Μόσχα: Καλωσορίζουμε τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ
AP Photo/Alex Brandon
AP Photo/Alex Brandon

Μόσχα: Καλωσορίζουμε τα σχόλια του Τραμπ σχετικά με την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ

Την άποψη του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ότι η προσέλκυση της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στη Μόσχα, καλωσόρισε την Τετάρτη (05/02) η Ρωσία δια του υπουργού Εξωτερικών της, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Ξαφνικά, για πρώτη φορά, ο πρόεδρος Τραμπ, σε μία από τις πρώτες ομιλίες του, επέκρινε τη θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ουκρανική κρίση και δήλωσε απερίφραστα ότι ένα από τα κύρια λάθη ήταν η προσέλκυση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Όπως προσέθεσε, «για πρώτη φορά το πρόβλημα του ΝΑΤΟ αναγνωρίσθηκε ως κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να συζητήσουν σοβαρά».

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ δήλωσε τον Ιανουάριο ότι κατανοεί τη ρωσική θέση πως η Ουκρανία δεν πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και κατηγόρησε τον προηγούμενο Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν λέγοντας ότι άλλαξε τη θέση των ΗΠΑ σχετικά με το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ.

Κρεμλίνο: Κενές νοήματος οι δηλώσεις Ζελένσκι ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν

Ως «κενές νοήματος» χαρακτήρισε το Κρεμλίνο τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος φέρεται να είπε ότι είναι έτοιμος για απευθείας διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλους ηγέτες προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Το να είναι έτοιμος πρέπει να στηρίζεται κάπου (...) Μέχρι στιγμής, αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί παρά ως λόγια κενά νοήματος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ. Όπως υπογράμμισε, ο Ζελένσκι έχει απαγορεύσει με διάταγμα τον Οκτώβριο του 2022, κάθε διαπραγμάτευση όσο ο Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία στη Ρωσία.

«Παρά ταύτα, παραμένουμε ανοικτοί σε διαπραγματεύσεις», συνέχισε ο Πεσκόφ, εκτιμώντας πως «η πραγματικότητα επί του εδάφους» θα πρέπει να πείσει το Κίεβο «να επιδείξει ανοιχτοσύνη και ενδιαφέρον για τέτοιες διαπραγματεύσεις».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εναντιωνόταν επί μακρόν κατηγορηματικά σε οποιονδήποτε συμβιβασμό με τη Ρωσία, όμως αναθεώρησε ορισμένα σημεία της θέσης του τους τελευταίους μήνες απέναντι στις δυσκολίες που συναντάει ο στρατός του στο μέτωπο και κυρίως μετά την επιστροφή στον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, που λέει πως θέλει να θέσει τέλος γρήγορα στον πόλεμο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να διαπραγματευθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Τρίτη (04/02), ο Ζελένσκι είπε πως θα το έκανε «αν ήταν ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαμε να φέρουμε την ειρήνη στον ουκρανικό λαό και να μην χαθούν άλλες ζωές». Έκανε λόγο για ένα σχήμα με «τέσσερις συμμετέχοντες» που θα ήταν a priori η Ουκρανία, η Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ.

Διευκρινίζοντας τις δηλώσεις του σε μήνυμα που μετέδωσε την Τετάρτη (05/02), ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως το ότι είναι έτοιμος να συζητήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν είναι από μόνο του «ένας συμβιβασμός" εκ μέρους της Ουκρανίας.

"Ο Πούτιν είναι δολοφόνος και τρομοκράτης (...) Το να μιλάει με έναν δολοφόνο είναι ένας συμβιβασμός για την Ουκρανία και όλο τον πολιτισμένο κόσμο", είπε, παραδεχόμενος πως οι σύμμαχοι του Κιέβου "πιστεύουν πως η διπλωματία είναι ο δρόμος που πρέπει να ακoλουθηθεί".

Κατά τη συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες, ο Ζελένσκι μίλησε επίσης για ακόμη μία φορά για το ενδεχόμενο η Ουκρανία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα αν δεν καταφέρει να ενταχθεί γρήγορα στο ΝΑΤΟ.

Ο Πεσκόφ δήλωσε σήμερα πως οι δηλώσεις αυτές είναι "στο όριο της τρέλας", καλώντας τους συμμάχους του Κιέβου να συνειδητοποιήσουν τους "ενδεχόμενους κινδύνους της συζήτησης ενός τέτοιου θέματος στην Ευρώπη".

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επιβεβαίωσε επίσης ότι έχουν υπάρξει "επαφές" ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία σε συγκεκριμένα θέματα, και πως οι επαφές αυτές "έχουν εντατικοποιηθεί", χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.