Το «μήνυμα» σε Κύπρο, Ισραήλ και ο κίνδυνος από το άνοιγμα του βόρειου μετώπου
shutterstock
shutterstock
Χεζμπολάχ

Το «μήνυμα» σε Κύπρο, Ισραήλ και ο κίνδυνος από το άνοιγμα του βόρειου μετώπου

Ως μήνυμα αποτροπής προκειμένου να προειδοποιήσει το Ισραήλ και τη διεθνή κοινότητα ότι μια επίθεση εναντίον των δυνάμεών του στον Λίβανο θα έχει συνέπειες όχι μόνο για το Ισραήλ, αλλά και για την περιφερειακή σταθερότητα, ερμηνεύονται οι απειλές που εκτόξευσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Οι απειλές που εκτόξευσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ στον Λίβανο αποκαλύπτουν την επικίνδυνη τροπή που παίρνει ο πόλεμος στη Γάζα. Την ίδια ώρα που και στην Ερυθρά Θάλασσα κλιμακώνονται οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Δύναμης ASPIDES αντιπλοίαρχος Β.Γρυπάρης προειδοποιεί ότι οι δυνάμεις και οι μονάδες που έχει στη διάθεση του δεν επαρκούν.

Η Κύπρος βρέθηκε στο στόχαστρο του Νασράλα καθώς θέλησε να στείλει μήνυμα στον πιο ευαίσθητο κρίκο των χωρών που είτε υποστηρίζουν το Ισραήλ είτε κρατούν ισορροπημένη στάση στη Γάζα και η Κύπρος επειδή δε διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική ισχύ και ισχυρή αντιαεροπορική προστασία θα ήταν ευάλωτη σε κάθε ενδεχόμενο κτύπημα της Χεζμπολάχ.

Όμως η Λευκωσία δεν έχει αναμιχθεί στον πόλεμο της Γάζας και ούτε φυσικά και το ίδιο το Ισραήλ έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κύπρο εάν αποφασίσει να ανοίξει το μέτωπο του Βορρά. Μάλιστα μετά τη δήλωση του προέδρου Ν.Χριστοδουλίδη υπήρξε και παρέμβαση του ΥΠΕΞ του Λιβάνου που εξήρε τις σχέσεις των δυο χωρών θέλοντας να στείλει καθησυχαστικό μήνυμα.

Στην Κύπρο οι δυο βρετανικές βάσεις επίσης δεν έχουν ευθεία εμπλοκή στον πόλεμο της Γάζας αλλά για τη Χεζμπολάχ και τους συνοδοιπόρους της σημειώνεται ότι πλήγματα εναντίον στόχων τρομοκρατών έχουν γίνει από μαχητικά τα οποία απογειώνονται από τις βρετανικές βάσεις.

Αν δεχθεί πλήγμα όμως η Κύπρος αυτό θα σημάνει άμεση εμπλοκή στον πόλεμο της ίδιας της Ε.Ε. Διότι βάσει και της Συνθήκης της Λισσαβόνας (άρθρο 42 παράγραφος 7) προβλέπεται ότι, σε περίπτωση κατά την οποία ένα κράτος μέλος δεχθεί ένοπλη επίθεση στο έδαφός του, τα υπόλοιπα κράτη μέλη οφείλουν να του παράσχουν βοήθεια και να το συνδράμουν με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών…Και φυσικά η Κύπρος θα έχει τη συνδρομή και των ΗΠΑ με τις οποίες έχει αναπτύξει υψηλό επίπεδο στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας.

Η στιγμή που επέλεξε ο Νασράλα να απειλήσει την Κύπρο αλλά και να προειδοποιήσει ότι κανείς δε θα είναι ασφαλής οπουδήποτε στο Ισραήλ, συμπίπτει με τη διαρροή πληροφοριών ότι ο Νετανιάχου προσανατολίζεται για μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στο έδαφος του Λιβάνου ώστε να απωθήσει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα.Τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν στρατιωτικές ασκήσεις στο Βόρειο Ισραήλ και σύμφωνα με τον ισραηλινό Στρατό έχουν εγκριθεί ήδη τα σχέδια επίθεσης εάν δοθεί η εντολή.

Την Πέμπτη το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση εξοντώνοντας έναν από τους διοικητές της Χεζμπολάχ και αμέσως μετά η οργάνωση εκτόξευσε μεγάλο αριθμό πυραύλων εναντίον του Ισραήλ. Οι συχνές επιθέσεις της Χεζμπολάχ από το ξέσπασμα του Πολέμου στη Γάζα, έχουν οδηγήσει χιλιάδες ισραηλινούς να εκκενώσουν τις περιοχές κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο δημιουργώντας ένα μεγάλο πρόβλημα για την ισραηλινή κυβέρνηση.

Βεβαίως, ένα τέτοιο εγχείρημα από τον Νετανιάχου τη στιγμή που έχει ανοικτό και το μέτωπο της Γάζας θα είναι υψηλότατου ρίσκου με δεδομένο ότι οι στρατιωτικές και πυραυλικές δυνατότητες της Χεζμπολάχ είναι κατά πολύ μεγαλύτερες από εκείνες της Χαμάς. Οι μεγάλες πόλεις του Ισραήλ θα βρεθούν στο στόχαστρο των πυραύλων της Χεζμπολάχ ενώ επίσης θα αποτελέσουν στόχο και οι ενεργειακές υποδομές στην Ισραηλινή ΑΟΖ.

Ένα νέο στοιχείο που έχει προκύψει είναι και η προειδοποίηση Αμερικανών αξιωματούχων σύμφωνα με το CNN ότι η Χεζμπολάχ στην περίπτωση πολέμου με το Ισραήλ θα μπορούσε να διασπάσει την αντιπυραυλική άμυνα του Ισραήλ και να διαπεράσει ακόμη και το Iron Dome με μαζική εκτόξευση πυραύλων επιτυγχάνοντας κορεσμό του συστήματος.

Στις αρχές Ιουνίου η Χεζμπολάχ δημοσίευσε βίντεο που δείχνει ένα drone να πλήττει και να καταστρέφει μια μονάδα Iron Dome σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ και σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ αυτή είναι η πρώτη φορά που χτυπήθηκε μονάδα του υπερσύγχρονου αντιπυραυλικού συστήματος.

Το άνοιγμα του μετώπου στον νότιο Λίβανο, θα οδηγήσει σε πλήρη αποσταθεροποίηση τον Λίβανο κάτι που κανένας δεν επιθυμεί. Οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει και επισήμως την αντίθεση τους σε μια τέτοια επιχείρηση αλλά η επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιοχή ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Αμός Χοχστάιν, προσέκρουσε σύμφωνα με πληροφορίες στην άρνηση του Νετανιάχου να δεχθεί τις συστάσεις της Ουάσιγκτον, επιμένοντας για την ανάγκη δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

Ο ίδιος ο Νασράλα γνωρίζει ότι μια νέα στρατιωτική εμπλοκή του Ισραήλ στο έδαφος του Λιβάνου εναντίον των δυνάμεων του θα έχει σοβαρές απώλειες για τη Χεζμπολάχ και κυρίως θα απονομιμοποιήσει την παρουσία της στον Λίβανο, που οι πολίτες δε θέλουν να δουν για μια ακόμη φορά τη χώρα τους να καταστρέφεται.

Και ο ιδιος αισθάνεται ευάλωτος καθώς θα αποτελέσει στόχο των ισραηλινών δυνάμεων σε μια περιοχή που σε αντίθεση με τη Γάζα ο εντοπισμός στόχων είναι πολύ πιο εύκολος. Η εμπλοκή και του Λιβάνου στη σύγκρουση θα τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο την κρίση με κίνδυνο εμπλοκής και άλλων δυνάμεων αλλά και κινητοποίηση εκ νέου των φιλοϊρανικών οργανώσεων σε Συρία και Ιράκ.

Η συνέχιση του πολέμου στη Γάζα πέραν της αδυναμίας του Ισραήλ να επιτύχει τον στόχο του για εξόντωση της Χαμάς, επιβεβαιώνει πάντως τις ανησυχίες που είχαν εκφρασθεί ότι θα αποτελεί έναν διαρκή κίνδυνο περιφερειακής αποσταθεροποίησης.