Τη χρησιμοποίηση δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και τη διάθεση κεφαλαίων από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ως οικονομική βοήθεια προς τις χώρες που πλήττονται από τον κορονοϊό, θα προτείνουν στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης της Τρίτης, Γερμανία και Γαλλία
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa η Γαλλία και η Γερμανία μπορεί να προτείνουν από κοινού ένα πρόγραμμα το οποίο θα αποτελείται από τρεις πυλώνες, καθώς σύμφωνα με non-paper, που βρίσκεται στη διάθεση του πρακτορείου, θα βασίζεται στη χρήση δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να διαθέσει κεφάλαια για να εξασφαλισθεί η παροχή ασφάλισης στους ανέργους των κρατών μελών.
«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι η ικανότητά μας να οργανώσουμε μια αποτελεσματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», αναφέρει το έγγραφο. «Η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει τα μεμονωμένα μέτρα των κρατών μελών, να καλύψει τα κενά όπου αυτά δεν μπορούν να το πράξουν τα ίδια και, εάν είναι απαραίτητο, να δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας».
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση από το ESM η Γερμανία προτείνει οι πόροι να εστιάσουν στην άμβλυνση των συνεπειών της πανδημίας. Οι όροι «δεν θα τεθούν ατομικά για κάθε χώρα, αλλά για όλες τις χώρες του ευρώ […], από κοινού και εκ των προτέρων». Η γερμανική πλευρά επιμένει στο 2% του ΑΕΠ της κάθε χώρας ως ανώτατο όριο των προγραμμάτων, και σημειώνει ότι η προσφυγή στον ESM «επί της αρχής θα δημιουργούσε πρόσβαση στο πρόγραμμα OMT της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
Η Γαλλία αναφέρει ότι το συνολικό μέγεθος «πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο», φτάνοντας «τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης» (περίπου 240 δισ. ευρώ). Η διάρκεια των δανείων «πρέπει να φτάνει ως τα 10 έτη».
Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα, η Γερμανία προτείνει «πόρους εγγύησης πιστώσεων» ως και 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και έτοιμη «να εξετάσει επιπρόσθετες διμερείς εγγυήσεις προς την ΕΤΕπ αν κριθούν αναγκαίες». Η Γαλλία προτείνει, μέσω ενός ταμείου εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ, να κινητοποιήσει δανειακούς πόρους ύψους 200 και πλέον δισ. ευρώ, για «μικρομεσαίες, μεσαίου μεγέθους και μεγάλες επιχειρήσεις».
Στο ζήτημα της επιδότησης της εργασίας με δάνεια 100 δισ. προς τα κράτη-μέλη η Γερμανία μεταφέρει την εξέταση του σχεδίου κατά τη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου», ενώ οι Γάλλοι κάνουν λόγο για μεταβιβάσεις και όχι δάνεια.
Τέλος, όμοια με το πρόγραμμα βοήθειας της τράπεζας KfW στην Γερμανία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) θα μπορούσε να εξασφαλίσει μέχρι 80%. τις εθνικές αναπτυξιακές και εμπορικές τράπεζες, όταν πρόκειται για βραχυπρόθεσμα δάνεια κεφαλαίων κίνησης και ενδιάμεση χρηματοδότηση.