«Αμερική, βγάλε πρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν». Με αυτόν τον τίτλο στο κεντρικό άρθρο του σημερινού φύλλου, η εκδοτική ομάδα των New York Times «υιοθέτησε» την υποψηφιότητα του Δημοκρατικού υποψηφίου και κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να τον ψηφίσουν στις 3 Νοεμβρίου. Το έκανε δε σε μία στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ τερμάτισε τις διαπραγματεύσεις με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για τον έγκριση ενός νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας, η οποία εξακολουθεί να πλήττεται σφόδρα από την κρίση που προκαλεί η πανδημία του Covid-19.
Παρά το γεγονός ότι η ανοιχτή υποστήριξη προς κάποιον από τους υποψηφίους αποτελεί συνήθη πρακτικά για πολά αμερικανικά ΜΜΕ, αυτή τη φορά έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όχι μόνο η κίνηση, αλλά και το σκεπτικό της. Κι αυτό διότι το editorial, αφού διαπιστώνει ότι ο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να είναι «πρόεδρος όλων των Αμερικανών», συνεχίζει: «Σε προηγούμενες εκλογές, μια τέτοια υπόσχεση θα έμοιαζε τετριμμένη ή παραπλανητική. Σήμερα, όμως, η ιδέα ότι ο πρόεδρος θα έπρεπε να έχει στην καρδιά του τα συμφέροντα ολόκληρου του έθνους φαντάζει περίπου επαναστατική».
Με τον τρόπο αυτό, η εκδοτική ομάδα της εφημερίδας που έχει βρεθεί πολλάκις απέναντι στον Τραμπ υπογραμμίζει αυτό που η ίδια, όπως άλλωστε και πολλοί ακόμη, θεωρούν ως το μεγαλύτερο – πιο μεγάλο ακόμη και από την πανδημία – πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Ηνωμένες Πολιτείες: Τον διχασμό και την έντονη πόλωση στις τάξεις της κοινωνίας, που συνιστούν μια τεράστια απειλή για τη χώρα.
Δεν θα είναι τέλειος, αλλά...
«Εν μέσω ενός ατελείωτου χάους, ο κ. Μπάιντεν προσφέρει στο γεμάτο αγωνία και αποκαμωμένο έθνος κάτι πέρα από την πολιτική ή την ιδεολογία. Η εκστρατεία του βασίζεται στη σταθερότητα, την εμπειρία, την υπομονή και την αξιοπρέπεια», σημειώνει το κεντρικό άρθρο χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «το μήνυμα ενότητας και πραγματισμού έπιασε τόπο στους ψηφοφόρους των Δημοκρατικών, οι οποίοι προσήλθαν μαζικά για να τον ανυψώσουν πάνω από το εκρηκτικό τοπίο των προκριματικών».
Διαπιστώνοντας, επίσης, ότι «η τριπλέτα των κρίσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ΗΠΑ – μια φονική πανδημία, μια οικονομική κατάρρευση και μια φυλετική αναταραχή – απαιτούν ένα διευρυμένο όραμα διακυβέρνησης», επαναλαμβάνει πως αποτελεί τη μοναδική διέξοδο από τη σημερινή δύσκολη κατάσταση. «Ο κ. Μπάιντεν δεν είναι ένας ιδανικός υποψήφιος και δεν θα είναι ένας ιδανικός πρόεδρος. Όμως, στόχος της πολιτικής δεν είναι η τελειότητα. Είναι η τέχνη του εφικτού και η ενθάρρυνση της Αμερικής να αγκαλιάσει τους καλύτερους αγγέλους της», καταλήγει το άρθρο.