Νέα «Αραβική Άνοιξη» στη Συρία; - Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα
AP Photo/Leo Correa
AP Photo/Leo Correa
CNN Turk

Νέα «Αραβική Άνοιξη» στη Συρία; - Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα

Το ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι στη Συρία μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ δεν έχει απαντηθεί ακόμη και μετά την υπόσχεση του αρχηγού της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), Αμπού Μοχάμεντ Γκολάνι, να ενώσει την πολύπαθη Συρία. Πόσο ρεαλιστική είναι η αυτή του η υπόσχεση; Τα σενάρια είναι τρία, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται το CNN Turk. Πρόκειται για το καλό σενάριο που αφορά μία ενωμένη Συρία, το κακό σενάριο που είναι η αυταρχική διακυβέρνηση της HTS και το χείριστο σενάριο που είναι ο γενικευμένος εμφύλιος πόλεμος.

Μία ενωμένη Συρία

Το καλύτερο σενάριο για τη Συρία θα ήταν η HTS να «ανοίξει» τη διακυβέρνηση της χώρας, με συμμετοχή διάφορων πολιτικών οργανώσεων. Μέχρι στιγμής, ο αλ Γκολάνι έχει υποσχεθεί εθνική ενότητα και αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ των διαφόρων φυλών και δογμάτων στη Συρία.

Ωστόσο, το μωσαϊκό των μυριάδων κοινωνικών θρησκευτικών φυλετικών ομάδων στη Συρία έχει διαφορετικές ατζέντες. Υπάρχουν πολυάριθμες αντιπολιτευτικές ομάδες και πολιτικά μπλοκ που έχουν σχηματιστεί εκτός Συρίας από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν όλες αυτές οι ομάδες θα επιστρέψουν στη Συρία και θα συμμετάσχουν ομαλά στην πολιτική μετάβαση.

Επίσης, η HTS έχει τις ρίζες της στην Αλ Κάιντα της οποίας ήταν παρακλάδι έως το 2016, οπότε διέκοψε τους δεσμούς της μαζί της και αυτό επιφέρει ερωτήματα σε ό,τι αφορά το πόσο ανεκτική θα είναι. Πάντως, στη διάρκεια της προέλασής της προς τη Δαμασκό ο επικεφαλής της HTS διαβεβαίωνε τοπικούς αξιωματούχους, αλλά και τους Σύρους πολίτες, ότι θα προστατεύσει τις μειονότητες. Μένει να τηρήσει τις υποσχέσεις του. 

Αυταρχική διακυβέρνηση της HTS

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η HTS θα μπορούσε να εδραιώσει την εξουσία μέσω αυταρχικών μεθόδων, ακριβώς όπως η κυβέρνηση Άσαντ. Ο αλ Γκολάνι προσπαθεί να δείξει ότι η HTS μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά δίνοντας προτεραιότητα στις δημόσιες υπηρεσίες και τη σταθερότητα, και υπόσχεται δημοκρατική διακυβέρνηση.

Αλλά οι αντίπαλοί του λένε ότι η HTS έχει καταστείλει αντίπαλες μαχητικές ομάδες και την αντιπολίτευση όποτε είχε παλιότερα στα χέρια της την εξουσία. Οι αναλυτές πιστεύουν επίσης ότι η ομάδα δεν έχει αρκετούς πόρους για να επεκτείνει την εξουσία της, «με το καλό». 

Γενικευμένος εμφύλιος πόλεμος 

Ως το χειρότερο, εφιαλτικό, σενάριο για τη Συρία είναι να βυθιστεί στο χάος μετά τους πανηγυρισμούς για απελευθέρωση, όπως ακριβώς άλλες αραβικές χώρες μετά την «Αραβική Άνοιξη».

Σε αυτή την περίπτωση, ο ανταγωνισμός μεταξύ διαφόρων ένοπλων ομάδων στη Συρία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη βία και να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω όχι μόνο τη Συρία, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Ο Αλ Γκολάνι διαμηνύει ότι θέλει μια ενιαία και αδιάσπαστη χώρα, ενώ οι Κούρδοι του Βορρά επιδιώκουν την ανεξαρτητοποίησή τους, κάτι που η Άγκυρα δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί.