Απειλές Μεντβέντεφ: Η Ρωσία μπορεί να μετατρέψει το Κίεβο σε διαλυμένη περιοχή
Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo via AP
Ekaterina Shtukina, Sputnik Pool Photo via AP

Απειλές Μεντβέντεφ: Η Ρωσία μπορεί να μετατρέψει το Κίεβο σε διαλυμένη περιοχή

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, δήλωσε το Σάββατο ότι η Ρωσία μπορεί να καταστρέψει το Κίεβο με μη πυρηνικά όπλα, ως απάντηση στη χρήση δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα έχει ήδη τυπικά τους λόγους για να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα μετά την εισβολή της Ουκρανίας στη ρωσική περιοχή Κουρσκ, αλλά μπορεί αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσει κάποιες από τις νέες τεχνολογίες όπλων της για να μετατρέψει το Κίεβο σε μια τεράστια, διαλυμένη περιοχή όταν εξαντληθεί η υπομονή της.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά τις απειλές του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει τονίσει ότι εάν η Ουκρανία χρησιμοποιήσει δυτικούς πυραύλους για να πλήξει στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, αυτό θα σημαίνει ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με το NATO και η Ρωσία θα αντιδράσει αναλόγως.

Η απειλή του Πούτιν υπογραμμίζει την ανησυχία της Μόσχας για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η απόφαση να επιτραπεί στην Ουκρανία να επιτεθεί στη Ρωσία με δυτικά όπλα. «Το ζήτημα δεν είναι αν θα επιτραπεί στο ουκρανικό καθεστώς να χτυπήσει τη Ρωσία ή όχι», δήλωσε ο Πούτιν σε τηλεοπτική συνέντευξη, προσθέτοντας ότι αυτό θα σήμαινε την άμεση εμπλοκή των κρατών του NATO στον πόλεμο.

Μάλιστα, η Μόσχα δηλώνει ότι «γνωρίζει ότι η Δύση έχει αποφασίσει» σχετικά με το αν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να επιτεθεί στη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και έχει ενημερώσει το Κίεβο, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Ριαμπκόφ δεν διευκρίνισε ποια είναι αυτή η υποτιθέμενη απόφαση, αλλά δήλωσε ότι, δεδομένου ότι οι προφορικές προειδοποιήσεις της Μόσχας προς τη Δύση κατά της περαιτέρω κλιμάκωσης δεν έχουν αποδώσει, η Ρωσία θα πρέπει να στραφεί πλέον σε διαφορετικούς τρόπους για να κάνει αντιληπτά τα μηνύματά της.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεν διευκρίνισαν εάν αποφάσισαν να δώσουν ή όχι το «πράσινο φως» στην Ουκρανία, μετά τη χθεσινή τους συνάντηση στον Λευκό Οίκο, μεταδίδει το BBC.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς