Οι σειρήνες ηχούν καθημερινά στο Μπέλγκοροντ, στη ρωσική πόλη που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι κάτοικοι, οι οποίοι ζουν σε απόσταση 70 χιλιομέτρων από το εμπόλεμο Χάρκοβο τρέχουν να καλυφθούν στο άκουσμα των αεροπορικών επιδρομών που τους υπενθυμίζουν ότι ο πόλεμος πλήρους κλίμακας στη γειτονική Ουκρανία είναι πραγματικότητα και για αυτούς.
Σε σύγκριση με την καταστροφή σε μεγάλο μέρος της Ουκρανίας, τα εδάφη της Ρωσίας έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό «αλώβητα». Το Μπέλγκοροντ, 40 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων, αποτελεί την κύρια εξαίρεση, μια υπενθύμιση ότι δεν μπορούν όλοι να προστατευτούν από τη βία του πολέμου.
Ο Βλαντίμιρ Σελέζιοφ, ένας συνταξιούχος που ήταν μάρτυρας μιας πυραυλικής επίθεσης στις 15 Φεβρουαρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να συνηθίσει κανείς τον κίνδυνο.
Δεκάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί σε επιθέσεις ουκρανικών drones και πυραύλων στο Μπέλγκοροντ από τον Φεβρουάριο του 2022, όπως μεταδίδει το Reuters.
Το Κίεβο αρνείται ότι στοχοποιεί αμάχους, όπως και η Μόσχα, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει drones και πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους και προκαλώντας ζημιές εκατοντάδων δισ. δολαρίων.
Καθώς η Ρωσία βρίσκεται στο κατώφλι των εκλογών, πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει ωστόσο δημοφιλής στο Μπέλγκοροντ, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ο πόλεμος έχει αυξήσει την υποστήριξη στο πρόσωπό του.
Τον αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και τον παρουσιάζει ως μέρος μιας μακρόχρονης μάχης με την παρακμάζουσα Δύση που ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989.
Ο πόλεμος ενισχύει τον Πούτιν
Για τους κατοίκους του Μπέλγκοροντ, οι αναταραχές είναι συχνές και τα σημάδια του πολέμου εμφανή. Στρατιώτες κυκλοφορούν στους δρόμους και κατασκευές από τσιμέντο έχουν τοποθετηθεί στις στάσεις των λεωφορείων για να προστατεύουν τους ανθρώπους από πιθανές εκρήξεις.
Τα δημοτικά σχολεία έχουν κλείσει και τα μαθήματα γίνονται μόνο μέσω διαδικτύου, ενώ τα Γυμνάσια και Λύκεια λειτουργούν με ένα υβριδικό μοντέλο με μαθήματα στο σπίτι και στην τάξη, παρόμοιο με τον τρόπο που λειτουργούν πολλά ουκρανικά ιδρύματα.
Τα λεωφορεία σταματούν να κινούνται όταν ακούγονται προειδοποιήσεις για απειλή πυραύλου, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να αποβιβαστούν και να περπατήσουν. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη γύρω περιοχή για να αποφύγουν τον κίνδυνο.
Ομάδες εθελοντών στο Μπέλγκοροντ βοηθούν τους στρατιώτες, ένα φαινόμενο που είναι σύνηθες σε όλη τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Η Γκαλίνα, η οποία συλλέγει καθημερινά είδη υγιεινής και εργαλεία για το σκάψιμο χαρακωμάτων και τα στέλνει στον στρατό, δήλωσε ότι βοηθά στην προσπάθεια να τερματιστεί η σύγκρουση.
Επαναλαμβάνοντας τις λέξεις που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να περιγράψει το Κίεβο, μίλησε για την ανάγκη να «αποναζιστικοποιηθεί» η Ουκρανία και να τερματιστεί ο «φασισμός» εκεί.
«Δεν υπάρχουν άλλες επιλογές», δήλωσε. «Πιστεύω ότι το έργο που έχει ξεκινήσει (ο Πούτιν) όσον αφορά μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, πρέπει να το ολοκληρώσει», πρόσθεσε.
Πιο κοντά στα σύνορα, στην πόλη Σεμπέκινο, οι δρόμοι είναι γεμάτοι κρατήρες από οβίδες και τα κτίρια έχουν υποστεί πλήγματα και ζημιές. Η συνταξιούχος Βαλεντίνα δήλωσε ότι έφυγε προσωρινά από την πόλη το περασμένο καλοκαίρι, αφού την έπεισε η κόρη της, πριν επιστρέψει ξανά στο σπίτι της.
Είπε ότι ελπίζει ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα και ότι οι άνθρωποι που εγκατέλειψαν την πόλη, η οποία βρίσκεται περίπου 7 χλμ. από τα σύνορα, θα επιστρέψουν.
«Όλοι θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», είπε, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να ψηφίσει τον Πούτιν. «Πρέπει να τελειώσει αυτόν τον πόλεμο».
Φωτογραφίες: AP Photo