H κατάσταση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και η σύγκρουση στο Σουδάν είναι τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει με την Ουκρανία και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μαζί με τους Υπουργούς 'Αμυνας της ΕΕ, θα συζητήσουν τρόπους για την περαιτέρω στήριξη του Κιέβου. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα ενημερωθούν, μέσω τηλεδιάσκεψης, για την κρίσιμη κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο, από τους Ουκρανούς ομολόγους τους, τον Υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και τον Υπουργό 'Αμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ. Εδώ και αρκετές εβδομάδες η Ουκρανία ζητά να υποστηριχθεί η άμυνα της χώρας, κυρίως με αντιαεροπορικά μέσα και με πυρομαχικά.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα κράτη μέλη θα ακούσουν ποιες είναι οι ανάγκες του Κιέβου και θα παρουσιάσουν συγκεκριμένες προτάσεις για το τί μπορούν να κάνουν. «Έχουμε ζητήσει από τα κράτη-μέλη να κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν την ικανότητα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ, εξηγώντας ότι η Ουκρανία, εκτός από πυρομαχικά, χρειάζεται πυραύλους, αλλά και συστοιχίες Patriot.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του γεύματος. Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τρόπους αποφυγής κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή και να εξετάσουν την απάντηση του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση με χτυπήματα στο Ιράν στις 19 Απριλίου.
Σε συνέχεια του αιτήματος των Ευρωπαίων ηγετών στις 17 Απριλίου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν για τις νέες κυρώσεις κατά του Ιράν στον τομέα των drones και των πυραύλων.
Ο Μπορέλ εξήγησε ότι θα ληφθούν περιοριστικά μέτρα σε σχέση με την παραγωγή και τις εξαγωγές drones και πυραύλων και εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα τα κράτη-μελη θα συμφωνήσουν, δεδομένου ότι χρειάζεται ομοφωνία. Ο Ζ. Μπορέλ έχει δηλώσει ότι το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ κατά του Ιράν, θα μπορούσε να επεκταθεί και στους πληρεξούσιους του Ιράν που εκτοξεύουν πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς και σε πληρεξουσίους του Ιράν σε Λίβανο, Ιράκ και Συρία.
Τέλος, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα συζητήσει για τη σύγκρουση στο Σουδάν, η οποία χαρακτηρίζεται όλο και περισσότερο από διεθνείς οργανισμούς ως «η μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση» στον κόσμο σήμερα, με πάνω από 8 εκατομμύρια πρόσφυγες.