Αν «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι έχουμε αρκετούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του Γενικού Δείκτη και το 2025. Αυτό τουλάχιστον λένε τα στατιστικά των συνεδριάσεων που έχουν τρέξει μέσα στο 2025.
Ο Ιανουάριος μέχρι στιγμής δείχνει να παίρνει αποστάσεις από το ξεκίνημα της χρονιάς και μάλιστα σε επίπεδα που συνιστούν υψηλά 14 ετών. Όλα αυτά δεν συμβαίνουν μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα αλλά σε ένα χρηματιστηριακό διεθνές περιβάλλον αρκετά εύθραυστο που αν μη τι άλλο θα έπρεπε να αυξάνει τις ταλαντώσεις στην επί τέσσερα χρόνια κερδισμένη αγορά του ΧΑ.
Αντιθέτως, οι κινήσεις της αγοράς αλλά και επιμέρους δεικτοβαρών μετοχών δεν χαρακτηρίζονται από ακραίες μεταβολές παρά τις σημαντικές σωρευτικές αποδόσεις.
Από το ξεκίνημα του έτους ο Γενικός Δείκτης δεν «πλήρωσε» χαμηλότερα επίπεδα τιμών, έστω και ενδοσυνεδριακά στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου. Το ίδιο συνέβη και πέρυσι που το χαμηλό της χρονιάς ήταν το άνοιγμα των τιμών της 2ας Ιανουαρίου.
Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές (130 εκατ. ευρώ) είναι αυξημένες κατά 43% σε σχέση με τις αντίστοιχες 11 συνεδριάσεις του 2024, η απόδοση του Γενικού Δείκτη προσεγγίζει το 4% (4,66% πέρυσι) ωστόσο το πιο σημαντικό δεδομένο είναι η διάχυση της ανόδου στις μετοχές.
Πέρυσι την τάση είχαν ακολουθήσει 73 μετοχές εκ των οποίων οι 10 είχαν διψήφιες αποδόσεις, φέτος οι ανοδικές μετοχές είναι 84 εκ των οποίων οι 19 σημειώνουν διψήφιες αποδόσεις - μεταξύ αυτών οι κυριότερες τραπεζικές μετοχές στις οποίες υπάρχει έντονη παρουσία μικροεπενδυτών. Είναι δηλαδή μια άνοδος που έχει μεγαλύτερη απήχηση στην εσωτερική αγορά λόγω της διάρθρωσης των ημεδαπών χαρτοφυλακίων.
Όλα αυτά τα ενθαρρυντικά έχουν να κάνουν και με την παράδοση που χτίζει ο Ιανουάριος. Πλειοψηφικά ο πρώτος μήνας της χρονιάς κλείνει με κέρδη έξι στις δέκα φορές από το 1999 και έχει χτίσει από το 2021 ένα μικρό σερί τριών συνεχόμενων θετικών προσήμων με διόλου ευκαταφρόνητες αποδόσεις. Η ετυμηγορία του Ιανουαρίου από το 1991 έχει ένα συμπαθητικό βαθμό προβλεψιμότητας (62%) όχι όμως όσο έχουν οι 100 πρώτες συνεδριάσεις της αγοράς που δίνουν το πρόσημο της χρονιάς με ακρίβεια 85%.
Το να περιμένει βέβαια κανείς να τελειώσει ο Μάιος για να αποφασίσει τι θα κάνει με το ΧΑ δεν είναι και η ενδεδειγμένη πρακτική αφού το μεγαλύτερο μέρος της απόδοσης της χρονιάς βγαίνει σε αυτό το χρονικό διάστημα. Είναι όμως μια ισχυρή ένδειξη που επαναλαμβάνεται ανελλιπώς από το 2016.