Προειδοποιήσεις απηύθυνε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν για την αστάθεια που προκάλεσε το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, από την οποία, όπως τόνισε σε συνέντευξή του στο BBC, επωφελείται η μισθοφορική οργάνωση Wagner, καθώς ήδη έχει προσεγγίσει το γειτονικό Μάλι.
Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ότι δεν πιστεύει ότι η Wagner ευθύνεται για το πραξικόπημα με το οποίο ανατράπηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ.
«Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη και εξακολουθεί να συμβαίνει στον Νίγηρα δεν ενορχηστρώθηκε από τη Ρωσία ή τη Βάγκνερ αλλά (…) προσπάθησαν να επωφεληθούν. Παντού όπου πήγε η Wagner, ακολούθησε θάνατος, καταστροφή και εκμετάλλευση», πρόσθεσε.
Στις χώρες της Αφρικής, η Βάγκνερ προτείνει μια «λίστα υπηρεσιών» στα καθεστώτα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία προστατεύει εκείνους που έχουν την εξουσία, προσφέρει εκπαίδευση στον στρατό, ακόμη και νομικές συμβουλές για την αλλαγή του κώδικα εκμετάλλευσης των ορυχείων ή την αναθεώρηση του Συντάγματος. Σε αντάλλαγμα, εκμεταλλεύεται τις τοπικές πλουτοπαραγωγικές πηγές, κυρίως τα χρυσωρυχεία και άλλα μεταλλεύματα.
«Όλη η κεντρική περιοχή του Σαχέλ θα μπορούσε να περάσει στην επιρροή της Ρωσίας μέσω της οργάνωσης Βάγκνερ, η βάναυση τρομοκρατία της οποίας διαπιστώθηκε ξεκάθαρα στην Ουκρανία», έγραφε ο πρόεδρος Μπαζούμ σε ένα άρθρο του που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Washington Post.
Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος είπε χθες από τη Νιαμέι ότι «οι άνθρωποι που πήραν αυτήν την απόφαση (να κάνουν πραξικόπημα) καταλαβαίνουν πολύ καλά τους κινδύνους που θα έχει για την εθνική κυριαρχία τους μια πρόσκληση στη Βάγκνερ».