Νέες κυρώσεις στις μεγάλες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες Gazprom Neft και Surgutneftegaz, επέβαλε την Παρασκευή (10/1) η Βρετανία, σε μία κίνηση που συντονίστηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Επίσης, η σερβική βιομηχανία πετρελαίου NIS συμπεριλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων που δημοσίευσε σήμερα (10 Ιανουαρίου) το υπουργείο Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω του μεριδίου ιδιοκτησίας της που ανήκει στη ρωσική εταιρεία Gazprom Neft. Στην εταιρεία NIS επιβλήθηκαν κυρώσεις λόγω του αποκαλούμενου «δευτερεύοντος κινδύνου», δηλαδή της σύνδεσής της με τη ρωσική Gazprom Neft.
«Τα έσοδα από το πετρέλαιο είναι η πηγή ζωής της πολεμικής οικονομίας του (Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν. Η αντιμετώπιση των ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών θα στραγγίξει το πολεμικό ταμείο της Ρωσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λάμι.
Η Βρετανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της έχουν επίσης στοχοποιήσει τον λεγόμενο σκιώδη στόλο ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι τα πλοία εμπορεύονται παράνομο ρωσικό πετρέλαιο που συμβάλλει στη χρηματοδότηση της πολεμικής προσπάθειας του Πούτιν.
Οι ναυτιλιακές κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου περιορίζουν ή απαγορεύουν την κίνηση των πλοίων και την πρόσβαση σε ορισμένα βρετανικά λιμάνια.
Σκληρές κυρώσεις από ΗΠΑ
Νωρίτερα την Παρασκευή (10/1), η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε την ευρύτερη δέσμη κυρώσεων που έχει επιβάλει μέχρι σήμερα με στόχο τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να δώσει στο Κίεβο και στην επερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μοχλό πίεσης για την επίτευξη συμφωνίας για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το Reuters, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην περικοπή των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο για τον πόλεμο που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει προκαλέσει τον θάνατο ή τον τραυματισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και έχει μετατρέψει πόλεις σε ερείπια.
The US unveiled tough new sanctions targeting Russia’s oil trade, marking the most aggressive move yet. With Biden set to leave office in 10 days, these measures could disrupt Russian petroleum exports like never before. 💥🛢️ #Geopolitics #Sanctions #oott pic.twitter.com/Tfy1eaesvD
— LWS Financial Research (@lwsresearch) January 10, 2025
Τα μέτρα είναι «οι πιο σημαντικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα κατά του ρωσικού ενεργειακού τομέα, της μεγαλύτερης πηγής εσόδων για την πολεμική μηχανή του Κρεμλίνου», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους.
Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στις ρωσικές εταιρείες Gazprom Neft SIBN.MM και Surgutneftegas που ερευνούν, παράγουν και πωλούν πετρέλαιο και σε 183 πλοία που έχουν μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο, πολλά από τα οποία ανήκουν στον λεγόμενο σκιώδη στόλο των γερασμένων δεξαμενόπλοιων που διαχειρίζονται μη δυτικές εταιρείες. Περιλαμβάνουν επίσης δίκτυα που εμπορεύονται το πετρέλαιο.
Πολλά από αυτά τα δεξαμενόπλοια έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά πετρελαίου στην Ινδία και την Κίνα, καθώς το ανώτατο όριο τιμών που επέβαλε η Ομάδα των Επτά χωρών το 2022 έχει μετατοπίσει μεγάλο μέρος του ρωσικού εμπορίου πετρελαίου από την Ευρώπη στην Ασία. Ορισμένα από τα δεξαμενόπλοια έχουν μεταφέρει τόσο ρωσικό όσο και ιρανικό πετρέλαιο.
Η λογική των κυρώσεων «είναι να πλήξουν κάθε στάδιο της ρωσικής αλυσίδας παραγωγής και διανομής πετρελαίου», δήλωσε ο αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να κοστίσουν στη Ρωσία δισεκατομμύρια δολάρια ανά μήνα, εάν επιβληθούν επαρκώς». Οι κυρώσεις στοχεύουν τους παραγωγούς πετρελαίου, τα δεξαμενόπλοια, τους μεσάζοντες, τους εμπόρους και τα λιμάνια.
Τα μέτρα επιτρέπουν μια περίοδο εκκαθάρισης έως τις 12 Μαρτίου για τις οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις να ολοκληρώσουν τις συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια. Παρόλα αυτά, πηγές στο ρωσικό εμπόριο πετρελαίου και στην ινδική διύλιση δήλωσαν ότι οι κυρώσεις θα προκαλέσουν σοβαρή διαταραχή στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου προς τους μεγάλους αγοραστές της, την Ινδία και την Κίνα.
Οι κυρώσεις αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει εφοδιάσει την Ουκρανία με περίπου 64 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή. Αυτό περιλαμβάνει 500 εκατομμύρια δολάρια αυτή την εβδομάδα για πυραύλους αεράμυνας, πυρομαχικά αέρος-εδάφους και εξοπλισμό υποστήριξης για μαχητικά αεροσκάφη.
Από πλευράς της, η Gazprom Neft δήλωσε ότι οι κυρώσεις είναι αδικαιολόγητες και παράνομες και η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί.
Οι κυρώσεις επηρεάζουν τη χρηματοδότηση του πολέμου από τη Ρωσία
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επικρότησε τις νέες κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά του πετρελαϊκού τομέα της Ρωσίας και του λεγόμενου σκιώδους στόλου δεξαμενόπλοιων.
«Τα μέτρα αυτά επιφέρουν ένα σημαντικό πλήγμα στα οικονομικά θεμέλια της πολεμικής μηχανής της Ρωσίας διακόπτοντας ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος μέσω ανάρτησής του στο X.
I am grateful to @POTUS, his administration, and the entire American people for today’s announcement of a new sanctions package targeting over 400 entities linked to Russia’s energy sector. The bipartisan support of the United States truly matters, and we feel it deeply.
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 10, 2025
These…