Νέο μήνυμα προς την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, σε ό,τι αφορά την ανακοινωθείσα πρόθεσή της να ξεκινήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε με δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ.
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Λευκωσία, και κληθείς να πει αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επικοινωνήσει με Τούρκους αξιωματούχους, μεταφέροντας τους την αμερικανική αυτή θέση, ο κ. Πάλμερ σημείωσε πως αυτό «το έχουμε κάνει κατ' ιδίαν, το έχουμε κάνει και δημόσια».
Υπενθύμισε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί και να αναπτύξει τους υδρογονάνθρακες της» και πως τα οφέλη πρέπει να μοιραστούν δικαίως σε όλους τους κατοίκους, «στο πλαίσιο μιας λύσης που θα επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων».
Όσον αφορά το εν ισχύ αμερικανικό εμπάργκο όπλων στην Κύπρου διευκρίνισε πως «η Κύπρος είναι ένας στρατηγικός εταίρος, ένας σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ και είμαστε στη διαδικασία που εξετάζουμε τι μπορεί να γίνει σε αυτό τον τομέα» και πως σχετικό θέμα συζήτησης βρίσκεται σε εξέλιξη. «Υπάρχει ένας αριθμός νομοσχεδίων στο Καπιτώλιο (για αυτό το θέμα), και κάποια κινητικότητα στο κοινοβουλευτικό μέτωπο «και θα δούμε τι θα γίνει στο Καπιτώλιο», συμπλήρωσε
Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει η συμμετοχή των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε πως «είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στο σχήμα 3+1. Ορισμένες από αυτές τις επαφές θα γίνουν σε ανώτατο επίπεδο, αλλά κάποιες θα γίνουν σε επιχειρησιακό επίπεδο, σε επίπεδο εργασίας, όπου μπορούμε να φέρουμε μαζί ειδικούς από την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ για να εργαστούν μαζί για να υπάρξει πρόοδος στους κοινούς μας σκοπούς» σημείωσε.
Αξίζει να αναφερθεί ότι χθες, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ο Ευάγγελος Αποστολάκης ζήτησε από τον υφυπουργό Εξωτερικών Τζον Σάλιβαν και με τον υπουργό Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, με τους οποίους είχε συναντήσεις, Σάναχαν, την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή για την σταθεροποίηση της κατάστασης, προσφέροντάς τους πρόσβαση σε όλες τις ελληνικές βάσεις, ανάλογα με τις ανάγκες.