Μπάιντεν: «Κατάφωρη επίθεση στο Σύνταγμα» ο εκλογικός νόμος της Τζόρτζια

Μπάιντεν: «Κατάφωρη επίθεση στο Σύνταγμα» ο εκλογικός νόμος της Τζόρτζια

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε σήμερα με τον εντονότερο τρόπο τον νέο εκλογικό νόμο της Τζόρτζια, χαρακτηρίζοντάς τον «κατάφωρη επίθεση στο Σύνταγμα και την καθαρή συνείδηση».

Στην ανακοίνωσή του, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι ο νόμος που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο της Τζόρτζια, το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, αποτελεί μια εκδοχή των λεγόμενων «νόμων του Τζιμ Κρόου» που χρησιμοποιούνταν κάποτε για να καταστείλουν το δικαίωμα ψήφου των Αφροαμερικανών.

Λίγο νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι είπε στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος «ανησυχεί» για τους περιορισμούς που επέβαλε αυτή η Πολιτεία του νότου. Τα βασικά σημεία ανησυχίας για τον νόμο που επικύρωσε την Πέμπτη ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Μπράιαν Κεμπ είναι ότι θα απαγορεύεται να δίνει κανείς νερό στους ανθρώπους που περιμένουν στην ουρά για να ψηφίσουν, ότι οι αρχές μπορούν να μειώσουν τις ώρες λειτουργίας των εκλογικών τμημάτων και να περιορίσουν τη χρήση της επιστολικής ψήφου.

«Δεν υπάρχει τίποτα πολυτιμότερο από το δικαίωμα στην ψήφο και στην έκφραση της γνώμης (…) Δεν θα έπρεπε να γίνεται δυσκολότερο, θα έπρεπε να γίνει ευκολότερο να ψηφίζει κανείς. Δεν θα έπρεπε να επιβάλουμε περιορισμούς. Ο κόσμος θα πρέπει να μπορεί να ψηφίσει από το σπίτι του, να χρησιμοποιεί την επιστολική ψήφο. Θα έπρεπε να αρθούν ορισμένοι περιορισμοί, όχι να τους επαναφέρουμε», πρόσθεσε.

Με βάση τον νέο νόμο επιβάλλονται περιορισμοί, όπως αυστηρότερες απαιτήσεις για την ταυτοποίηση των ψηφοφόρων, θα μειωθούν οι κάλπες στις οποίες μπορεί κανείς να ρίξει την επιστολική ψήφο του και οι τοπικοί νομοθέτες θα έχουν το δικαίωμα να συντομεύουν την περίοδο πρόωρης ψηφοφορίας σε όλες τις επαναληπτικές εκλογές. Το να προσφέρει κανείς φαγητό και νερό στους ψηφοφόρους που περιμένουν στην ουρά θα θεωρείται στο εξής πλημμέλημα.

Ο Κεμπ είπε ότι δεν θα απολογηθεί επειδή «έκανε άλλο ένα βήμα για να κάνει τις εκλογές δίκαιες και ασφαλείς», όμως οι πολιτικοί αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι ο νόμος είναι μια προσπάθεια να μειωθεί η επιρροή των μαύρων ψηφοφόρων και να περιοριστεί η πρόσβασή τους στις κάλπες.

Και άλλες Πολιτείες που ελέγχονται από τους Ρεπουμπλικάνους προωθούν περιοριστικούς εκλογικούς νόμους, όπως η Φλόριντα και η Αριζόνα.