Για την επικείμενη σύγκληση της πενταμερούς άτυπης συνάντησης στη Γενεύη για το Κυπριακό, μίλησε σε συνέντευξη, που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τουρκία θα συνειδητοποιήσει μετά και την αντίδραση της Διεθνούς κοινότητας, της ΕΕ, σημαντικών χωρών, όπως η Αμερική, η Ρωσία, η Κίνα, άλλες χώρες μόνιμα μέλη και μη των ΗΕ, πως ο στόχος της για δύο κράτη δεν μπορεί να πραγματωθεί». «Δεν θεωρείται ότι είναι μια λύση, αποδεκτή από κανένα», υπογράμμισε.
Όπως ανέφερε ο ίδιος για την πενταμερή, είναι έτοιμος να συμμετάσχει με καλή θέληση για λύση, διευκρινίζοντας πως «δεν θα έλεγα ότι είμαι αισιόδοξος για την πενταμερή, αλλά μεταβαίνω με θετική στάση», για να ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να μεταβεί για να διαπραγματευτεί κάτι που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.
Ανέφερε ότι παραμένουν σημαντικά προβλήματα προς λύση, όπως τα θέματα εκτελεστικής σε ένα βαθμό, τα θέματα του περιουσιακού, τα θέματα των εδαφικών αναπροσαρμογών, τα εξίσου και πάρα πολύ σημαντικά θέματα των εγγυήσεων και της παρουσίας στρατευμάτων.
Για όλα τα θέματα που εμπεριέχονται στο πλαίσιο Γκουτέρες, δηλώσει ότι έχει καταθέσει γραπτώς τις θέσεις του και εκεί φαίνεται η απόλυτη διάθεσή της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός που θα δημιουργεί ένα πραγματικά λειτουργικό κράτος, απεξαρτημένο από τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις τρίτων χωρών.
«Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την κατάργηση των εγγυήσεων, με την απουσία ή την φυγή των κατοχικών στρατευμάτων, με την δίκαιη προσαρμογή στα εδαφικά δεδομένα και βεβαίως μη παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των προσφύγων, ιδίως τα περιουσιακά και βεβαίως τη λειτουργικότητα του Κράτους», τόνισε και επισήμανε πως θέλει να μπορέσει να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού. «Το ζήτημα δεν είναι ποιος θα είναι Πρόεδρος, αλλά να ηγείται ενός λειτουργικού κράτους», σημείωσε.
Ερωτηθείς για την μετάβαση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Τουρκία, αύριο και αν θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα επισήμανε ότι «αυτό που πετύχαμε με την Ελλάδα ήταν να μην περνά απαρατήρητη η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, παράτα τα συμφέροντα χωρών – μελών της ΕΕ που τυγχάνουν εξάρτησης από την τουρκική οικονομία, και η θετική προοπτική βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης-Τουρκίας, να περνά και από την μη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας ή την μη επανάληψη των παραβατικών συμπεριφορών έναντι της Κύπρου.
Υπάρχουν όμως χώρες, οι οποίες δεν θα ήθελαν να δημιουργήσουν ακόμη ένα πρόβλημα που θα επιδείνωνε την κακή κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας, ανέφερε και πρόσθεσε πως υπάρχουν ισχυρές θέσεις για μη επιβολή κυρώσεων.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν διστάζει να θέσει θέμα βέτο στην τελωνειακή σύνδεση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας αν η τελευταία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των κρατών μελών.
«Έχω κάνει ξεκάθαρο προς τον Σαρλ Μισέλ όπως και στην Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι εάν και εφόσον η Τουρκία δεν εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της έναντι του συνόλου των κρατών της ΕΕ , δεν μπορεί να τύχουν της δικής μας σύμφωνου θέσης. Θα είμαστε αντίθετοι, συνεπώς θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν και από τους Ευρωπαίους εταίρους και από την Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η συμπεριφορά της Τουρκίας, της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή των υποχρεώσεών της που προκύπτουν έναντι του συνόλου των κρατών. Αυτό το έχω κάνει ξεκάθαρο και δεν υπάρχει θέμα υπαναχώρησης».
Ερωτηθείς, μεταξύ άλλων για το ρόλο της ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο ο Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε πως μετά την εκλογή Μπάιντεν αλλάζει το κλίμα στην περιοχή. «Θέλω να ελπίζω ότι θα είναι προς όφελος της περιοχής», σημείωσε και επισήμανε ότι δεν παραγνωρίζει πως μεγάλες χώρες έχουν μεγάλα συμφέροντα, ωστόσο τόνισε πως «έχουμε χτίσει μια γερά θεμελιωμένη φιλία».