Την αδιαμφισβήτητη κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο. «Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη» υπογράμμισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντώντας στα πρόσφατα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ειδικότερα, ο Πίτερ Στάνο αναφέρει ότι «τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξη, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, είναι αντιπαραγωγικά και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που ζητούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 23 Μαρτίου και τις 24-25 Ιουνίου. 2021».
«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη. Η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» καταλήγει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Turkey: remarks by @MevlutCavusoglu regarding 🇬🇷sovereignty over some of its islands counterproductive & contradict de-escalation efforts. 🇬🇷 sovereignty over these islands is unquestionable. 🇹🇷 should respect it, refrain from provocations https://t.co/YVs2AgUWzc
— Peter Stano (@ExtSpoxEU) February 13, 2022
«Αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει της παραβιάσεις», ανέφερε, «θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Έχουμε καθορίσει τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, δεν θα κάνουμε παραχώρηση», είπε ο Μ. Τσαβούσογλου.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τουρκική θεωρία τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας φτάνουν μέχρι την Κρήτη και την Κάρπαθο.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για αποστρατικοποίηση των νησιών, τόνισε ότι η «κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».
Επίσης, με ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών πήρε θέση αναφορικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως «δεν θεωρούμε ότι αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Η Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν στενοί φίλοι και σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου».
Επιπροσθέτως, στην ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενθαρρύνει και τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση των εντάσεων στο Αιγαίο μέσω διαλόγου.
Η απάντηση του ΥΠΕΞ
«Η Ελλάδα απορρίπτει εν τω συνόλω τους τις τουρκικές αιτιάσεις, διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής.
«Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Αθήνα «απορρίπτει εν τω συνόλω τους» τις εν λόγω αιτιάσεις.
Επιπλέον, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Α. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι οι αιτιάσεις «όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής» και πρόσθεσε ότι «η ελληνική θέση αναφορικά με το ζήτημα αυτό έχει εκφρασθεί επανειλημμένα και δημόσια».
Σχετική επιστολή έχει αποσταλεί από τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στον ΟΗΕ προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού αυτού, γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.
«Ομοίως, η Ελλάδα απορρίπτει τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αιτιάσεις, οι οποίες αγνοούν, για μια ακόμα φορά, τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας», ανέφερε ο ίδιος.
«Οι αιτιάσεις αυτές, συν τοις άλλοις, στηρίζονται σε ένα ανυπόστατο, άκυρο και παράνομο "μνημόνιο"», τόνισε ο Α. Παπαϊωάννου και κατέληξε λέγοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και είναι πρόθυμη να διεξάγει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση των αρχών αυτών».