Έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής της Βενεζουέλας, όπου προεδρεύει, ώστε να κηρυχθεί κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γουαϊδό, καθώς το μεγάλο μπλακ-άουτ που έχει παραλύσει την χώρα από την Πέμπτη συνεχίζεται.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα επιτρέψει, θεωρητικά, την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό, δρομολογώντας νέα σύγκρουση ανάμεσα στην αντιπολίτευση και το καθεστώς του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, που τον Φεβρουάριο εμπόδισε την εισροή τροφίμων και φαρμάκων στα σύνορα με την Κολομβία και την Βραζιλία.
«Δεν μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας μακριά από αυτή την τραγωδία που βιώνει η χώρα μας», έγραψε στο Twitter ο κ. Γουαϊδό, ο οποίος τον Ιανουάριο αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος.
Όπως ανέφερε στις αναρτήσεις του στο κοινωνικό δίκτυο, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα μεταβούν στη Βουλή για την έκτακτη συνεδρίαση.
Ο κ. Μαδούρο από την πλευρά του υποστηρίζει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί συγκάλυψη για σχέδια εισβολής των Ηνωμένων Πολιτειών στην χώρα.
Η Βενεζουέλα βυθίστηκε στο σκοτάδι από μια εκτεταμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης που σημειώθηκε την Πέμπτη, μπλακ άουτ, το οποίο μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως το μεγαλύτερο που έχει πλήξει ποτέ τη χώρα. Η κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο απέδωσε το μπλακ άουτ σε «σαμποτάζ» σε ένα υδροηλεκτρικό φράγμα από το οποίο παράγεται μεγάλο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει η χώρα σε κρίση.
Πέθαναν 15 νεφροπαθείς εξαιτίας του μπλακ άουτ
Δεκαπέντε νεφροπαθείς πέθαναν στη Βενεζουέλα από την έλλειψη παροχής υπηρεσιών αιμοκάθαρσης που προκλήθηκε από το γενικευμένο μπλακ άουτ που βύθισε στο σκοτάδι τη χώρα, ανέφερε το Σάββατο μια μη κυβερνητική οργάνωση που εξειδικεύεται σε ζητήματα υγείας.
«Από χθες μέχρι και σήμερα, καταγράψαμε 15 θανάτους ασθενών από έλλειψη παροχής υπηρεσιών αιμοκάθαρσης, εννέα από τους οποίους καταγράφηκαν στην Πολιτεία Ζούλια, δύο στην Πολιτεία Τρουχίγιο και τέσσερις στο νοσοκομείο Πέρεζ Καρένο στο Καράκας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρανσίσκο Βαλένθια, διευθυντής της ένωσης οργανώσεων για το δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή (Codevida).
Ο διευθυντής της ΜΚΟ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αύξησης του αριθμού των θανάτων. Αναφερόμενος στον αριθμό των ανθρώπων που υποβάλλονται τακτικά σε αιμοκάθαρση στην χώρα, ο Βαλένθια τόνισε ότι η συνέχιση διακοπών ηλεκτροδότησης μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 10.200 ασθενών.