεπτέμβριο, μάλλον δεν θα τις χρειαστούμε, αλλά ας μην αποκλείσουμε και αυτό το ενδεχόμενο. Από τη Ρωσία εισάγουμε πολλά αγαθά, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, βότκα, αν έρθει τώρα και ένα εμβόλιο που κρίνεται αποτελεσματικό, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το απορρίψουμε για πολιτικούς λόγους».
Π. Λίζε: Θεωρώ λάθος αυτό που έκανε η Ουγγαρία
Αν όμως οι ιθύνοντες στην Ευρώπη πίστευαν στην αποτελεσματικότητα του Sputnik, δεν θα όφειλαν και οι ίδιοι να προσεγγίσουν τη ρωσική πλευρά και να εξετάσουν νωρίτερα το συγκεκριμένο εμβόλιο; «Το θέμα είναι ότι η ίδια η κατασκευάστρια εταιρία κατέθεσε μόλις πριν λίγες εβδομάδες την αίτηση για το αποκαλούμενο rolling review, την ‘κυλιόμενη αξιολόγηση' που είναι απαραίτητη για την έγκριση», επισημαίνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής.
«Προηγουμένως υπήρχε μία προσδοκία από την πλευρά των Ρώσων ότι θα στείλουν το εμβόλιο, χωρίς να προηγηθεί η απαραίτητη διαδικασία αξιολόγησης, κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Θεωρώ λάθος αυτό που έκανε η Ουγγαρία (αγοράζοντας με δική της πρωτοβουλία το ρωσικό εμβόλιο). Πρόκειται για ένα σκεύασμα που λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο όπως το αντίστοιχο της AstraZeneca, κατά συνέπεια δεν αποκλείω να εμφανιστούν και εκεί παρενέργειες όπως οι φλεβικές θρομβώσεις. Νομίζω λοιπόν ότι χρειαζόμαστε καλύτερη πληροφόρηση πριν δώσουμε την οριστική έγκριση».