Μπλίνκεν: Ανεύθυνες οι δηλώσεις Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών
AP Photo/Julia Demaree Nikhinson
AP Photo/Julia Demaree Nikhinson

Μπλίνκεν: Ανεύθυνες οι δηλώσεις Πούτιν για τη χρήση πυρηνικών

Ανεύθυνη χαρακτήρισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Άντονι Μπλίνκεν, την προειδοποίηση του Ρώσου πρόεδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προς τη Δύση σχετικά με τη χρήση πυρηνικών όπλων, ενώ οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν συγκεντρωθεί στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Είναι εντελώς ανεύθυνο», δήλωσε ο Μπλίνκεν την Πέμπτη (26/9) σε συνέντευξή του στο δίκτυο MSNBC. «Νομίζω ότι πολλοί στον κόσμο έχουν μιλήσει ξεκάθαρα γι' αυτό όταν ο ίδιος κρούει την πυρηνική σπάθη –συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, κατά το παρελθόν. Θα έλεγα λοιπόν ειδικά το ότι κάνει τώρα (τέτοιες δηλώσεις για τα πυρηνικά), ενώ οι ηγέτες του κόσμου έχουν συγκεντρωθεί… και μιλάνε για την ανάγκη περισσότερου αφοπλισμού και τη μη διάδοση των πυρηνικών».

Ο Πούτιν προειδοποίησε την Τετάρτη (25/9) τη Δύση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν χτυπηθεί με συμβατικούς πυραύλους, καθώς οι ΗΠΑ και η Βρετανία σταθμίζουν εάν θα δώσουν στην Ουκρανία την άδεια να πλήξει με συμβατικούς δυτικούς πυραύλους στόχους εντός της Ρωσίας.

Νέα στρατιωτική βοήθεια 8 δισ. δολαρίων από τον Μπάιντεν στην Ουκρανία

Ύψους 8 δισ. δολαρίων και νέα πυρομαχικά μακρού βεληνεκούς είναι η νέα στρατιωτική βοήθεια που διαθέτει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προς την Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος πριν από μια συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο. «Σήμερα ανακοινώνω αύξηση της βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας και μια σειρά επιπρόσθετων ενεργειών για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», όπως ανέφερε ο Μπάιντεν.

Από τα 8 δισ. δολάρια βοήθειας που υποσχέθηκε ο Τζο Μπάιντεν, 5,5 δισ. αναμένεται να αποδεσμευθούν πριν από τη λήξη του αμερικανικού δημοσιονομικού έτους τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου.

Τα υπόλοιπα 2,4 δισ. δολάρια της στρατιωτικής βοήθειας, που θα δοθούν μέσω της «Πρωτοβουλίας Βοήθειας για την Ασφάλεια της Ουκρανίας» (USAI) δεν θα αποδεσμευθούν αμέσως, καθώς τα πυρομαχικά θα πρέπει να αγοραστούν και όχι να αφαιρεθούν από τα αμερικανικά αποθέματα.

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης πως η Ουάσινγκτον θα παραδώσει στην Ουκρανία πυρομαχικά μακρού βεληνεκούς JSOW (Joint Standoff Weapon), «προκειμένου να ενισχύσει την ικανότητα βολής μακρού βεληνεκούς της Ουκρανίας». Ωστόσο, η δήλωσή του δεν αναφέρεται στην εξουσιοδότηση που ήλπιζε να λάβει το Κίεβο προκειμένου να εκτοξεύει προς τη Ρωσία αμερικανικής κατασκευής πυραύλους μακρού βεληνεκούς.

Η Ρωσία έχει απευθύνει σθεναρή προειδοποίηση κατά ενός τέτοιου μέτρου.

Ακόμη, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει μια σύνοδο υψηλού επιπέδου των συμμάχων της Ουκρανίας στη Γερμανία τον Οκτώβριο «προκειμένου να συντονίσουμε τις προσπάθειες περισσότερων από 50 χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία στην άμυνά της εναντίον της ρωσικής επιθετικότητας».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαιρέτισε από την πλευρά του αυτή τη νέα βοήθεια η οποία, είπε, θα ευνοήσει τη "νίκη" της χώρας του στον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία.

«Θα χρησιμοποιήσουμε αυτήν τη βοήθεια με τον πιο αποδοτικό και διαφανή τρόπο προκειμένου να επιτύχουμε τον κοινό πρωταρχικό στόχο μας: τη νίκη της Ουκρανίας, μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», δήλωσε στο Telegram ο Ζελένσκι, ο οποίος βρίσκεται για μια επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους αναμένεται να γίνει δεκτός στη διάρκεια της ημέρα από τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters