Ταξίδι στη Σαουδική Αραβία θα πραγματοποιήσει την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, φιλοδοξώντας να ενισχύσει μια «στρατηγική συνεργασία» που βασίζεται σε «αμοιβαία συμφέροντα και ευθύνες» παραμένοντας παράλληλα πιστός σε «θεμελιώδεις αμερικανικές αξίες», όπως έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα Washington Post.
Σε αυτό το εκτενές άρθρο, ο αμερικανός πρόεδρος απαντά στους επικριτές του, αναφέροντας: «Ξέρω ότι πολλοί διαφωνούν με την απόφασή μου να πάω στη Σαουδική Αραβία. Οι απόψεις μου για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ξεκάθαρες και διαρκείς, οι θεμελιώδεις ελευθερίες βρίσκονται πάντα στην ημερήσια διάταξη όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό και το ίδιο ισχύει σε αυτό το ταξίδι», διαβεβαιώνει.
Πριν από την εκλογή του, ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί πως θα καθιστούσε «παρία» την πλούσια σε πετρέλαιο Σαουδική Αραβία, λόγω της δολοφονίας του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν σημειώνει στο άρθρο του στην Washington Post ότι είχε αποχαρακτηρίσει την έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του Τζαμάλ Κασόγκι. Απέφυγε όμως να αναφέρει το όνομα του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο οποίος φέρεται – σύμφωνα με την έκθεση – να «ενέκρινε» την δολοφονία. Ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να συναντήσει την επόμενη εβδομάδα στην Τζέντα τον πρίγκιπα διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου.
«Η δουλειά μου ως πρόεδρος είναι να διασφαλίσω τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας», υπογραμμίζει ο 79χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, επικαλούμενος την ανάγκη να αντιμετωπίσει την επιθετικότητα της Ρωσίας, να βρεθεί «στην καλύτερη δυνατή θέση» απέναντι στην Κίνα και να διασφαλίσει «μεγαλύτερη σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή. «Για να κάνουμε αυτά τα πράγματα, πρέπει να έχουμε άμεση επαφή με τις χώρες που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτά. Η Σαουδική Αραβία είναι μια από αυτές», εξηγεί, υποστηρίζοντας ότι «έχουμε αντιστρέψει την πολιτική των “λευκών επιταγών” που κληρονομήσαμε» από τον προηγούμενο πρόεδρο, τον Ντόναλντ Τραμπ.
Διευκρινίζει ότι στόχος του ήταν να επαναπροσδιορίσει και όχι να διαρρήξει τις σχέσεις με μια χώρα που αποτελεί εταίρο των ΗΠΑ εδώ και 80 χρόνια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται επίσης σε ένα σημαντικό θέμα του ταξιδιού του: Το πετρέλαιο, σε μια εποχή κατά την οποία οι υψηλές τιμές εξοργίζουν τους Αμερικανούς και πλήττουν τη δημοτικότητα του ίδιου και του κόμματός του. Το Ριάντ, διαβεβαιώνει ο Μπάιντεν, «συνεργάζεται με τους ειδικούς μου για να συμβάλει στη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου».
Ο Τζο Μπάιντεν σκοπεύει να έχει συναντήσεις με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ και τον παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς και στη συνέχεια να μεταβεί στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας. Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα ταξιδέψει από το Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία, μια χώρα που δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του εβραϊκού κράτους.
Επισημαίνει ότι επιθυμεί την «πρόοδο» σε μια περιοχή που παραμένει «γεμάτη προκλήσεις»: από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μέχρι την αστάθεια σε Συρία, Λιβύη, Ιράκ και Λίβανο. Διακρίνει, ωστόσο, «υποσχόμενες τάσεις», τις οποίες «οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να ενισχύσουν όπως καμία άλλη χώρα. Το ταξίδι μου την επόμενη εβδομάδα θα εξυπηρετήσει αυτόν τον σκοπό», αναφέρει ο πρόεδρος Μπάιντεν.