Της Αγγελικής Κώττη
Η Παναγία των Παρισίων βρίσκεται ακόμη σε κίνδυνο και οι πιθανότητες να βγει μερικώς λαβωμένη από τη φωτιά είναι 50- 50. Οχι αν θα ανακτήσει ποτέ την παλιά της λάμψη. Αν θα γλιτώσει το μνημειακό κέλυφος. Αυτά δήλωσε σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ο επικεφαλής ιερωμένος του ναού, εξηγώντας πως πλήρη γνώση θα έχουμε μονάχα όταν απομακρυνθούν όλα τα προβληματικά υλικά.
Η Νοτρ Νταμ, παραδόθηκε στις φλόγες στις 15 Απριλίου του 2018 πιθανότατα εξαιτίας λειψών μέτρων ασφαλείας στα συνεργεία που έκαναν επισκευές στο εσωτερικό της. Αν και μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε κατά πόσον έχει στατικά προβλήματα στους τοίχους, όλα δείχνουν πως πιθανώς οι τρεις γοτθικοί τρούλοι εμφάνισαν. Πρόκειται για ιδιαίτερα εύθραυστα δομικά στοιχεία, που υπέφεραν πολύ από τη φωτιά, καθώς αυτή κατέκαψε τη στέγη, πάνω στην οποία στέκονται. Οι τρούλοι είχαν εσωτερικό δικτύωμα από μαδέρια, το ίδιο που διέθετε και η στέγη, και τα μαδέρια αυτά κάηκαν. Ομως, δεν έχουν ακόμα απομακρυνθεί. Αυτό που φοβούνται όλοι είναι οι οδυνηρές εκπλήξεις που θα βρουν όταν ξεκινήσει η καθαίρεση αυτών των ικριωμάτων. Τα θερμικά φορτία εξαιτίας της ύπαρξης ξύλινων στοιχείων, θα πρέπει να ήταν τεράστια.
Αυτό το πρόβλημα ατενίζουν τώρα όσοι ασχολούνται με την αποκατάσταση του ναού. Το γνωρίζουν εδώ και καιρό, απλώς παρουσιάστηκε με την ευκαιρία των Χριστουγέννων. Από τη Γαλλική Επανάσταση, οπότε η Νοτρ Νταμ υπέφερε ως εκκλησία, και συγκεκριμένα από το 1804 όλες οι λειτουργίες, και ιδιαίτερα η νυχτερινή πριν από τα Χριστούγεννα, τελούνταν ανελλιπώς. Φέτος, το εκκλησίασμα σκορπίστηκε σε άλλες ενορίες.
Ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει αμέσως μετά την πυρκαγιά πως τα θυρανοίξια της αποκατεστημένης Παναγίας των Παρισίων θα γίνουν το 2024, έτος των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Από τότε οι ειδικοί επιστήμονες, κυρίως οι μηχανικοί και ιδίως οι στατικοί μηχανικοί είχαν εκφράσει σοβαρότατες αμφιβολίες σε κατ'' ιδίαν συζητήσεις, γνωρίζοντας πόσο χρονοβόρες είναι οι έρευνες για την παθολογία και η σύνταξη των μελετών αποκατάστασης. Δεν υπακούουν σε πολιτικές εντολές, αλλά απαιτούν τους δικούς τους χρόνους. Για εκείνους ήταν φανερό πως το 2019 δεν θα επαρκούσε ώστε να απομακρυνθούν τα καμένα υλικά και να ξεκινήσει η μελέτη των βλαβών. Το μνημείο είχε στο εσωτερικό του πολλά ξύλινα στοιχεία, που μόνο εύκολο δεν είναι να τα αφαιρέσεις, επειδή τμήματα από ό,τι στηρίζουν θα βρεθούν ξαφνικά “στον αέρα”.
Τώρα ο ιερέας λέει πως και το 2020 ακόμα θα συνεχιστεί η εργασία απομάκρυνσης και αποτύπωσης των παθολογιών. Μετά βλέπουμε. Οπως είχε τονιστεί κατά κόρον τις πρώτες μέρες μετά την πυρκαγιά, θα υπάρξουν προβλήματα και με ειδικευμένους τεχνίτες και με υλικά. Ιδίως τα τεράστια δέντρα που είχαν χρησιμοποιηθεί στα ικριώματα της οροφής και στην ίδια την οροφή, δεν βρίσκονται εύκολα ούτε και είναι δυνατόν να συναινέσει κανείς σε οικολογική καταστροφή.
Από τις πρώτες στιγμές πολλοί επιχειρηματίες και όχι μόνο, είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν με μεγάλες δωρεές την αποκατάσταση του εμβληματικού για τη Γαλλία μνημείου. Προς το παρόν σε αυτό τον τομέα επικρατεί σιγή, δεν θα πρέπει ωστόσο να θεωρείται πως κάτι έχει αλλάξει. Η ώρα της απορρόφησης κονδυλίων δεν έφτασε, οπότε κανείς δεν θα άφηνε τα χρήματα να λιμνάζουν, απλώς, σε κάποιο ειδικό ταμείο.