Της Οντίν Λιναρδάτου
Δεν θα υπάρξει καμία παράταση στο Brexit δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον μετά από μια σύντομη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου επαναλαμβάνοντας πως η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου. Σε μήνυμα του προς τον Βρετανικό λαό έξω από την Ντάουνιγνκ Στριτ σημείωσε πως ο ίδιος δεν θέλει πρόωρες εκλογές χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκηρύξει εφόσον εκλεγεί.
«Θέλω να το ξεκαθαρίσω για μια ακόμα φορά, φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου, οτιδήποτε και να γίνει» είπε χαρακτηριστικά ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε πως ενδέχεται να υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις αλλά στηρίζοντας τη θέση του σε εξής λόγους:
- η ΕΕ βλέπει την Βρετανία «να προσπαθεί»,
- η χώρα «έχει σχέδιο για την μετά-Brexit» εποχή και
- η χώρα «είναι προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου».
Boris Johnson insists that "in the last few weeks the chances of a deal have been rising"
— Sky News (@SkyNews) September 2, 2019
Read the latest here: https://t.co/Td7MQwlJxh pic.twitter.com/EIMpBuTvYS
Ο βρετανός πρωθυπουργός κατηγόρησε όσους αγωνίζονται να σταματήσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία πως με τη στάση τους αποδυναμώνουν τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου με τις Βρυξέλλες. Παράλληλα κάλεσε τους αντάρτες βουλευτές να μην στηρίξουν την προσπάθεια του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να σταματήσει το Brexit.
Στο υπουργικό συμβούλιο εκφράστηκε η ανησυχία πως η ΕΕ δεν πρόκειται να πάρει στα σοβαρά τους Βρετανούς αν δεν πειστεί πως το κοινοβούλιο δεν μπορεί να μπλοκάρει ένα σκληρό Brexit. Αυτό είναι το πάγιο επιχείρημα που χρησιμοποιεί ο κ. Τζόνσον για να πείσει τους πιο μετριοπαθείς πως δεν είναι ώρα να δειλιάσουν.
Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Μπόρις Τζόνσον θα αποφασίσει το τι θα κάνει μετά την αυριανή ψηφοφορία στη βουλή.
Αν το κοινοβούλιο ψηφίσει νόμο που θα απαγορεύει στην κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την Ευρώπη χωρίς συμφωνία τότε ο Μπόρις Τζόνσον θα θεωρήσει πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη των βουλευτών και πρέπει να πάει σε εκλογές για να πάρει νωπή εντολή από τους πολίτες. Εντολή που ελπίζει πως θα του λύσει τα χέρια να κυβερνήσει τη Βρετανία όπως εκείνος νομίζει.
To νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο προβλέπει παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020.
Τουλάχιστον 35 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν ταχθεί ευθέως εναντίον της προοπτικής ενός σκληρού Brexit και έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα σκεφτούν το προσωπικό τους συμφέρον αλλά το καλό της πατρίδας.
1/8 The European Union (Withdrawal) (No. 6) Bill 2019 pic.twitter.com/16cmhdRkOp
— Hilary Benn (@hilarybennmp) September 2, 2019
Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει απειλήσει τους βουλευτές της , οι οποίοι θα τολμήσουν ταχθούν στο πλευρό της αντιπολίτευσης με διαγραφή από τις λίστες υποψηφίων στις επόμενες εκλογές.
Το κοινοβούλιο αρχίζει αύριο στις 14.30 τις εργασίες του με ερωτήματα που θα δεχτεί το Υπουργείο Εξωτερικών και μετά θα γίνουν δύο δηλώσεις, η μία θα είναι από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και θα αφορά στη Σύνοδο των G7 και η δεύτερη και πιο σημαντική θα είναι από τον υπουργό Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος θα εξηγήσει τα σχέδια της κυβέρνησης στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Μετά από αυτές τις δηλώσεις η αντιπολίτευση μαζί με τους αντάρτες βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος θα ξεκινήσουν την κατεπείγουσα διαδικασία κατάθεσης του νομοσχεδίου που θα εμποδίζει το no deal Brexit .
Σύμφωνα τον Αλεξ Γουίκμαν του BuzzFeed οι βουλευτές διαφωνούν ως προς το χρόνο που θα πρέπει να διεξαχθεί η ψηφοφορία. Οι μισοί λένε αύριο το βράδυ και οι άλλοι προτιμούν την Τετάρτη.
Όπως και να έχει αυτή η συζήτηση είναι βέβαιο πως θα προηγηθεί οποιασδήποτε άλλης για πρόωρες εκλογές .
Οι εκλογές είναι προγραμματισμένες να γίνουν το 2022. Αν όλα ανατραπούν τότε ο πρωθυπουργός θα πρέπει να προτείνει στη βασίλισσα μία νέα ημερομηνία. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση του για πρόωρες εκλογές τα 2/3 των βουλευτών, δηλαδή 650 βουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Τζόνσον θα αναγκαστεί να υποσχεθεί πως θα κάνει εκλογές πριν το Brexit. Οι εκλογές δεν προλαβαίνουν να γίνουν πριν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου. Όμως επειδή στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εκλογές γίνονται πάντα Πέμπτη η πιο πιθανή ημερομηνία είναι η 17η Οκτωβρίου, ημέρα και της Συνόδου Κορυφής.
Βέβαια υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο Μπόρις Τζόνσον να πει ξανά ψέματα και τελικά να προκηρύξει εκλογές τον Νοέμβριο αφού η χώρα έχει αποχωρήσει από την Ευρώπη.
Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν στηρίζει την ιδέα των εκλογών μέσα στον Οκτώβριο γιατί όπως είπε οι πολίτες πρέπει να αποφασίσουν για το ποια κατεύθυνση επιθυμούν να πάρει η χώρα τους. Αν Θέλουν δηλαδή πραγματικά να αποχωρήσουν από την Ένωση με κάθε κόστος, θέλουν να φύγουν μόνο με συμφωνία ή προτιμούν πια να παραμείνουν στην ΕΕ;
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως πρέπει με κάθε θυσία να φύγει αυτή η “κλίκα του λαϊκισμού”, αρνούμενος όμως να λάβει υπόψη του τις προειδοποιήσεις του πρώην πρωθυπουργού των Εργατικών Τόνι Μπλερ, ο οποίος είπε πως οι πρόωρες εκλογές αποτελούν παγίδα και ο κ. Τζόνσον μπορεί να τις κερδίσει γιατί είναι πολλοί εκείνοι που φοβούνται περισσότερο να δουν τον κ. Κόρμπιν πρωθυπουργό από ότι ένα σκληρό Brexit.
Υπέρ των εκλογών πάντως τάχθηκε και η πρωθυπουργός της Σκωτίας.
Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν το δράμα
Οι Βρυξέλλες τώρα παρακολουθούν το δράμα που εκτυλίσσεται στο Γουεστμίνστερ ως απλοί θεατές. Το μόνο που θέλουν να ξέρουν λέει ο ανταποκριτής του BBC στη βελγική πρωτεύουσα Άνταμ Φλέμινγκ είναι αν το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για τα ιρλανδικά – βορειοιρλανδικά σύνορα, για το ονομαζόμενο backstop.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται επίσης να εντάξει το Brexit χωρίς συμφωνία στις μεγάλες καταστροφές, μαζί με τους σεισμούς και τα άλλα φυσικά φαινόμενα, έτσι ώστε οι χώρες που θα πληγούν περισσότερο να έχουν αυτομάτως πρόσβαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια στήριξης.
Εν τω μεταξύ η λίρα συνεχίζει να πέφτει ενώ κορυφώνεται η αγωνία για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Ήδη η Airbus σκέφτεται να μετακομίσει. Μόνο στην Ουαλία απασχολεί περισσότερους από 7.000 εργαζόμενους. Και να επισημάνουμε πως η Ουαλία παίρνει τα περισσότερα χρήματα από αυτά που εισπράττει η Βρετανία από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ γιατί σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού της ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.
BREXIT: As Boris Johnson gives his speech, crowds of people outside Downing Street are chanting “#StopTheCoup” and "Tories out" pic.twitter.com/bt89vJILDs
— Bloomberg TicToc (@tictoc) 2 Σεπτεμβρίου 2019