Νέες επιθέσεις στην Ουκρανία - Με γεννήτριες ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια
AP
AP

Νέες επιθέσεις στην Ουκρανία - Με γεννήτριες ο πυρηνικός σταθμός στη Ζαπορίζια

Ρωσικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας σήμερα Πέμπτη. Το νέο μπαράζ βομβαρδισμών έπληξε υποδομές, καθώς και την τροφοδοσία ρεύματος στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία αποσυνδέθηκε ξανά από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, αφού ο ρωσικός βομβαρδισμός κατέστρεψε γραμμές υψηλής τάσης. Προσωρινά λειτουργεί μόνο με γεννήτριες ντίζελ, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική Energoatom.

Το εργοστάσιο, το οποίο έχει περιέλθει σε ρωσικό έλεγχο, αλλά εξακολουθούν να εργάζονται σε αυτό Ουκρανοί πολίτες, έχει καύσιμα 15 ημερών για τη λειτουργία των γεννητριών, όπως διευκρίνισε η Energoatom.

Ρωσικά πλήγματα αναφέρθηκαν επίσης στο Κριβίι Ριχ, στην κεντρική Ουκρανία, καθώς και στη Σούμι και στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά. Ενώ σφοδρές μάχες συνεχίζονται στις ανατολικές περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ.

«Ο εχθρός επιδιώκει να διατηρήσει τα εδάφη που κατέλαβε προσωρινά, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές του στον περιορισμό των ενεργειών των αμυντικών δυνάμεων», όπως ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι στοχεύει τις υποδομές, στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» και την εξάλειψη αυτού που χαρακτηρίζει ως πιθανή απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας.

Ως αποτέλεσμα, οι Ουκρανοί πολίτες υφίστανται διακοπές ρεύματος, ενώ μειωμένη είναι η παροχή νερού τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ρωσία αρνείται ότι στόχευσε αμάχους, αν και η σύγκρουση έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους, έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους και έχει μετατρέψει ουκρανικές πόλεις σε ερείπια.

Επιστροφή στη συμφωνία σιτηρών

Οι επιθέσεις σημειώνονται, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι επιστρέφει στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, ανατρέποντας απόφαση που οι παγκόσμιοι ηγέτες προειδοποίησαν ότι θα οδηγούσε σε αύξηση της πείνας παγκοσμίως.

Η Ρωσία, οι δυνάμεις της οποίας εισέβαλαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε διπλωματική αναδίπλωση, ενώ Τουρκία και Ηνωμένα Έθνη συνέχισαν τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών για αρκετές μέρες χωρίς ρωσική συμμετοχή στις επιθεωρήσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέδωσε την επανέναρξη στο ότι έλαβε εγγυήσεις από την Ουκρανία ως προς το ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας για στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία θεωρεί ότι οι εγγυήσεις που έλαβε είναι επαρκείς και επαναλαμβάνει την εφαρμογή της συμφωνίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι σημαντικό να αντισταθούμε στην «παρανοϊκή ρωσική επιθετικότητα που αποσταθεροποιεί το διεθνές εμπόριο».

«Μετά από οκτώ μήνες της λεγόμενης ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας, το Κρεμλίνο απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από την Ουκρανία», είπε ο Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία που μεταδόθηκε μέσω βίντεο.

«Αυτή είναι πραγματικά αξιοσημείωτη δήλωση. Δείχνει ακριβώς πόσο αποτυχημένη είναι η ρωσική επιθετικότητα και πόσο ισχυροί είμαστε όλοι όταν παραμένουμε ενωμένοι».

Η συμφωνία για τα σιτηρά, η οποία συνήφθη πριν τρεις μήνες, συνέβαλε στην άμβλυνση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, καθώς έδωσε τέλος στον ρωσικό αποκλεισμό στην Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιτηρών στον κόσμο. Η προοπτική να καταρρεύσει, αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για επιδείνωση της επισιτιστικής κρίσης και αύξηση των τιμών.

Οι τιμές του σιταριού, της σόγιας, του καλαμποκιού και της ελαιοκράμβης μειώθηκαν απότομα στις παγκόσμιες αγορές μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι πιστώνει την Τουρκία και τα Ηνωμένα Έθνη που κατέστησαν δυνατή τη συνέχιση της απομάκρυνσης των πλοίων από τα λιμάνια της Ουκρανίας με φορτία μετά την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας το Σάββατο.

Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία, ισχυριζόμενη ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτικών πλοίων που διασχίζουν τη Μαύρη Θάλασσα μετά από επίθεση στον στόλο της.

Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες έκαναν λόγο για ψευδές πρόσχημα και «εκβιασμό», καθώς και για απειλή για την παγκόσμια αγορά τροφίμων.

Ουκρανική αντεπίθεση

Την ίδια ώρα, στον νότο, η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται και οι ρωσικές δυνάμεις δίνουν μάχες για να διατηρήσουν τον έλεγχο γύρω από την πόλη Χερσώνα, προτρέποντας τους κατοίκους να εκκενώσουν.

Οι ρωσικές αρχές έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ουκρανία πιθανόν ετοιμάζεται να επιτεθεί σε τεράστιο φράγμα, στον ποταμό Δνείπερο, και να πλημμυρίσει την περιοχή. Το Κίεβο το αρνείται.

Βλήματα από τη Βόρεια Κορέα

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι έχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Βόρεια Κορέα προμηθεύει κρυφά τη Ρωσία βλήματα πυροβολικού για τον πόλεμο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία, αλλά ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα προσπαθούσε να αποκρύψει τις αποστολές, στέλνοντάς τα εφόδια μέσω της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.