Η Χαμάς αποδέχεται την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Γάζα και είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί τις λεπτομέρειες εφαρμογής, δήλωσε σήμερα ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης στο Reuters, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα την τηρήσει.
Η Χαμάς αποδέχεται την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάπαυση του πυρός, την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων και την ανταλλαγή ομήρων και παλαιστινίων κρατουμένων, διευκρίνισε.
«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ένα πραγματικό τεστ ως προς την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της. Έχει την υποχρέωση να αναγκάσει τις δυνάμεις κατοχής να τερματίσουν άμεσα τον πόλεμο κατ' εφαρμογήν της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», πρόσθεσε ο Σάμι Αμπού Ζούχρι.
Λίγο πριν ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αντονι Μπλίνκεν, που πραγματοποιεί νέα περιοδεία στην περιοχή για να προωθήσει το σχέδιο εκεχειρίας, δήλωσε από το Τελ Αβίβ ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου του επανέλαβε «την δέσμευσή του» για την κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ χαρακτήρισε «ενθαρρυντικό μήνυμα» την ανακοίνωση της Χαμάς υπέρ της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το μέλλον του παλαιστινιακού θύλακα μετά την εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός θα συνεχισθούν σήμερα και τις επόμενες ημέρες. «Είναι σημαντικό να έχουμε τα σχέδια αυτά», είπε.
Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα χθες που καλεί τη Χαμάς να συμφωνήσει σε μια πρόταση τριών φάσεων για κατάπαυση του πυρός ομήρων που σκιαγραφήθηκε από τον Τζο Μπάιντεν, την πρώτη φορά που το σώμα ενέκρινε μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Το σχέδιο προβλέπει αρχικά την ανταλλαγή ηλικιωμένων, αρρώστων ή γυναικών Παλαιστίνιων κρατουμένων που κρατούνται από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της αρχικής εκεχειρίας έξι εβδομάδων. Αυτό θα εξελιχθεί σε οριστικό τέλος των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση όλων των ομήρων σε μια δεύτερη φάση όπου θα διαπραγματευόταν τα δύο μέρη και οι μεσολαβητές των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου.
Μια τρίτη φάση περιλαμβάνει μια μεγάλη προσπάθεια ανοικοδόμησης της περιοχής. Ο ΟΗΕ υπολόγισε ότι τα μισά από όλα τα κτίρια στη Γάζα έχουν καταστραφεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.