Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, προειδοποίησε σήμερα τη βρετανική κυβέρνηση ότι πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της αναφορικά με τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times.
Μιλώντας λίγο πριν από τον τέταρτο γύρο διαπραγματεύσεων για την εμπορική συμφωνία της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στο τέλος του έτους, ο Μπαρνιέ κατηγορεί τη βρετανική κυβέρνηση για αθέτηση δεσμεύσεων.
"Η Βρετανία κάνει ένα βήμα πίσω, δύο βήματα πίσω, τρία βήματα πίσω από τις αρχικές δεσμεύσεις. Οι Βρετανοί διαπραγματευτές πρέπει να είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με αυτά που υπέγραψε μαζί μας ο πρωθυπουργός. Επειδή οι 27 επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχουν κοντή μνήμη. Θυμόμαστε πολύ καθαρά το κείμενο που διαπραγματευτήκαμε με τον Μπόρις Τζόνσον", τόνισε ο Γάλλος Επίτροπος.
Ο Μπαρνιέ εκτιμά πως η βρετανική πλευρά δεν τηρεί το περιεχόμενο της λεγόμενης Πολιτικής Διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση. Οι ανησυχίες του επικεντρώνονται στο λεγόμενο ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού που κατά την ΕΕ απαιτεί μεταξύ άλλων κοινούς κανόνες αναφορικά με την περιβαλλοντική προστασία και την αγορά εργασίας, καθώς και στην εξασφάλιση των αλιευτικών δικαιωμάτων Ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα.
"Το Brexit είναι μία κατάσταση στην οποία όλοι χάνουν. Αν δεν πετύχουμε συμφωνία, τότε θα υπάρξουν ακόμα περισσότερες επιπτώσεις και αυτές βέβαια θα προστεθούν στις ήδη σοβαρές επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού". Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο η ΕΕ έχει πολύ λιγότερα να χάσει από μια αδυναμία κατάληξης σε συμφωνία για τη μελλοντική σχέση. Όπως λέει, το 7% των εξαγωγών της ΕΕ πηγαίνει στη Βρετανία, ενώ αντίθετα το 47% των βρετανικών εξαγωγών καταλήγει σε χώρες-μέλη.
Κατά τον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την μελλοντική μεταξύ τους σχέση, οι δύο πλευρές συμφωνήσαν για μια ακόμα φορά ότι διαφωνούν.
Οι Βρετανοί, οι οποίοι αποχώρησαν επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ενωση στις 31 Ιανουαρίου, βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο μέχρι το τέλος του έτους. Κατά την διάρκεια αυτής, συνεχίζουν να εφαρμόζουν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες καλούνται θεωρητικά να αποφασίσουν μέχρι τον Ιούνιο εάν αυτή η μεταβατική περίοδος θα παραταθεί, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για συνομιλίες, ή όχι.
Ωστόσο, το Λονδίνο απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα της παράτασης, την στιγμή που ο κορονοϊος έχει σημαντικά διαταράξει το πρόγραμμα των συνομιλιών, καθώς και την μορφή τους, αφού διεξάγονται μέσω τηλεδιάσκεψης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι εάν δεν υπάρξει ένα ευρύτερο σχεδιάγραμμα για πρόοδο σε μία συμφωνία μέχρι το καλοκαίρι, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από τις συνομιλίες και να ξεκινήσει την προετοιμασία για ένα Brexit υπό τους όρους του ΠΟΕ, το 2021.