Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη να χαρακτηριστεί έγκλημα η παραβίαση των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας, μια κίνηση που θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις της ΕΕ να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία εταιρειών και ατόμων που αποφεύγουν τους περιορισμούς της ΕΕ κατά της Μόσχας.
Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει την προσθήκη της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων στον κατάλογο των εγκλημάτων.
Παράλληλα, προτείνει νέους ενισχυμένους κανόνες για την ανάκτηση και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι θα συμβάλουν και στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
«Την ώρα που συνεχίζεται η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εφαρμοστούν πλήρως τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ και η παραβίασή τους να μην αποφέρει οφέλη», αναφέρει η ανακοίνωση.
Στόχος των προτάσεων είναι να διασφαλιστεί η μελλοντική δυνατότητα αποτελεσματικής δήμευσης των περιουσιακών στοιχείων προσώπων και οντοτήτων που παραβιάζουν τα περιοριστικά μέτρα.
Οι προτάσεις διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της ειδικής ομάδας «Δέσμευση και κατάσχεση», την οποία συνέστησε τον Μάρτιο η Επιτροπή.
Έγκλημα η παραβίαση των κυρώσεων
Η Κομισιόν προτείνει να προστεθεί η παραβίαση των περιοριστικών μέτρων στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ. Αυτό θα επιτρέψει τη θέσπιση ενός κοινού βασικού προτύπου για τα ποινικά αδικήματα και τις ποινές σε ολόκληρη την ΕΕ.
Τα πιθανά ποινικά αδικήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν: εμπλοκή σε ενέργειες ή δραστηριότητες που αποσκοπούν στην άμεση ή έμμεση παράκαμψη των περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης, αποτυχία δέσμευσης κεφαλαίων που ανήκουν, κατέχονται ή ελέγχονται από καθορισμένο φυσικό/νομικό πρόσωπο ή η ενασχόληση με το εμπόριο, όπως η εισαγωγή ή η εξαγωγή αγαθών που καλύπτονται από εμπορικές απαγορεύσεις.
Μόλις τα κράτη μέλη της ΕΕ συμφωνήσουν στην πρωτοβουλία της Επιτροπής να επεκτείνει τον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ, η Επιτροπή θα υποβάλει νομοθετική πρόταση
Κανόνες για τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων
Επίσης, η Κομισιόν υποβάλλει πρόταση οδηγίας για την ανάκτηση και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων. Ο βασικός στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι το έγκλημα δεν αποδίδει κέρδη, στερώντας τους εγκληματίες από τα παράνομα κέρδη τους και περιορίζοντας την ικανότητά τους να διαπράττουν περαιτέρω εγκλήματα.
Τι σημαίνει πρακτικά
Όπως αναφέρει το Reuters, η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής παγώσει 10 δισ. ευρώ σε φυσικά περιουσιακά στοιχεία και περισσότερα από 20 δισ. ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς Ρώσων ολιγαρχών που βοηθούν τις ρωσικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
Προτού κατασχεθούν και πουληθούν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, οι ολιγάρχες θα έπρεπε πρώτα να καταδικαστούν είτε για απόπειρα αποφυγής κυρώσεων είτε για άλλα εγκλήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν θα έπρεπε να συνδέονται μόνο με αυτό το έγκλημα.
Ο νέος νόμος της ΕΕ, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ και να λάβει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα τιμωρεί επίσης όσους συμβάλλουν στην παραβίαση των κυρώσεων, όπως οι δικηγόροι ή οι τραπεζίτες που συνεργάζονται με όσους παρακάμπτουν τους περιορισμούς.