Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις και να κάνει θυσίες προκειμένου να διαχειριστεί τις απειλές που αντιμετωπίζει και να διασφαλίσει την ασφάλειά της, δήλωσε το Σάββατο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε. Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε δύσκολες μέρες, να λάβουμε περίπλοκες αποφάσεις και να κάνουμε ακόμη και θυσίες που δεν περιμέναμε μέχρι τώρα προκειμένου να διασφαλίσουμε αυτήν την ασφάλεια», είπε ο Μπαρό, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη διάσκεψη.
Ο Μπαρό είπε επίσης πως πιστεύει ότι, έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να διαμορφώνει την άποψή της σχετικά με το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν οι ΗΠΑ την κρίση στην Ουκρανία.
Στο μεταξύ, τέσσερις ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters δήλωσαν πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει διπλωματικό έγγραφο σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με το οποίο τις ρωτούν τι μπορούν να συνεισφέρουν σε εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις πηγές, το έγγραφο θέτει ερωτήσεις όπως ενδεχόμενες συνεισφορές στρατευμάτων στο μέλλον, με δύο από τις πηγές να προσθέτουν πως εστάλη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Λάμι (ΥΠΕΞ Βρετανίας): Οι ΗΠΑ και η Ουκρανία πρέπει να εμβαθύνουν τη συνεργασία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι δήλωσε σήμερα πως θα προέτρεπε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να βαθύνουν τη σύμπραξή τους στο μέλλον.
«Θα προέτρεπα τον Ντόναλντ Τραμπ και τους Ουκρανούς να εξετάσουν πολύ προσεκτικά εμβάθυνση της σύμπραξης για τις επόμενες γενιές», είπε ο Λάμι στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Η Βρετανία και η Ουκρανία υπέγραψαν μια 100ετή συμφωνία συνεργασίας τον περασμένο μήνα για την εμβάθυνση των σχέσεων στον τομέα της ασφάλειας και για την ενίσχυση της σχέσης των δύο χωρών.
Ο Λάμι είπε πως η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας για την Ουκρανία απέναντι σε μια ρωσική επίθεση στο μέλλον είναι η πρόσδεση της αμερικανικής βιομηχανίας, των (αμερικανικών) επιχειρήσεων και των (αμερικανικών) αμυντικών δυνατοτήτων στο μέλλον της.
«Αυτό είναι που θα κάνει τον Πούτιν να ανακαθίσει και να δώσει προσοχή και αυτό είναι που είναι ελκυστικό για τον πρόεδρο των ΗΠΑ που ξέρει πώς να πάρει μια καλή συμφωνία», είπε ο Λάμι.