Μπορούν οι χάκερ να καθορίσουν τις ευρωπαϊκές κάλπες;

Μπορούν οι χάκερ να καθορίσουν τις ευρωπαϊκές κάλπες;

Μετά τις εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες οι χάκερς έχουν στρέψει το βλέμμα τους στις επερχόμενες εκλογικές διαδικασίες στην Ευρώπη, κάτι που ανησυχεί τον πολιτικό κόσμο καθώς το τοπίο είναι ήδη αρκετά ρευστό και γεγονότα περαιτέρω αποσταθεροποίησης μόνο κινδύνους μπορούν να επιφέρουν.

Οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου και στη Γαλλία στις 23 Απριλίου βρίσκονται στο μικροσκόπιο ώστε να μην υπάρξει καμία προσπάθεια αλλοίωσης του αποτελέσματος μέσω κακόβουλων πρακτικών. Οι Αμερικάνοι υπήρξαν θύματα των κυβερνοεπιθέσων ρώσων χάκερ και προειδοποιούν τους ευρωπαίους εταίρους τους να μην κάνουν τα ίδια λάθη. Ουσιαστικά, αυτό ήταν το περιεχόμενο της τελευταίας ομιλίας του Joe Biden ως αντιπροέδρου της αμερικάνικης κυβέρνησης, ο οποίος τόνισε πως «στόχος των χάκερ είναι να συντρίψουν την παγκόσμια φιλελεύθερη τάξη» και πως είναι σίγουρος ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την ηλεκτρονική προπαγάνδα και τις κυβερνοεπιθέσεις για να επηρεάσει τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το CNN, η εκλογική διαδικασία μπορεί να διαφυλαχτεί αρκεί να χρησιμοποιηθούν χάρτινα ψηφοδέλτια. Ακριβώς γι' αυτό, η Γαλλία αποφάσισε οι Γάλλοι που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίσουν με τον παραδοσιακό τρόπο στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο και όχι ηλεκτρονικά, για προληπτικούς λόγους, ώστε να αποφευχθεί τυχόν κυβερνοεπίθεση.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανέφερε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη με βάση τις συστάσεις των ειδικών της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Πληροφοριακών Συστημάτων και αφού ελήφθη υπόψη "το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο απειλής μιας κυβερνοεπίθεσης που θα μπορούσε να επηρεάσει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας".

Με τη σειρά της και η Ολλανδία ανακοίνωσε πως όλα τα ψηφοδέλτια θα καταμετρηθούν με το χέρι στις εκλογές του επόμενου μήνα στην Ολλανδία προκειμένου να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία του αποτελέσματος και του εκλογικού συστήματος, μετά τα δημοσιεύματα κατά τα οποία τα αυτόματα συστήματα καταμέτρησης ενδέχεται να είναι ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις.

«Τώρα που υπάρχουν ενδείξεις πως οι Ρώσοι μπορεί να ενδιαφέρονται, στις επικείμενες εκλογές πρέπει να επιστρέψουμε στο παλιό καλό χαρτί και μολύβι», δήλωσε ο Ronald Plasterk, o υπουργός Εσωτερικών της Ολλανδίας.

Από τη Ρωσία με αγάπη

Εξακολουθούν όμως να υπάρχουν τρόποι με τους οποίους ρώσοι και άλλοι χάκερ έχουν τη δυνατότητα να «παίξουν μπάλα» κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου:

Ένας τρόπος είναι να ρίξουν λάσπη σε πολιτικά πρόσωπα και να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, τα λεγόμενα fake news. Ένας δεύτερος τρόπος επηρεασμού της κοινής γνώμης είναι η επίθεση σε μικρά κόμματα, τα οποία συνήθως δεν έχουν τους πόρους για να απαντήσουν σε τέτοιου είδους επιθέσεις.

Θύμα της πρακτικής των fake news υποστηρίζει πως έχει πέσει ο γάλλος υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, Emmanouel Macron. Μάλιστα, σύμφωνα με  τον γενικό γραμματέα του κινήματος «Εμπρός!» του Macron, η προεκλογική εκστρατεία του πρώην υπουργού Οικονομίας έχει δεχθεί χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις, ενώ παράλληλα ανέφερε πως δέχεται επιθέσεις από τα ρωσικά ΜΜΕ. «Πρέπει σήμερα να δούμε τα γεγονότα: δύο μεγάλα μέσα ενημέρωσης, το Russia Today και το Sputnik, που ανήκουν στο ρωσικό κράτος, έχουν κάνει πρακτική τους τη διάδοση ψευδών ειδήσεων», γεγονός που όπως ανέφερε, ενισχύει τη δυναμική της Marine Le Pen.

Ακόμη, στις αρχές του Φεβρουαρίου, ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς Francois Fillon κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης για «λιντσάρισμα» σχετικά με την εικονική απασχόληση της συζύγου του.

Το ίδιο αξιώνει και η Angela Merkel σύμφωνα με ομάδα εργασίας ευρωπαίων ειδικών στις Βρυξέλλες, οι οποίοι προσπαθούν να εντοπίσουν ψευδείς ειδήσεις που όπως λένε διοχετεύονται κυρίως από τη Μόσχα.

Σε δηλώσεις του το στο Sky News, ο Alexandre Melnik, πρώην διπλωμάτης της Σοβιετικής Ένωσης και καθηγητής γεωπολιτικής στη Γαλλία, ανέφερε πως «πρόκειται για παγκόσμια στρατηγική της Ρωσίας: μέσω του διαδικτυακού πολέμου και των χάκερ, επιδιώκουν να εξαλείψουν τα δημοκρατικά θεμέλια της δυτικής κοινωνίας και να πάρουν στα χέρια τους τα παγκόσμια ηνία στον 21 αιώνα».

Χαρακτηριστικά είπε πως «το Καλάσνικοφ έχει δώσει τη θέση του σε ένα κλικ».

Είναι προφανές πως ένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να κριθεί μόνο από μεθόδους που χρησιμοποιούν χάκερ, ωστόσο όπως έδειξε και το παράδειγμα του Brexit, ακόμα κι ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 2% με 3% είναι αρκετό για να αλλάξει το πολιτικό μέλλον της Ευρώπης.

Με πληροφορίες από CNN, Politico, Sky News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Δανάη Μαραγκουδάκη

 

Διαβάστε ακόμα:

- Τι κυβέρνηση θα φέρει η άνοιξη στην Ολλανδία;

- Γαλλία: Ανατροπές μέχρι το τέλος των εκλογών