Ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας καλεί τους πολίτες να επιδείξουν ενότητα και να μην πανικοβάλλονται, με αφορμή τη γεωπολιτική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ΗΠΑ και της Δανίας, εξαιτίας των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, ότι θέλει να έχει τον έλεγχο της χώρας.
Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Μούτσι Έγκεντε, δήλωσε ότι κατανοεί ότι οι άνθρωποι μπορεί να ανησυχούν μετά την άρνηση του επερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ να αποκλείσει τη χρήση στρατιωτικής και οικονομικής δύναμης για να αποκτήσει τον έλεγχο της Γροιλανδίας, αλλά κάλεσε τους συμπολίτες του να «παραμερίσουν τις διαφορές και να σταθούν ενωμένοι».
Η κυβέρνησή του εξέδωσε ανακοίνωση το βράδυ της Τετάρτης (08/01), στην οποία επαναλαμβάνει το δικαίωμα της Γροιλανδίας στην αυτοδιάθεση, προσθέτοντας ότι «προσβλέπει στη δημιουργία επαφών» με την κυβέρνηση Τραμπ.
Η δήλωση, που εκδόθηκε από την υπουργό κρατικής οντότητας και εξωτερικών υποθέσεων Βίβιαν Μότζφελντ, ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον «αποφασιστικό και σημαντικό ρόλο της Γροιλανδίας για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ», γι' αυτό και, όπως είπε, στεγάζει μια αμερικανική στρατιωτική βάση.
Ενώ πρόσθεσε ότι «η Γροιλανδία προσβλέπει στη συνεργασία με την επερχόμενη αμερικανική κυβέρνηση και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Αρκτικής».
Σημειώνεται ότι, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, ο Τραμπ δεν απέκλεισε τη χρήση στρατιωτικής βίας για την κατάληψη της Γροιλανδίας και της διώρυγας του Παναμά, ενώ άφησε επίσης να εννοηθεί ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει «οικονομική δύναμη» για να καταστήσει τον Καναδά μέρος των ΗΠΑ, προκαλώντας αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.
Η Γροιλανδία είναι πρώην αποικία της Δανίας και παραμένει μέρος του βασιλείου της Δανίας, το οποίο ελέγχει την εξωτερική πολιτική και την ασφάλειά της.
Πριν από την παρέμβαση του Τραμπ, ένα κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας της από τη Δανία είχε ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται στη Γροιλανδία.
Ο Έγκεντε, ο οποίος τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, είχε χρησιμοποιήσει την πρωτοχρονιάτικη ομιλία του για να υποστηρίξει ότι το νησί του πρέπει να απελευθερωθεί από «τα δεσμά της αποικιοκρατίας» για να διαμορφώσει το δικό του μέλλον και δήλωσε επίσης, ότι μετά τις επερχόμενες εκλογές πρέπει να γίνουν «σημαντικά βήματα» προς την κατεύθυνση της «δημιουργίας του πλαισίου για τη Γροιλανδία ως ανεξάρτητο κράτος».
Και για να γίνει ανεξάρτητο κράτος, μια συμφωνία του 2009 με τη Δανία, υπαγορεύει ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα.