Μόσχα κατά Κιέβου για την έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στην Κριμαία

Μόσχα κατά Κιέβου για την έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στην Κριμαία

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), κατηγόρησε σήμερα Τρίτη τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας ότι οργάνωσαν επίθεση σε αγωγό φυσικού αερίου στην προσαρτημένη από την Ρωσία Κριμαία, αφότου η Μόσχα συνέλαβε τον ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας με την κατηγορία ότι εμπλέκεται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FSB, η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (GUR) και το Μεζλίς, το αντιπροσωπευτικό όργανο των Τατάρων της Κριμαίας που έχει τεθεί εκτός νόμου, συνωμότησαν για να ανατινάξουν αγωγό φυσικού αερίου στις 23 Αυγούστου, έξω από την πόλη Συμφερόπολη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας χαρακτήρισε τις κατηγορίες κατά του ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας Ναριμάν Τζελιάλοφ και την φυλάκισή του ως τιμωρία για την σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα στο Κίεβο και είχε στόχο να επικεντρώσει την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης στην εξασφάλιση της επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία.

Ουκρανία: Να τεθεί τέλος στις πολιτικές διώξεις 

 

«Η Ρωσική Ομοσπονδία, ως δύναμη κατοχής, είναι υποχρεωμένη να τηρεί την διεθνή νομιμότητα και να θέσει τέλος στις πολιτικές διώξεις του ντόπιου πληθυσμού στη χερσόνησο της Κριμαίας, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Όλεχ Νικολένκο.

Η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία τον Μάρτιο του 2014, προκαλώντας την επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της Δύσης. Η Δύση και οι περισσότερες χώρες αναγνωρίζουν τη χερσόνησο της Κριμαίας ως ουκρανική και το Κίεβο απαιτεί την επιστροφή του εδάφους της.

Χθες Δευτέρα δικαστήριο της Κριμαίας αποφάσισε να θέσει για δύο μήνες υπό κράτηση τον πρώην αντιπρόεδρο του Μεζλίς, Ναριμάν Τζελιάλοφ, καθώς απεφάνθη ότι εμπλέκεται στην υπόθεση της ανατίναξης του αγωγού.

Η FSB σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών είχε υποσχεθεί στους δράστες της επίθεσης στον αγωγό, το ποσό των περίπου 2.000 δολαρίων.

«Έχει αποδειχθεί ότι η δολιοφθορά οργανώθηκε από ένα τμήμα του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, την Κύρια Διεύθυνση Κατασκοπείας, στην πόλη Χερσώνα… με την συμμετοχή του Μεζλίς…» αναφέρεται στην ανακοίνωση της FSB.

Παράλληλα στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ασκήθηκε ποινική δίωξη με την κατηγορία της δολιοφθοράς, κατηγορία η οποία προβλέπει την επιβολή ποινής κάθειρξης έως και 15 ετών.

Η Ρωσία έθεσε εκτός νόμου το Μεζλίς το 2016 χαρακτηρίζοντάς το «εξτρεμιστική» οργάνωση. Πολλοί Τάταροι της Κριμαίας έχουν αντιταχθεί στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμμαχος της Ουκρανίας, οι οποίες κατηγορούν την Μόσχα ότι στοχοποιεί το Μεζλίς και την ηγεσία του, ζήτησαν την απελευθέρωση του Τζελιάλοφ.