Την εκτίμηση ότι «ο ιρανικός λαός βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση μετά τον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι», εξέφρασε την Τετάρτη (22/05) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, απάντησε στην ερώτηση του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ σχετικά με τα επίσημα συλλυπητήρια που απέστειλε το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, ότι «σίγουρα δεν είμαστε λυπημένοι για τον θάνατό του».
Ο Κρουζ ρώτησε επίσης αν πίστευε ότι «ο κόσμος είναι καλύτερος» μετά τον θάνατο του Ραΐσι.
Η απάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ ήταν ότι «δεδομένων των τρομερών πραγμάτων στα οποία ενεπλάκη ως δικαστής και ως πρόεδρος, θα έλεγα ναι, είναι πιθανό ο ιρανικός λαός να είναι καλύτερα».
Με τη σειρά του, ο γερουσιαστής Τζον Μπαράσο, επέκρινε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα συλλυπητήρια του, περιγράφοντας μια τέτοια απόφαση ως «σοβαρό λάθος», ενώ νωρίτερα και ο γερουσιαστής Κρουζ σημείωσε ότι «είναι ντροπή να κυματίζουν μεσίστιες σημαίες στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη για να θρηνήσουν τον θάνατο του Ιρανού προέδρου».
«Θάνατος στις ΗΠΑ» φώναζαν εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανοί στους δρόμους της Τεχεράνης
Δεκάδες χιλιάδες Ιρανοί συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο κέντρο της Τεχεράνης για να αποτίσουν τελευταίο φόρο τιμής στον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε την Κυριακή σε δυστύχημα με ελικόπτερο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Κρατώντας πορτρέτα του εκλιπόντα προέδρου και ιρανικές σημαίες, το πλήθος συγκεντρώθηκε γύρω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ηγήθηκε της προσευχής στην εξόδιο ακολουθία για τον Ραϊσί και τους επτά άλλους ανθρώπους, τα φέρετρα των οποιών ήταν σκεπασμένα με την ιρανική σημαία. «Ω Αλλάχ, μόνο καλό είδαμε από αυτόν», είπε ο Χαμενεΐ στη διάρκεια της προσευχής, ενώ ο εκτελών χρέη προσωρινού προέδρου, Μοχάμαντ Μοχμπέρ, που στεκόταν δίπλα, δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.
💔🇮🇷 Massive procession for Iranian President Raisi… pic.twitter.com/Y4dwHsmbS6
— Jackson Hinkle 🇺🇸 (@jacksonhinklle) May 22, 2024
Στη συνέχεια, ο κόσμος μετέφερε τα φέρετρα στους ώμους του φωνάζοντας «Θάνατος στους Αμερικανούς» και τα φόρτωσε σε ένα ρυμουλκούμενο όχημα, για να ακολουθήσει πομπή στο κέντρο της Τεχεράνης προς την πλατεία Αζάντι, εκεί που ο Ραϊσί συνήθιζε να μιλάει στο παρελθόν, απευθυνόμενος στους Ιρανούς πολίτες.
Παρόντες στην τελετή ήταν κορυφαίοι ηγέτες των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, καθώς και ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με την ιρανική κυβέρνηση.
«Έρχομαι στο όνομα του παλαιστινιακού λαού, στο όνομα των αντιστασιακών φατριών της Γάζας... για να εκφράσω τα συλλυπητήριά μας», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Χανίγια, ο οποίος περιέγραψε και την τελευταία του συνάντηση με τον Ραϊσί, στη διάρκεια της οποίας ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε πως «το παλαιστινιακό παραμένει το βασικό ζήτημα του μουσουλμανικού κόσμου», ο οποίος «πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους Παλαιστίνιους για την απελευθέρωση της γης τους».
Meantime the reality in Tehran is mourners in the millions https://t.co/OgEZmBCJ5e pic.twitter.com/xCHfZtMfj2
— project for the anti-american century (@puppospraxis) May 22, 2024
Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Ραϊσί αποκάλεσε την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ «σεισμό στην καρδιά της σιωνιστικής οντότητας».
Στη λειτουργία δήλωσε, ακόμα, παρών ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεμπάζ Σαρίφ, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κάσεμ και εκπρόσωποι από την Τουρκία, τη Ρωσία και το Ιράκ.
Η σημερινή ημέρα έχει κηρυχθεί αργία και οι κάτοικοι της Τεχεράνης έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα μηνύματα που τους καλούσαν «να παραστούν στην κηδεία του μάρτυρα» Ραϊσί. Επιπλέον, οι ιρανικές αρχές έχουν κηρύξει πενθήμερο πένθος σε όλη τη χώρα.
Υπενθυμίζεται ότι οι τελετές για την κηδεία του Ραϊσί ξεκίνησαν χθες από την Ταμπρίζ και μέσα στη μέρα οι σοροί μεταφέρθηκαν στην πόλη Κομ του κεντρικού Ιράν, η οποία φιλοξενεί ένα από τα σεβαστά ιερά και θρησκευτικά σεμινάρια, όπου σπούδασε ο Ραΐσι. Πλήθος κόσμου βρέθηκε και στις δύο πόλεις προκειμένου να θρηνήσει.
Αύριο Πέμπτη η σορός του Ιρανού προέδρου θα μεταφερθεί στη γενέτειρά του, Mashhad, στο βορειοανατολικό Ιράν για ταφή στο σεβαστό ιερό του Ιμάμ Ρεζά.