Νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του αρχηγού της Χεζμπολάχ
AP
AP
Ανάλυση BBC

Νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του αρχηγού της Χεζμπολάχ

Νέα δεδομένα προκύπτουν στη Μέση Ανατολή, μετά τον εκτεταμένο βομβαρδισμό της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, το απόγευμα της Παρασκευής σε θέσεις της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, που είχε ως συνέπεια τον θάνατο του αρχηγού της τρομοκρατικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα. Σύμφωνα με ανάλυση του BBC, μετά τις χθεσινές επιδρομές του Ισραήλ στην Βηρυτό, ο πόλεμος έχει ήδη κλιμακωθεί.

Συγκεκριμένα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε το Σάββατο ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μαζί με άλλους διοικητές της Χεζμπολάχ, κάτι που βεβαίωσε και η τρομοκρατική οργάνωση, ενώ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να πλήττει στόχους της Χεζμπολάχ.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν ελπίδες, ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν τουλάχιστον διατεθειμένος να συζητήσει μια πρόταση για εκεχειρία 21 ημερών. Η πρόταση προερχόταν από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και υποστηρίχθηκε από τους σημαντικότερους δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το BBC, o Νετανιάχου δεν μίλησε τη γλώσσα της διπλωματίας κατά τη διάρκειας της 79ης συνέλευσης του ΟΗΕ, την Παρασκευή, λίγες μόνο ώρες πριν τους βομβαρδισμούς στη Βηρυτό. 

Το Ισραήλ, είπε, δεν είχε άλλη επιλογή από το να πολεμήσει τους εχθρούς που επιδίωκαν την εξόντωσή του. Η Χεζμπολάχ θα ηττηθεί - και θα υπάρξει πλήρης νίκη επί της Χαμάς στη Γάζα, η οποία θα εξασφαλίσει την επιστροφή των ισραηλινών ομήρων.

Η μεγάλης κλίμακας επιχείρηση στη Βηρυτό που σημειώθηκε την ώρα που ολοκλήρωνε την ομιλία του στον ΟΗΕ αποτελεί εμφατικό σημάδι ότι η εκεχειρία στο Λίβανο δεν βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Ισραήλ.

Η επίθεση επιβεβαίωσε τα όσα έχει πει ο Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα μπορούσε και θα χτυπούσε τους εχθρούς του, όπου κι αν βρίσκονταν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι δεν είχε καμία προειδοποίηση από το Ισραήλ για την επιδρομή.

Μια φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του πρωθυπουργού στην Ιερουσαλήμ τον έδειχνε σε ενα τραπέζι σε κάτι που έμοιαζε με ξενοδοχείο του στη Νέα Υόρκη. Η λεζάντα της εικόνας ανέφερε ότι έδειχνε τη στιγμή που ενέκρινε την επιδρομή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, υπερασπίστηκε την πολιτική που ακολουθεί ο Λευκός Οίκος εδώ και μήνες. Είπε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο διαπραγμάτευσης. Αυτός ο ισχυρισμός ωστόσο μοιάζει κενός.

Στην ουσία, οι ΗΠΑ έχουν πολύ λίγους μοχλούς πίεσης εναντίον οποιασδήποτε πλευράς. Δεν μπορούν, βάσει νόμου, να συνομιλήσουν με τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς, καθώς χαρακτηρίζονται ως ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Με τις αμερικανικές εκλογές να απέχουν μόλις λίγες εβδομάδες, είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ μεγαλύτερη από όσο ήδη κάνουν τον τελευταίο χρόνο. 

Σημειώνεται πως, ισχυρές φωνές στην ισραηλινή κυβέρνηση και τον στρατό ήθελαν να επιτεθούν στη Χεζμπολάχ τις ημέρες μετά τις επιθέσεις της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο. Υποστήριξαν ότι θα μπορούσαν να δώσουν στους εχθρούς τους στο Λίβανο ένα αποφασιστικό χτύπημα. Οι Αμερικανοί τους έπεισαν να μην το κάνουν, υποστηρίζοντας ότι τα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σε όλη την περιοχή αντισταθμίζουν κάθε πιθανό όφελος για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Αλλά κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους ο Νετανιάχου συνήθιζε να αψηφά τις επιθυμίες του προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με τον τρόπο που πολεμά το Ισραήλ. Παρά το γεγονός ότι παρείχε στο Ισραήλ τα αεροσκάφη και τις βόμβες που χρησιμοποιήθηκαν στην επιδρομή στη Βηρυτό, ο πρόεδρος Μπάιντεν, δεν έκανε κάτι ώστε να την αποτρέψει. 

Η πολιτική του τον τελευταίο χρόνο, ήταν να προσπαθήσει να επηρεάσει τον Νετανιάχου, δείχνοντας αλληλεγγύη και υποστήριξη, παρέχοντας όπλα και διπλωματική προστασία.

Ο Μπάιντεν πίστευε ότι θα μπορούσε να πείσει τον Νετανιάχου όχι μόνο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πολεμά το Ισραήλ, αλλά και να δεχτεί ένα αμερικανικό σχέδιο για την επόμενη μέρα που στηριζόταν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου απέρριψε την ιδέα και αγνόησε τη συμβουλή του Τζο Μπάιντεν.

Μετά την επίθεση στη Βηρυτό, ο Μπλίνκεν επανέλαβε την άποψή του ότι ένας συνδυασμός αποτροπής και διπλωματίας απέτρεψε έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Αλλά καθώς τα γεγονότα ξεφεύγουν από τον έλεγχο των ΗΠΑ, δεν ακούγεται πειστικός.

Μπροστά μας βρίσκονται μεγάλες αποφάσεις. Πρώτα απ' όλα, με ή χωρίς τον Νασράλα, η Χεζμπολάχ θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το εναπομείναν οπλοστάσιό της. Θα το χρησιμοποιήσει για να προσπαθήσει να εξαπολύσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στο Ισραήλ ή θα συμβιβαστεί με τα γεγονότα και θα στραφεί προς διπλωματική διέξοδο; 

Οι Ισραηλινοί βρίσκονται επίσης αντιμέτωποι με σοβαρές αποφάσεις. Έχουν ήδη μιλήσει για μια χερσαία επιχείρηση εναντίον του Λιβάνου, και ενώ δεν έχουν ακόμη κινητοποιήσει όλες τις εφεδρείες που μπορεί να χρειαστούν, μια εισβολή είναι στην ατζέντα τους. Ορισμένοι στο Λίβανο πιστεύουν ότι σε έναν χερσαίο πόλεμο η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να εξουδετερώσει κάποιες από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Δυτικοί διπλωμάτες, μεταξύ των οποίων και οι πιο πιστοί σύμμαχοι του Ισραήλ, ήλπιζαν να ηρεμήσουν τα πράγματα, προτρέποντας το Ισραήλ να δεχτεί μια διπλωματική λύση. Τώρα θα βλέπουν τα γεγονότα με απογοήτευση αλλά και με μια αίσθηση αδυναμίας.